Davul ve zurna nedir?

Zurna Nedir Nerelerde Kullanılır?

Zurna, ilk çağlardan itibaren yoğunlukla, Ortadoğu başta olmak üzere, Hindistan, Moğolistan, Çin, Balkanlarda kullanılmış bir çalgıdır. Ülkemizde’ de askeri müzik olan mehter müziğinin başlıca çalgılarından olan zurna, günümüzde geleneksel olarak davulun vazgeçilmez eşlikçisi konumundadır.

Zurnanın hikayesi nedir?

Zurnanın kökeni Çin’dir. Aslında Çin, üzerinde delikleri bulunan tüm nefesli çalgı aletlerinin vatanıdır. Zira, zurna, mey gibi aletlerin ilk basit versiyonu bu topraklardan çıkmıştır. Çin’de tapınaklarda veya cenazelerde günümüzde de kullanılan Suanna, zurnanın bir diğer versiyonudur.

Davul zurna nereden geliyor?

ZURNA – Gaziantep Üflemeli halk çalgılarımızın başında gelen zurna kalın zerdali ağacından yapılır ve davulun yanında çalınan üflemeli bir çalgı aletidir. Zurna tarihi Orta Asya’ya dayanmaktadır. Çok eski zamanlardan beri bir çalgı aleti olarak bilinip yapılmaktadır.

Davul zurna kime aittir?

Mehter müziğinden esintiler taşıyan ve açık hava eğlencelerinin önemli bir parçası olan davulzurna müziği, Türk halk kültürünün bir ürünüdür.

Zurnanın bölümleri nelerdir?

Zurnanın bölümleri lüle, nezik, avurtluk ve zurna borusudur. Zurnalar kaba zurna, orta zurna, cura zurna ve zil zurna olmak üzere dört boyuta sahiptir. Zurna, Türk halk müziği topluluklarında solo icralarda kullanılır.

Davulun tanımı nedir?

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir. Ahşap, maden ya da pişmiş topraktan silindirik bir gövdeye gerilen deriden oluşur. El ya da sopayla çalınır. Biçimi değişse de dünyanın her yerinde ve her toplumda kullanılan bir çalgıdır.

Zuma nasıl bir çalgıdır?

olan zuma ailesi, davul ile ayrılmaz bir bütün gibidir. Eski Türklerin ”zuma” adlı bir çalgıyı kullandıkları bilinirdi. Türkçe’de kelime başlarında (Z) sesinin olmaması, zuma kelimesindeki (Z) harfinin bir yansıma olduğunu göstermektedir. Rus ve Kafkaslar da bu çalgıyı zuma diye tanımlarlar.

Zurnanın zırt dediği ne demek?

DeyimDüzenle [1] Yapılmakta olan işin en hassas, en önemli, en can alıcı yeri.

Zurna kac delik?

Zurnanın önde “7” arkada “1” deliği vardır. Öndeki delikler “Hava döndüren deliği“, arkadaki delik ise “Soluk deliği-Döş deliği” olarak adlandırılır. Zurna gövdesinin aç kısmındaki geniş olan kısma zurna borusu veya bazı yörelerde “kalak” adı verilir.

Zurna hangi ile aittir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin folklorunda genellikle (Mardin’de Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın iç bölgelerinde) ancak mutlaka bas davul eşliğinde kullanılan, ahşap, yedi delikli nefesli bir sazdır.

Zurna kaç bölümden oluşur?

Yapı olarak konik bir boruyu andıran zurna, “Gövde” ve “Dil” olmak üzere iki ağaç bölümden oluşur. Zurnanın yapımında kullanılan en uygun ağaç erik olarak görülse de zeytin, kayısı, kiraz ve zerdali ağaçları da kullanılmaktadır.

Davul nasıl yapılmıştır?

En basit çalgılardan biri olan davul, iki parçadan oluşur. Bu parçalar, silindir şeklinde şekillendirilmiş, ahşap veya topraktan yapılan kasnak ve bu kasnağın iki yüzeyine de gerilerek yerleştirilen deridir. Biçimi ve yapıldığı madde değişse de dünyanın her ülkesinde ve her toplum tarafından çalınan bir müzik aletidir.

Osmanlıda davul nedir?

Davul, mehterhanelerde ritmleri en iyi vurabilen bir sazdır. Ses gücü ve ritmleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güclü sazlardan biridir.

Zurna nedir çok kısa bilgi?

Zurna, Türkiye’nin birçok yerinde kullanılır. Tahta, metal ve kamış kullanılarak yapılan, yüksek sesli, bu yüzden büyük davul ile birlikte çalınan, yine bu yüzden açık havada kullanıma uygun, nefesli saz çeşididir.

Kaç çeşit zurna vardır?

Zurnalar kaba zurna, orta zurna, cura zurna ve zil zurna olmak üzere dört boyuta sahiptir. Zurna, Türk halk müziği topluluklarında solo icralarda kullanılır.