Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi Türkiye taraf mı?
Türkiye neden Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf değil?
Türkiye‘nin sözleşmeyi kabul etmemiş olmasının temel sebebi karasularının genişliği ve deniz hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu yargı yetkisi ile ilgili olan maddelerdir.
Deniz ülkesi nedir?
Devletlerin egemen haklara sahip olduğu deniz ülkesi, esas hatla kara ülkesi arasında kalan iç sular ve bu hattın ötesine uzanan ka- ra sularından oluşur. İç suları tanım olarak; kara sularının ölçül- meye başlandığı esas hattın kara tarafında ka- lan deniz alanlarıdır (Kuran, 2007).
1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi kaç mil?
1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinde karasuları 12 milden fazla olmamak şartıyla devletlerin kendilerinin belirleyebilecekleri kabul edildi. Günümüzde devletlerin çoğunluğu karasularının genişliğini 12 mil olarak uygulamaktadır.
BMDHS kaç madde?
Bu şekilde üzerinde oydaşma sağlanamayan Sözleşme metni 10 Aralık 1982’de Nihai Sened ile birlikte imzaya açılmıştır. 320 madde ve dokuz ekten oluşan BMDHS, 1958 Ikinci Deniz Hukuku Konferansı’nda kabul edilen sözleşme metinlerini birleştirmekle kalmayıp, daha ileri düzenlemeler de getirmiştir.
1969 Viyana Andlaşmalar hukuku Sözleşmesi nedir?
1969 Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (VAHS) Uluslararası Andlaşmalar Hukuku‘nu düzenleyen en kapsamlı metindir. Metinde devletlerarası andlaşmalara ilişkin olarak bir çok husus kaleme alınmıştır. Andlaşmaların geçerliliği de bu hususlar arasında yer almaktadır.
Karasularından zararsız geçiş hakkı nedir?
Zararsız geçiş veya zararsız geçiş hakkı; yabancı bandıralı bir geminin, başka bir ülkenin karasularından geçişini düzenleyen bir deniz hukuku kavramıdır. Her ülke bu hakka sahip olmakla birlikte, hukukun emrettiği ve ev sahibi ülke tarafından belirlenen kurallara da uymak zorundadır.
Deniz yetki alanları nedir?
Deniz yetki alanları, devletlerin egemenlik dâhil üzerlerinde sair hakları ve yetkileri kullandıkları deniz alanlarıdır. Deniz yetki alanları; iç sular, karasuları, bitişik bölge, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeyi ifade etmektedir.
Kara ülkesi nedir?
Kara ülkesi; kıtasal kara parçası (sadece ada ya da adalardan oluşan ülkeler de vardır), varsa adalar, kara ülkesi içindeki göl ve akarsular ve kara ülkesinin toprak altından oluşur. Kara ülkesi yılın on iki ayı yerleşime uygun olmalıdır. Deniz ülkesi, iç sular, karasuları ve takımada sularından oluşur.
1982 deniz hukuku Sözleşmesi nedir?
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (İngilizce: United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS)), dünya üzerinde okyanusların kullanımı, uluslararası işletmeler için kurallar koymaya, işletmeler, çevre ve deniz doğal kaynaklarının yönetimine ilişkin ulusların hak ve sorumluluklarını tanımlayan …
Türkiye Yunanistan deniz sınırı kaç mil?
Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz sınırı henüz bir anlaşmayla belirlenmemiştir. Şu anda, hem Türkiye hem de Yunanistan karasularının Ege Denizi’ndeki genişliği 6 deniz milidir.
Zararsız geçişten kimler yararlanabilir?
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 19. maddesi uyarınca; zararsız geçiş hakkı şu şekilde tanımlanmıştır: Yabancı gemilerin geçişleri; egemen (sahildar) devletin barışına, düzenine veya güvenliğine zarar vermediği müddetçe zararsızdır.
Devletin egemenliğine tabi deniz alanları nelerdir?
Kara suları, sahildar devletin “tam deniz egemenliğine” sahip olduğu deniz alanı olarak tanımlanır. Bu egemenlik, aynı zamanda kara suları üzerindeki hava sahası ve bu suların altındaki deniz yatağı ve toprak altını da kapsar.
1969 Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi Türkiye taraf mi?
23 Mayıs 1969 tarihinde Viyana‘da imzalanan Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi, 2 27 Ocak 1980’de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme‘ye günümüzde 116 devlet taraftır; Türkiye ise Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesi‘ne taraf olmamıştır.
Viyana anlaşmasının 41 maddesi nedir?
MADDE 41: 1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
Zararsız geçiş hakkını kim değerlendirir?
Zararsız geçiş veya zararsız geçiş hakkı; yabancı bandıralı bir geminin, başka bir ülkenin karasularından geçişini düzenleyen bir deniz hukuku kavramıdır. Her ülke bu hakka sahip olmakla birlikte, hukukun emrettiği ve ev sahibi ülke tarafından belirlenen kurallara da uymak zorundadır.