Bir yerin yandığını görünce neler yapmalıyız?

Yangın çıktığı zaman ne yapmalıyız?

YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.

Yangında evde olsanız neler yaparsınız?

Yangın kibrit, mum, ocak alevi gibi bir kaynakla mobilya ve eşyaların tutuşması sonucu ortaya çıkmışsa ıslak bir battaniye ile üzerini örtmek, bolca su dökmek söndürme için faydalı olabilir. Ayrıca yakınındaki yanıcı malzemeleri uzaklaştırmak gerekir.

Yangında ilk müdahale nasıl yapılır?

Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.

Yangın çıkması için ne gerekir?

Yanmanın başlaması ve sürebilmesi için gereken; yanıcı madde (yakıt), yakıcı madde (oksijen) ve tutuşturma ( ateşleme kaynağı ) uygun koşullarda bir araya gelmesine yanma üçgeni denir.

Dumandan etkilenmemek için ne yapılmalı?

Duman girişini önlemek için oda kapısının altına; halı, kilim yastık, yorgan gibi malzemeleri ıslatarak yerleştirin. Daire kapınızın kolunu veya kapı yüzeyini kontrol edin. Sıcak olduğunu fark ederseniz, kapıyı açmamaya özen gösterin. Mümkünse kapınızı ıslatarak, yangının yaşam alanınıza girmesini geciktirin.

Yangın nasıl soğutulur?

1. Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içerisinde su ile soğutma en başta gelir. Su, yangının söndürülmesinde ısı ile temas ettiği takdirde buhar haline geçer ve buharlaşma esnasında çevresindeki ısıyı emer. Bu da yanan cisimden emilen ısı olup, yanma ısısını düşürür.

Evde yangın çıktığında neler yapmamız gerektiğini yazınız?

Evde yangın çıkarsa ne yapmalı? (Yangın sırasında yapılacaklar)

  • SOĞUKKANLI OLUN. …
  • EVİNİZDE YANGIN SÖNDÜRÜCÜ BULUNDURUN. …
  • YATAKTA SİGARA İÇMEYİN, ŞARJ CİHAZLARINIZI KONTROL EDİN. …
  • KAPINIZI ISLATIN. …
  • HER KAP KACAĞI SU İLE DOLDURUN. …
  • PENCEREDEN BEYAZ BEZ PARÇASI SALLAYIN. …
  • GAZ VE ELEKTRİK TESİSATINI KAPATIN.

Ev nasıl yanar?

Evde saklanan tiner, benzin gibi yanıcı maddelerin iyi muhafaza edilmemesi bu maddelerin alev alarak yangın çıkarmasına neden oluyor. Gaz kaçaklarından kaynaklanan yangınlar da önemli bir neden. Tüp ya da doğalgaz hattındaki kaçaklar hem patlamaya hem de yangına neden oluyor.

Yangında soğutma işlemi nasıl yapılır?

Soğutarak Söndürme Nedir? B-Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner. Akaryakıt yangınlarında bu tip söndürme, yangının yayılmasına neden olacağından uygulanmaz.

Yangında soğutma nasıl yapılır?

Soğutarak Söndürme:

  1. Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
  2. Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Yangın hangi hallerde meydana gelir?

Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. Yanıcı madde ile oksijen birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde ile ısı birleşirse; yanma olmaz.

Yangın nasıl başlar?

Yangın Nasıl Başlar? Yangının oluşması için yangın üçgeni adı verilen üç etkenin varlığı gereklidir: Oksijen, yanıcı madde ve ısı. Yanma reaksiyonun oluşması için ısı, yanıcı madde ile buluşur. Alevin yayılmasına ise havada bulunan oksijen yardımcı olur.

Hangi yangın neyle söndürülür?

Yangın Çeşitleri ve Söndürme Yöntemleri A sınıfı yangın tiplerinde katı malzemelerin yandığı bilinmektedir. Buna göre A sınıfı yangın tipinin söndürülmesi için sulu sistemler kullanılabilir. B sınıfı yangınlar ise sıvı yanıcı malzemelerden meydana gelen yangınlar olup bu yangınlarda mutlaka su kullanılmamalıdır.

Yangında cam açılır mı?

Eğer yangın nedeniyle odadan çıkamıyorsak, ilk yapıması gereken odanın içine dumanın girmesini engellemektir. İkincisi odanın kapısı açıksa kesinlikle cam açılmamalıdır. Çünkü havanın gezintisi nedeniyle duman o bölgeye daha çok gelecektir.

Yangından sonra soğutma işlemi nasıl yapılır?

Köpük; yangın yüzeyini battaniye gibi tamamen kaplar, hava ile teması keser, ayrıca soğutma özelliği vardır. Bu nedenle iyi bir söndürücüdür.