Etriyenin görevleri nedir?

Sıklaştırma bölgesi nedir?

deprem vb. yüklerin etkisi altında oluşabilecek kırılmaların etkisini en aza indirmek amacıyla kolon ve kiriş birleşim noktalarında etriyelerin daha sık atılmış olduğu bölgeye denir.

Boğaz Etriyesi ne işe yarar?

boğaz etriyesi” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. bunun önüne geçmek için kolonlar atılır iken kolonların kafasında boğaz etriyeleri bırakılır. genelde kolonların alt ve üst kısmında bulunan etriye sıklaştırması istenilen bölgelerdeki gibi 10 santim ara ile bırakılır. …

Etriye kolu ne işe yarar?

Etriye, betonarme yapıların daha güçlü olmasını sağlamak amacıyla kiriş, kolon ve benzeri taşıcı sistem elamanlarının çevresine sardırılan, inşaat demirinin çeşitli şekillerde bükülmesi ile elde edilen bir çeşit sargı donatısıdır. 8 ve 10 mm çap özelliğine sahip demir veya çeliklerdir.

Etriye ve çiroz ne işe yarar?

Çirozlar deprem kuvvetini ve yatay kuvvetleri karşılar. Etriyeler ise kesme kuvvetinin yanında burulma momentine de karşı koyar. Etriyeler düşey donatıları boydan boya sararken çirozlar belirli donatıları birbirine kenetler.

Etriye sıklaştırması nerelerde yapılır?

Kesme kuvvetinin büyük değerlerde olduğu birleşim bölgelerine yakın mesafelerde bu sebeple etriye sıklaştırması uygulanır.

Etriye sıklaştırması ne demek?

2.2.1. Etriye Kesme Kuvvetini Karşılar Kesitte meydana gelen bu gerilmeleri, enine donatı dediğimiz etriyeler karşılayarak bir gevrek kırılma türü olan kesme göçmesini engeller. Kesme kuvvetinin büyük değerlerde olduğu birleşim bölgelerine yakın bölgelerde bu sebeple etriye sıklaştırması uygulanır.

Şapo ne demek?

Şapo, kolon ve kirişlerin birleşme yerlerinde kesme kuvvetinin etkisi ile oluşan kırılmaları önlemek için sıklıkla kullanılan önemli bir mesnettir. Yapı denetimi gerçekleştiren firmalar ve kontrol mühendisleri donatı sayımı gerçekleştirirken şapo oranına ve konumlandırılmasına dikkat etmektedirler.

Pilye nedir ne işe yarar?

Kesme kuvvetini karşılamak üzere betonarme kiriş ve döşemelere yerleştirilen, özel şekilde bükülmüş betonarme demiridir. Beton içerisine çekme ve basınç yüklerini karşılaması için konan şekillendirilmiş demirdir. Pilyenin üstü çekmeye altı basınca karşı çalışır.

Çift etriye ne işe yarar?

Elemanlara gelen kesme kuvvetlerine karşı dayanım sağlar, elemanların ve genel olarak yapının daha sünek davranmasını sağlar, betonun dayanımını arttırır ayrıca boyuna donatıların burkulma boyunu kısaltır.

Etriye aralığı neye göre belirlenir?

Etriye aralığı, elemanın yapıdaki zorlanma şekline (kolon, kiriş) ve etriyeden beklenen işleve (basit etriye, sargı donatısı) bağlı olarak değişir.

Çiroz nedir nerelerde kullanılır?

Betonarme yapılarda kolon ve perdelerde kullanılmaktadır. Donatıların birbirini kenetlemesi ve birlikte çalışmasını sağlayan S şeklindeki etriyelere çiroz adı verilmektedir. Çiroz bazı bölgelerde es demiri veya kapı kilidi olarak da isimlendirilmektedir.

Sarım bölgesi nedir inşaat?

DBYBHY 2007, madde 3.4.4 e göre; Kiriş mesnetlerinde kolon yüzünden itibaren kiriş derinliğinin iki katı kadar uzunluktaki bölge, Sarılma Bölgesi olarak tanımlanacak ve bu bölge boyunca özel deprem etriyeleri kullanılacaktır. Sarılma bölgesinde, ilk etriyenin kolon yüzüne uzaklığı en çok 50 mm olacaktır.

Filiz donatı nedir?

Regbar Reband Connection (Donatı Filiz Sistemleri), betondaki inşaat derzlerinde donatı sürekliliğini sağlamak için tasarlanmış ve üretilmiştir. Kalıp tasarımı basitleştirilmiştir ve kepenk açma işlemine gerek yoktur. Her ünite, etkili bir beton bağı sağlamak için çukurlu galvanize çelik bir gövdeden oluşur.

Etriye sürekliliği nedir?

Etriye, sık aralıklarla kullanıldığı zaman, sargı (kuşaklama) görevi yaparak, betonarme elemanın kesme mukavemeti yanında eğilme mukavemetini de artırır. Elemanlara daha büyük plastik şekil değiştirebilme özelliği kazandıran etriye, eleman ve yapı sürekliliğini artırır.

Şapo ne demek inşaat?

Şapolar, yüksek çekme gerilmelerini karşılamak için mesnetlerin üzerine yerleştirilen ve özel şekilli donatılardır. Şapo, kolon ve kirişlerin birleşme yerlerinde kesme kuvvetinin etkisi ile oluşan kırılmaları önlemek için sıklıkla kullanılan önemli bir mesnettir.