Erzurum Kongresine kim başkanlık etti?

Mustafa Kemal’in Erzurum kongresine delege olarak katılmasında kimin rolü vardır?

Mustafa Kemal Atatürk, 3 Temmuz’da Erzurum‘a geldi ve yaklaşık 53 gün kaldı. 7-8 Temmuz’da askerlikten istifa eden Atatürk, Erzurum delegesi Cevat Dursunoğlu’nun delegelikten çekilmesiyle katıldığı kongrede delegeler tarafından başkan seçildi.

Temsil Heyeti başkanlığına oy birliği ile kim seçildi?

Dokuz kişiden oluşan Temsil Kurulu, Mustafa Kemal Paşa, Hüseyin Rauf Bey, İzzet Bey, Hoca Raif Efendi, Servet Bey, Feyzi Efendi, Bekir Sami Bey, Sadullah Efendi ve Hacı Musa Beylerden oluşmuştur. Bu arada, Temsil Kurulu’nun başkanlığına oy birliği ile Mustafa Kemal Paşa seçilmiştir.

Erzurum Kongresi kimler katıldı?

Erzurum vilayeti

  • Erzurum/Merkez Kazası: Mustafa Kemal Paşa (ATATÜRK)
  • Erzurum/Merkez Kazası: Hüseyin Rauf (ORBAY)
  • Erzurum/Merkez Kazası Mehmed Raif (DİNÇ)
  • Bayazıt Sancağı/Merkez: Hüseyin Avni (ULAŞ)
  • Bayburt Kazası: Abdullahağazade Zahid Efendi (PEKİNDAĞ)
  • Bayburt Kazası: Alemdarzade Mehmet Tevfik (ÇORUH)

Rauf Bey Erzurum Kongresine katıldı mı?

Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Erzurum’a giden Rauf Bey, Erzurum Kongresi’nde Heyet-i Temsiliye Başkan vekili idi. Ardından Sivas’a geçti ve Sivas Kongresi başlamadan önce kongrenin başkan yardımcılığına getirildi. İstanbul’daki Son Meclis-i Mebusân toplantısına Heyet-i Temsiliye adına katılacak delege olarak seçildi.

Sivas Kongresi kimler katıldı?

Kongreye katılanlar

  • Mustafa Kemal (Atatürk), Temsil Heyeti Başkanı, Samsun 9. …
  • Hüseyin Rauf (Orbay), Temsil Kurulu Üyesi, Em. …
  • Bekir Sami (Kunduk), Temsil Kurulu Üyesi, Mülkiyeli – Vâli, Sivas.
  • Süleyman Bey, Tüccar, Harput.
  • Fevzi (Baysoy), Temsil Kurulu Üyesi, Din adamı – Şeyh, Erzincan.

Erzurum Kongresinin toplanmasını kim sağladı?

23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında merkezi İstanbul’da bulunan Vilâyât-ı Şarkiyye Müdâfaa-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti’nin Erzurum şubesiyle Trabzon Muhâfaza-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti’nin Erzurum‘da birlikte düzenledikleri mahalli kongreye Maçka temsilcisi olarak İzzet Eyüboğlu katılmıştır.

Temsil Heyeti ilk defa hangisinde seçildi?

İlk olarak Erzurum Kongresi delegeleri arasından doğu illerini temsil etmek ve kongrenin kararlarını uygulamak üzere seçilen 9 kişilik kurula Sivas Kongresi’nden sonra tüm yurdu temsil etmek görevini verilmiş ve üye sayısı 16 kişiye çıkarılmıştır.

Amasya görüşmelerinde Temsil Heyeti kimler tarafından temsil edilmiştir?

Amasya Görüşmeleri, Sivas Kongresi sonrasında Temsil Heyeti ve İstanbul Hükümeti arasında gerçekleştirilen uzlaşma amaçlı protokolleri kapsar. 20-22 Ekim 1919 tarihlerinde Amasya‘da gerçekleşmiştir. Görüşmeler sırasında İstanbul Hükümeti’ni Salih Paşa, Temsil Heyeti‘ni Mustafa Kemal Paşa temsil etmiştir.

Erzurum Kongresi kimler tarafından toplanmıştır?

23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında merkezi İstanbul’da bulunan Vilâyât-ı Şarkiyye Müdâfaa-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti‘nin Erzurum şubesiyle Trabzon Muhâfaza-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti‘nin Erzurum‘da birlikte düzenledikleri mahalli kongreye Maçka temsilcisi olarak İzzet Eyüboğlu katıldı.

Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan hangisi hem Osmanlı Hükümeti hemde işgalci devletlere karşı alınmıştır?

Yoğun çalışma sonrası bugünlere de ışık tutan 23 Temmuz Erzurum Kongresinde alınan kararlar şöyle: – Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. – Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir.

Rauf Orbay hangi partili?

Terakkiperver Cumhuriyet FırkasıRauf Orbay / Partisi

Erzurum ve Sivas Kongresi kimin başkanlığında toplandı?

Kongreyi geçici başkan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi açmış, yoklamanın ardından yapılan oylamada Mustafa Kemal Paşa kongre başkanlığına getirilmiştir.

Sivas Kongresinde karar alma yetkisi kime verildi?

Bütün engelleme ve tehditlere rağmen kongre toplanmış, fakat İstanbul Hükümeti ve İtilaf devletlerinin baskıları nedeniyle kongreye katılım az olmuştur. 38 delegeyle toplanan kongrede Mustafa Kemal’in yönlendirmesiyle kararlar alınmıştır.

Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan hangisi ile ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirileceği vurgulanmıştır?

1- Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. 2- İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır.

Atatürk’ün Erzurum’dan sonra yaptığı kongrenin adı nedir?

Çünkü Erzurum Kongresi‘nde alınan kararlar daha sonra Sivas Kongresi‘nde bütün yurda yayıldı.”