Bir kimsenin mal varlığının hakli bir neden olmaksizin?

Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılır?

Sebepsiz Zenginleşme Davası Hangi Hallerde Açılabilir?

  • Zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
  • Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için karşı tarafın haksız bir sebep ile zenginleşmiş olması gerekmektedir.

Sebepsiz zenginleşme Masraflarin ödenmesi nedir?

Malvarlığı başka birinin malvarlığının aleyhine haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen kimse oluşan zenginleşmeyi aynen iade borcu altındadır. Aynen iadesi mümkün olmadığı durumda iade nakdi ödeme ile yapılır. İyi niyetli olmayan zenginleşenin iade borcunun kapsamında zenginleşenin lehine bir istisna düzenlenmemiştir.

Iyiniyetli sebepsiz zenginleşen nedir?

Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı kural olarak geri vermekle yükümlüdür. … Bu anlamda sebepsiz zenginleşen kişinin iyi niyeti, malın elden çıkarılması anına dek devam etmelidir.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan borcun şartları nelerdir?

  • Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları
  • a) Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır.
  • b) Bu zenginleşme bir başkasının malvarlığından veya emeğinden meydana gelmiş olmalıdır.
  • c) Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı bulunmalıdır.
  • d) Zenginleşme haklı bir sebebe dayanmamalıdır.

Sebepsiz zenginleşme davası kaç yıl sürer?

SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMEDE ZAMANAŞIMI Borçlar Kanunu’nun 82. Maddesine göre, “Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhalde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade talebinin hukuki niteliği nedir?

Sebepsiz zenginleşme davaları, alacak hakkına dayanan, kişisel nitelikte davalardır. … Şahsi niteliği haiz olması sebebiyle de sadece sebepsiz zenginleşme nedeniyle geri verme borcu altında bulunan kişiye ve ölümü halinde mirasçılarına karşı açılabilir. Üçüncü kişilere karşı sebepsiz zenginleşme davası açılamaz.

Haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme hükümlerinin şartları nelerdir?

Sebepsiz zenginleşmenin şartları Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır. Malvarlığında meydana gelen çoğalmaya zenginleşme adı verilir. Bu zenginleşme başka bir şahıs zararına meydana gelmiş olmalıdır. Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı olmalıdır.

Borcu sona erdiren durumlar nelerdir?

Böylece sözleşme ortadan kalkar. Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.

Ceza koşulu ne anlama gelir?

Cezai Şart (Ceza Koşulu), borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde ifa etmeyi taahhüt ettiği ekonomik değeri olan bir edimdir.

Sebepsiz zenginleşme nedir şartları nelerdir?

Haklı bir neden olmaksızın bir kimsenin başkasının mal varlığından veya emeğinden ötürü zenginleşmesine sebepsiz zenginleşme denmektedir. Yani bir kişinin malvarlığında artış meydana gelirken diğer kimsenin malvarlığında azalma olmalı ve bu artış ve azalmanın arasında bir illiyet bağı bulunmalıdır.

Borcun ifa edilmesi ne demek?

İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.

Haksız kazanç davası ne kadar sürer?

Haksız fiiller için dava zamanaşımı süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, fiil ve fail daha sonra öğrenilse bile her halukarda 10 yıldır (Borçlar Kanunu md. 72/1).

Sebepsiz Zenginleşmede kusur aranır mı?

Üçüncü şahsın fiilinden kaynaklanan sebepsiz zenginleşmede üçüncü kişinin kusurlu olup olmaması ya da filinin hukuka aykırı olup olmaması gözönüne alınmaz.

Iade talebinin hukuki dayanağı nedir?

Kesinleşmiş mahkûmiyet kararları bakımından iade talebinin kabul edilebilmesi için hükmolunan cezanın en az dört ay hürriyeti bağlayıcı ceza olması gerekir. İadesi istenen kişinin birden fazla suçu bulunması hâlinde, bunlardan bazılarının cezası belirtilen sürelerin altında olsa dahi birlikte iadeye konu edilebilir.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan alacak hangi süre içerisinde zaman aşımına uğrar?

Yeni 6098 sayılı TBK. 82.maddesi şöyledir: “Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.