Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ne anlatır?

Seyahatnamede ne anlatılıyor?

Seyahatname, 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmış bir gezi kitabıdır. Kitabın orijinal adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi’dir. Toplam 10 ciltten oluşan eserde birçok ülkenin mimarisi, gelenekleri, ibadet yerleri ve mutfak kültürleri ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

Evliya Çelebi’nin yazdığı gezi günlükleri nin adı nedir?

Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatan, az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır. Evliya Çelebinin on ciltlik Seyahatname’si, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnâmesi nerede?

Evliya Çelebi Seyahatnamesinin Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan 1-8. ciltleri yazarın el yazısı olduğu kabul edilmektedir.

Seyahatname neden önemli?

Seyahatname tarih araştırmalarında, resmi kayıtlardan uzak insanların günlük yaşamına dair içerdiği bilgilerle ve birinci el kaynak olması nedeniyle önemli kaynaklardan biridir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi nasıl yazıldı?

Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan Seyahatname; gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmıştı. 10 ciltten oluşan bu eser, Evliya Çelebi‘nin gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatmaktaydı.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi nin ilk cildinde nereyi anlatmıştır?

BİRİNCİ CİLT: İSTANBUL’DAN BURSA’YA.

Evliya Çelebi Malatya için ne demiştir?

Havası ve Suyu Denizde ve karada dolaşan seyyahların beyanına göre, havası Tebriz’in iç çekici havasına benzemektedir. Belki daha da üstündür. Havasının güzelliğinden halkı dinç, güçlü, kuvvetli ve rahatına düşkün ve güzel tenlidirler.

Evliya Çelebi Maraş için ne demiştir?

Kazası dağlarından gelüb Meraşa karib Nehri Ceyhuna mahlut olur. Ve sahra içre cereyan eden Nehri Karaçay garbında Nehri Ceyhuna mahlut olur. Andan bir saatte Kalai Marı İş peyda olup cümle halkını ol ejderha yedüği içün Marı İşten galat Meraş derler. Bir rivayette dahi Sultan Dahhakın şehri idi.

Evliya Çelebi ilk inceleme yeri neresidir?

Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme’nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.

Evliya Çelebi yurt dışında hangi ülkeleri gezmiştir?

3. Evliya Çelebi, yurt dışında hangi ülke ve şehirleri gezmiştir? Cevap: Evliya Çelebi, yurt dışında Bakü, Rumeli, Sofya, Gümülcine, Arnavutluk, Mısır’ı gezmiştir.

Seyahatname ne tür bir eserdir?

Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis’in Mir’atü’l-memalik adlı eseridir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde hangi ülkelerden bahsetmiştir?

70 yılı aşkın bir hayat yaşamış ve bu sürenin 50 yılını seyahatlerde geçirmiş olan ünlü seyyah, tam 47 ülke gezdi; Almanya, Arabistan, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Çek, Çeçenistan, Dağıstan, Eritre, Ermenistan, Filistin, Güney Sudan, Gürcistan, Habeşistan (Etopya), Hırvatistan, …

Evliya Çelebi’nin ilk inceleme yeri neresidir?

Evliyâ Çelebi ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlıbaşına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme’nin birinci cildini yazdı. Babasının muhalefetine rağmen 29 yaşında ilk seyahatini Bursa’ya yaptı.

Evliya Çelebi Seyahatnâme nasıl yazdı?

Evliya Çelebi ile ilgili kişisel bilgiler çoğunlukla kendi eseri olan Seyahatname‘den elde edilmiş. … Seyahatname‘de gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmış.

Evliya Çelebi nasıl gezdi?

NERELERE GİTTİ? Evliya Çelebi bu rüya üzerine 1635’te, önce İstanbul’u gezmeye, gördüklerini, duyduklarını yazmaya başladı. 1640’larda Bursa, İzmit ve Trabzon’u gezdi, 1645’te Kırım’a Bahadır Giray’ın yanına gitti. Yakınlık kurduğu kimi devlet büyükleriyle uzak yolculuklara çıktı.