Çaykara da kaç köy var?
Trabzon Çaykara Laz mı?
Kendine Laz diyen Trabzonluların hiçbiri Lazca bilmemektedir. Trabzon‘da özellikle Çaykara ilçesi başta olmak üzere Tonya, Dernekpazarı ve Of ilçelerinde Romeika yani Antik Yunanca dilini konuşan 45 civarı köy vardır. Bu köylerin birçoğu da Rum dönmesi değildir.
Çaykara eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1925 yılına kadar Of İlçesine bağlı bir köy iken, 1925 yılında Bucak, 01.06.1947 yılında 5071 sayılı kanunla İlçe statüsüne kavuşmuş, 01.01.1948 tarihinde fiilen teşkilatlandırılmıştır.27 Şubat İlçemizin kurtuluş günü, 23 Haziran Sultanmurat Şehitlerini anma günü olarak kutlanmaktadır.
Trabzon Çaykara hangi boydan?
Tarihi varlığı M.Ö.2000 yıllarına kadar inen Çaykara,kronolojik sıraya göre önce ilk Türk Boyu olan Kimmerler olmak üzere,Etiler,Sakalar,sakaların çeşitli boyları(Kıpçaklar,Khaldiler,Turaniler…)
Trabzon Çaykara hangi ilçeye bağlı?
Çaykara ilçesi, Trabzon‘un ilçelerinden kuzeydoğuda Hayrat, kuzeyde Dernekpazarı ve kuzeybatıda Köprübaşı ilçeleriyle birlikte güneydoğuda Rize’nin İkizdere, güneyde de Bayburt’un Merkez ve Aydıntepe ilçeleriyle komşudur. İl merkezinden uzaklığıysa ~ 75 km’dir.
Trabzonluların kökeni nereden geliyor?
İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu’dan sonra M.Ö. 7. Yüzyılda Karadeniz’e de gelerek kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. Trabzon da, merkezi Sinop olan bu kolonilerin arasında sayılmaktadır ve birçok araştırmacı, kentin ilk kuruluşu olarak bu dönemi göstermektedir.
Hangi iller laz?
Lazca konuşan halk, Türkiye’nin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesinde, Artvin’in Hopa, Arhavi, Borçka ilçeleri ve Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ilçelerinde; göçmen olarak İkizdere’nin Merkeze yakın 6 köyü, Güneyce beldesi, Kalkandere’nin bazı köyleri ve 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus …
Trabzon Çaykara Rum mu?
Çaykara ilçesinde 23 tane köyde Rumca konuşulmaktadır, bölgedeki anadili Rumca olan kişilere göre Çaykara ilçesinde 70 tane Müslüman Rum köyü vardı ancak yaşanan büyük göç nedeniyle bu sayı değişmiştir. Ayrıca Dernekpazarı’na bağlı 12 tane Müslüman Rum köyü vardır.
Dernekpazarı ne zaman ilçe oldu?
10 Mayıs 1990 tarihli TBMM toplantısında alınan kararla Dernekpazarı ilçe oldu ve Kondu Mahallesi Dernekpazarı ilçesi‘nin Merkez Mahallesi oldu.
Trabzon hangi boydan gelir?
Çepniler, Doğu Karadeniz’in Türkleşmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Çepniler; 1071’de Anadolu’nun, 1277 yılından itibaren de Sinop’tan Trabzon‘a kadar olan Karadeniz Bölgesi’nin fethedilmesinde başta Güvenç Abdal olmak üzere çok aktif görevler üstlendiler.
Çaykara ismi nereden geliyor?
İlçeye ” Çaykara” adı Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yere yakın taşların arasından çıkan “Çaykara Suyu” nedeniyle verilmiştir. Halk arasında kullanılan eski adı Kadahor olup “Aşağı köy” anlamına gelmektedir.
Çaykara’nın Neyi Meşhur?
Dünyaca meşhur Uzungöl sayesinde Çaykara, Trabzon’un diğer illerine oranla daha şanslıdır. Doğa güzelliği bakımından çok beğenilmekte, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olmaktadır. Çaykara Uzungöl arasındaki yol çalışmaları devam etmektedir.
Trabzonlular Türk mü?
trabzon‘un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur. son olarak burada yaşayan veya buralı olan insanların kendine çoğunlukla laz demesinin nedeni cehalettir. zaten bu insanların çoğu tek kelime lazca bilmez.
Trabzonlular en çok nerede?
Trabzon’da yaşayanların yüzde 88’1 Trabzon nüfusuna kayıtlı Trabzon’da en çok Gümüşhaneli ve Giresunlular yaşıyor Trabzon dışındaki Trabzonlular en fazla İstanbul, Kocaeli ve Ankara’da ikamet ediyor.
En çok laz hangi ilde?
Günümüzde Lazların toplam nüfusunun tahminleri en düşük 150.000 ve en yüksek 1 milyon arasında değişmektedir. Lazlar en yoğun olarak Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşamaktadır.
Trabzonda laz var mi?
trabzon‘daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon‘un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.