Bir tüketici olarak hakları nelerdir?

Tüketici hak ve sorumlulukları nelerdir maddeler halinde?

8 Temel Tüketici Hakkı

  1. Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı …
  2. Güvenlik ve Güven Duyma Hakkı …
  3. Bilgi Edinme Hakkı …
  4. Seçme Hakkı …
  5. Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı …
  6. Tazmin Edilme Hakkı …
  7. Eğitilme Hakkı …
  8. Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı

Bir tüketici olarak sahip olduğumuz haklar nelerdir?

Tüketici tarafından satın alınan mal veya hizmetin gereken bilgilerine kolayca ulaşabilmesi ve yanıltıcı olmaması gerekir. Tüketicinin barınma, ulaşım, iletişim gibi temel haklarının sağlanmasını isteme hakkı vardır. Tüketicinin haklarını koruyabilmesi için eğitim kurumlarında bu konuda eğitilmesi gerekir.

Tüketici haklarına neleri şikayet edebiliriz?

Satıcının tüketiciye ayıplı mal ya da hizmet sunması ile beraber, mal ve hizmette eksik olması üzerinden tüketicilerin şikayet hakkı vardır. Eğer kişi bu konuda haklı ise o vakit tüketici hakem heyeti üzerinden hakkını elde edebilir.

Tüketici iade hakkı kaç gün?

Tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur. Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkı kullanılabilir.

Alo 175 tüketici Danışma Hattı hangi sorunların çözümüne yardımcı olur?

Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş olan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattıtüketici vatandaşların karşılaşmakta oldukları sorunlar ile alakalı olarak çözüm yollarının sunulduğu bir hizmet merkezidir. Ayrıca bu hizmet merkezince tüketici uyuşmazlıklarına dair ilgili makamlara yönlendirmeler de yapılmaktadır.

Tüketici işlemi nedir?

Tüketici işlemi, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.

Tüketici Hakları hangi konularla ilgilenir?

1- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Her tüketici barınma, haberleşme, ulaşım gibi en temel ihtiyaçların karşılanmasını talep etmek hakkına sahiptir. 2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü mal ya da hizmetin, kullanıcının yaşamına ve sağlığına zarar vermeyecek durumda olması gerekir.

Mobilyada tüketici hakları nelerdir?

Tüketiciye, ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesini talep hakkı tanınmış bulunmaktadır. Malın ayıplı olması durumunda; tüketici aynı cins ve özelliklerde ayıpsız mislinin verilmesini talep edebilir. Teslim edilen yeni malın da ayıplı olması halinde tüketicinin yeniden seçimlik haklardan birisini kullanabilir.

Tüketici Haklarına Şikayet Nasıl Yapılır?

Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.

14 günlük iade süresi ne zaman başlar?

CAYMA HAKKININ SÜRESİ: Alıcı, satın aldığı eğer bir hizmet ise, bu 14 günlük süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı kullanılamaz.

14 gün cayma hakkı ne zaman başlar?

(1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.

174 gıda hatti hangi sorunlarinin Cozumune yardimci olur?

ALO 174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla kurulmuştur.

Alo 155 Polis imdat hattı hangi sorunlarımızı çözümüne yardımcı olur?

155 Polis İmdat: İlgili hattı arayarak; mağduriyetinizi, şikayetlerinizi, bir suç işleneceğine dair duyduğunuz şüpheyi iletebilir, trafik kazalarını ve trafik kural ihlali ihbarlarınızı bildirebilirsiniz.

Tüketici kanununa göre tüketici kimdir?

Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.

Tüketici ne demektir kısa?

Tüketici, bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir (TKHK 3/1-k). Tanım gereği, bu sıfatın kazanılabilmesi, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket edilmesine bağlıdır.