Atatürk’ün kökeni nereye dayanır?

Mustafa Kemal Atatürk’ün soyu nereye dayanıyor?

Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin’in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık’ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal‘in baba tarafından soyu, Anadolu’nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.

Atatürk neden Gaziantep kütüğüne kayıtlıdır?

Birçok şehrin Atatürk‘e fahri hemşehrilik verdiğini dile getiren Şirikçi, şunları anlattı: “Gaziantep‘in farkı ‘resmi’ olmasıdır. Resmi olduğu için de artık kütüğü burada gözüküyor.

Atatürk’ün soyu devam ediyor mu?

Tek bildiğimiz, tekrar söyleyeyim, Atatürkün doğumunun üzerinden 128, vefatından buyana da 71 sene geçmiş olmasına rağmen, teferruatlı ve gerçek bir soyağacına hâlâ sahip olamamamızdır.

Atatürk gerçekte nerede doğmuştur?

Ve anlatmaya başladı: ”Mustafa Kemal, Malatya Akçadağ’da doğdu. Ailesi Çakıroğulları diye biliniyor. Babası Mamo lakaplı Mehmet Reşat Bey. Türkmen kökenli, Teşkilat-ı Mahsusa üyesi.

Atatürk hangi soydan gelmiştir?

Atatürk‘ün babasının soyu, Anadolu’nun Türkleşmesinde katkıları bulunan Kızıl Oğuzlardan gelmektedir. Anlatılanlara göre bugünkü Makedonya’nın Deble beldesinin, Kocacık köyü Atatürk‘ün atalarının topraklarıdır. Atatürk‘ün babası, Ali Rıza Efendinin babasının adı Kızıl Hafız Ahmet Efendidir. Annesinin adı Ayşe Hanımdır.

Atatürk ilkokuldan sonra hangi okula gitti?

Küçük Mustafa, Haziran 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik’te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.

Atatürk neden Gaziantep kayıtlı?

Birçok şehrin Atatürk‘e fahri hemşehrilik verdiğini dile getiren Şirikçi, şunları anlattı: “Gaziantep‘in farkı ‘resmi’ olmasıdır. Resmi olduğu için de artık kütüğü burada gözüküyor.

Mustafa Kemal Atatürk Gaziantepli mi?

Bu arada bir de tören yapıldı. Şehir meclisi Atatürk‘e “Hemşehrilik Belgesi” verilmesini kararlaştırdı. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde (Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde’den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu Gazi Mustafa Kemal) olarak geçti.

Mustafa Kemal Atatürk hangi boydan?

Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet’in taşıdığı “kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan “Kocacık’“ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal’in baba tarafından soyu Anadolu’nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan “Kızıl-Oğuz yahut “Kocacık Yörükleri, Türkmenleri” nden gelmektedir.

Atatürk Rum mu?

Annesinin kökeni ise Karaman’dan Rumeli’ye gelen Türkmenlerdendir. Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım 1871 yılında evlendi ve Ali Rıza Bey’in babasına ait olan Yenikapı, Selanik’teki eve yerleştiler. Atatürk, bu çiftin çocuğu olarak rumî 1296 (miladî 1880-1881) yılında Selanik’te doğmuştur.

Atatürk Selanikten neden geldi?

– Nüfus mübadelesinden sadece birkaç yıl öncesine kadar Atatürk‘ün ebesi Fatma Hanım halen bu köyde yaşıyordu. Fatma Hanım 1911’de öldü. – Mübadele sonrasında Doğu Trakya’dan bu köye gelen Andrew Stathis adlı Yunan, Atatürk‘ün doğduğu eve yerleşti.

Atatürk nerede doğdu ve nerede öldü?

10 Kasım 1938Mustafa Kemal Atatürk / Ölüm tarihi

Atatürk hangi Yörüklerden gelmiştir?

Şapolyo’nun naklettiği bilgiler de, Atatürk‘ün baba soyunun “Anadolu’dan Rumeli’ye geçmiş olan Yörüklerden” olduğunu göstermektedir. Yukarıda da denildiği gibi, Atatürk‘ün baba soyu, Konya / Karaman’dan gelerek Manastır Vilayeti’nin Debre – i Bala Sancağı’na bğlı Kocacık’a yerleşti. Aile sonradan Selanik’e göç etti.

Atatürk Selanik göçmeni midir?

Mevcut bilgiler göre Atatürk‘ün baba soyu Aydın-Söke’den göçürülerek Makedonya’ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti’ne bağlı Debre-i Bala Sancağı’nın Kocacık Nahiyesi (Köyü)’ne yerleşen aile takriben 1830’larda Selanik‘e göçmüştür. Atatürk‘ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839’da dünyaya gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk sırayla hangi okullara gitmiştir?

Mahalle Mektebi ( Selanik) Şemsi Efendi Okulu ( Selanik) Selanik Mülkiye Rüştiyesi ( Selanik) Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik)