Bankacılık sırrı nedir?

Müşteri sırrı ne demek?

Bir gerçek veya tüzel kişi müşterinin, bankanın müşterisi olduğunu gösterir her türlü bilgi de müşteri sırrı kapsamında sayılacak. Müşteri ilişkisi kurulmamış olsa dahi, başka bir banka nezdinde bulunan müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin elde edilmesi ve öğrenilmesi de bu kapsamdaki yükümlülüğe tabi olacak.

Bir kişinin banka hesabında bulunan para nasıl öğrenilir?

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almış olan vatandaşlara mirasçısı olunan kişinin hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabı olduğu bilgisi “Murise Ait Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmeti üzerinden sunulmaktadır.

Banka dekontları kaç yıl saklanır?

5411 sayılı Kanunun bu maddesinde 4389 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır.4389 sayılı Kanunda bankaların belge saklama süresine ilişkin bir süre öngörülmemiş iken, TTK 68 maddede öngörülen 10 yıllık saklama süresine bu kez maddede açıkça yer verilmiştir.

Bankacılık işlemleri nelerdir?

Bankayla ilgili yapılan her türlü işlemin tek ekrandan kolaylıkla yapılıp, yine kolaylıkla izlenebildiği modül olarak tanımlayabiliriz. Havale, Nakit işlemler, eft, virman, faiz/kredi, döviz alış/satış, arbitraj, masraf gibi işlemlerin girişi.

Bankalarda müşteri sırrı kavramı nasıl anlaşılır?

Bu kapsamda, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 4.maddesinde sayılan bankacılık faaliyetleri kapsamında sunulan her türlü hizmet nedeniyle bankanın öğrendiği müşterilerine ait bilgiler ile müşteriye verilen hizmete ilişkin bilgiler müşteri sırrı olarak kabul edilecektir.

Ticari sırlar nelerdir?

Ticari sır bir şirketin rakiplerine karşı ekonomik avantaj elde etmesini sağlayan bilgi bütünüdür. Formül, tasarım, yasal araç ya da örüntü biçiminde olabilir. Ticari sırlar bazı hukuk sistemlerinde “gizli bilgi” ya da “sınıflandırılmış bilgi” olarak adlandırılmaktadır.

Bankada adıma yatan parayı nasıl öğrenebilirim?

Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.

Bankada param olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Bankacılık Kanunu gereği işlem yapılmayan hesaplardaki paralar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrediliyor. Zaman aşımına uğrayan paralar http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresinden öğrenilebiliyor.

Banka arşivler kaç yıl saklanır?

MADDE 11 – (1) Merkez Arşivine devredilecek malzemenin, merkez teşkilatı birim arşivinde saklama/devir süresi 15 yıldır. (2) Merkez Arşivine devredilecek malzemenin, yurtiçi bürolarının birim arşivlerinde saklama/devir süresi 15 yıldır.

Banka hesap hareketleri kaç yıl?

hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi, meşru menfaatlerinin korunması ve ihtiyaç halinde belgelerin adli mercilere verilebilmesini mümkün kılmak için kişisel veriler son işlem tarihinden itibaren 10 yıl süre ile saklanır.

Banka türleri nelerdir?

Ülkemizde Bulunan Banka Çeşitleri Nelerdir?

  • Ticaret (Mevduat) Bankacılığı
  • Yatırım Bankacılığı
  • Kalkınma Bankacılığı
  • Katılım (Faizsiz) Bankacılığı
  • Kıyı Bankacılığı
  • Merkez Bankası

10 May 2016

Bankada gişede hangi işlemler yapılır?

Bu yüzden genelde yoğun çalışan banka gişelerinin ne gibi işlemler yaptığını inceleyelim.

  • Para Transfer İşlemleri.
  • Ödeme İşlemleri.
  • Otomatik Ödeme Talimatı İşlemleri.
  • Para Yatırma – Çekme İşlemleri.
  • Mevduat – Yatırım İşlemleri.

11 May 2016

Bankalar bilgileri paylaşabilir mi?

yasalarımıza göre suçtur. o nedenle istihbarat bilgileri paylaşılırken mevduat bilgilerine kesinlikle girilmez, bankanın merkez bankası’na bildirmekle yükümlü olduğu kredi bilgileri dışında veri sağlanmaz. kamu birimlerinden yasalarca yetki verilmiş olanlar dışında (en başta icra daireleri) mevduat hesaplarının …

Banka bilgilerime kimler ulaşabilir?

Buna göre, bankaların ortakları, yönetim kurulu üyeleri, mensupları, bunlar adına hareket eden kişiler ile görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara veya müşterilerine ait sırları, bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar.

TCK 239 şikayete tabi mi?

Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması suçunun TCK m.239/1 fıkrasındaki temel hali şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır. Şikayetten vazgeçme, ceza davasının düşmesi sonucunu doğurur.