Başörtüsünün amacı ne?
Tesettürün mantığı nedir?
Kur’an ve hadislerdeki örtünme ile ilgili ifadeleri, bazı anlayışlar kadının yüzü ve elleri dışında, bazıları ise yüzü ve elleri dahil tüm vücudunu kapsayan bir emir olarak kabul ederler ve bu anlayış doğrultusunda kadınların örtünmesi kimi ülkelerde yasayla zorunlu kılınmıştır.
Başörtüsü yasağını kim koydu?
1978 – 8 Aralık 1978 tarih ve 52 nolu genelge ile CHP hükûmeti ilk defa kamu hizmetinde çalışan bütün kadın memurların başörtü örtmelerini yasaklamıştır. Bu genelge ile ayrıca erkeklerin sakal, uzun saç ve kravatsız işe gelmeleri de yasaklanmıştır.
Başörtüsü neden farz kılındı?
Diyanet İşleri Başkanlığı da en zor dönemlerde bile, Diyanetin siyasetin güdümünde olduğu ve kendilerine göre fetva vermesinin çok istendiği dönemlerde bile, “başörtüsü dini bir vecibedir. Müslüman kadınlar dini inançlarının gereği başlarını örtmektedirler’ kararını verdi.
Müslümanlar neden başörtüsü takar?
İslam’ın geldiği dönemde kadınlar başörtüsü kullanmıyorlardı. Onlar başlarına ancak aşırı soğuk ve sıcak ha- valardan korunmak için başörtüsü sararlardı. İslam’ın zuhurundan sonra toplumda gözle görülen en belirgin değişiklik kadınların tesettür maksadıyla başörtüsü kullanmaları olmuştu.
Islam dininde tesettür nasıl olmalı?
Müslüman kadın, el ve yüzü müstesna bütün vücudunu örtmek mecburiyetindedir. Bir kimse buna inanır fakat uygulamazsa günahkâr olur. Amma inkâr ederse dinden çıkar, mürted olur. İslâm’ın kabul etmediği tevillere başvurup halkın inancını bozmak sapıklıktır.
Doğru Tesettür nasıl olmalı?
Kur’ân-ı Kerîm’in tesettür emrinde açık ve net olarak anlaşılan şudur: – El, ayak, yüz görünecek. – Uygun bollukta olacak, vücuda yapışıp hatlarını göstermeyecek. – İnce olup da altını belli etmeyecek tarzda giyinecek.
Baş örtüsü nasıl ortaya çıktı?
Antik toplumlarda başörtüsü M.Ö. 1500 yıllarında bir Asur Kralı’nın çıkardığı kanunun 40. maddesi, evli ve dul kadınlarla tapınak fahişelerinin başlarını örtmelerini buyurmuş; bekâr kızların, cariyelerin ve fahişelerin başını örtmesi ise yasaklanmıştır. Bu uygulama Persler’de devam etmiş, oradan Araplar’a geçmiştir.
Islamda başörtüsü zorunlu mu?
Bunu da Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali’nden aktaralım: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü‘minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur.” Burada istenen başın örtülmesi değil, bedenin örtülmesidir.
Örtünmek Allah’ın emri mi?
“Örtünmek Allah‘ın emri değil”
Kadının örtünme şekli nasıl olmalıdır?
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
Ayetlere göre tesettür nasıl olmalı?
Tesettürle ilgili ayetler:
- “Ey Peygamber! …
- “Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. …
- “Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur.
Müslüman bir kadın nasıl giyinmeli?
Tamamen örtünmeyi tercih ediyorsan, uzun etekler, geniş pantolonlar, uzun elbiseler ve abaye al. Dar kot pantolon veya tayt giymek istersen, üzerine uzun bir tunik veya elbise giy. Daha dar bir kıyafet giymek istiyorsan, üzerine abaye veya çarşaf giy.
Kuranda baş örtüsü var mı?
Her samimi Müslüman İslam’ın 5 şartı olduğunu bilir. Bunlar, Kelime-i şehadet getirmek, Namaz kılmak, Zekât vermek, Hacca gitmek ve Oruç tutmaktır. Din sömürüsü yapanlar ise bu şartlara bir de türbanı eklediler. Oysa ne şartlar arasında ne de Kur’an’da türban türünden bir örtü yoktur.
Himar ne demek Arapça?
Hımâr kadın içindir ve başörtüsüdür (nasîf). Kadının başını örttüğü şeye hımâr denmiştir. Çoğulu ehmira, humr, humur, himir’dir. ( İbn Manzûr, Lisânu’l Arab خمر maddesi) Kısacası Arapçada bu konuyla ilgili tartışma ve ihtilaf bile yok.
Başörtüsü takmak zorunlu mu?
Dikkat ettiyseniz yıllarca türban dediler, şimdi sadece başörtüsü diyorlar. Üstelik bunu karşı tarafa da söyletmeye başladılar. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun sözleriyle bitirelim: “Bir kadının başını örtmesi Müslümanlığa giriş beyannamesi ve ya Müslüman olmanın yegâne ve ön şartı değildir.”