Fotogrametrinin kullanım alanları nelerdir?

Yersel yöntem nedir?

Yersel fotogrametri yakın ve uzak mesafeli alanlarda üç boyutlu çizimlerin yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. … Bu yöntem ile modelleri oluşturulan nesnelerin üç boyutlu konum bilgileri elde edilmektedir[7]. Yersel fotogrametride kullanılan değerlendirme yöntemleri hava fotogrametrisinin bir benzeridir.

Fotogrametride üretilen ürünler nelerdir?

Hava fotogrametrisi, topografik ve tematik haritaların üretimi, sayısal arazi modelleri elde etmek amacıyla kullanılır. Yersel fotogrametri ise Mimarlık, Harita Mühendisliği ile İnşaat Mühendisliği çalışmalarında, arkeoljik amaçlı çalışmalarda, tıpta, trafik kazaları, kriminoloji v.b çalışmalarında kullanılmaktadır.

Fotogrametri kaça ayrılır?

Temelde fotogrametri resim çekme noktasının konumuna göre, 1- Hava Fotogrametrisi, 2- Yersel Fotogrametri olmak üzere ikiye ayrılır. Hava fotogrametrisi genel olarak topoğrafik veya tematik haritaların ve sayısal arazi modellerinin elde edilmesinde kullanılır.

Fotogrametrik yöntemler nelerdir?

Fotogrametri; Fotoğraflar üzerinden, nesneleri ölçme tekniği ve görüntü verilerinin metrik yorumlamasıdır. Fotogrametri; iki veya üç boyutlu cisimlerin fotoğraflar üzerinden ölçülmesidir. Objelerin geometrik ve radyometrik parametrelerini fotoğraflar yardımıyla elde etmektir.

Yersel ölçme yöntemi nedir?

1. YERSEL ALIM TEKNİKLERİ Tüm ayrıntı noktalarının tek tek yanına gidilerek ölçüldüğü bir yöntemdir. Özellikle küçük alanların büyük ölçekli haritalarını yapmak için kullanılır.

Fotogrametrinin avantajları nelerdir?

  • ZAMAN Klasik yöntemlere nazaran daha hızlı sonuçlar.
  • HASSASİYET RTK ve PPK destekli uçuşlar ile yüksek duyarlılıktagörüntüler ve haritalar.
  • MALİYET Ulaşılması zor yerlerde bile kısa sürede ölçüm ve değerlendirme.

Stereoskopik görme yöntemleri nelerdir?

elde etmek için STEREOSKOP olarak adlandırılan aletler kullanılır. ekrana izdüşürülür ve kırmızı-mavi süzgeçli bir gözlükle bakılırsa, bir fotoğrafın görüntüsü bir göze, diğer fotoğraf da diğer göze sunulmuş olur. Böylece her görüntü karışmadan ilgili gözlere sunulmuş olur.

Fotogrametrik harita üretim işlem aşamaları nelerdir?

Sayısal fotogrametrik halihazır harita yapımının en önemli aşamaları, uçuş planı, jeodezik ölçmeler, havai nirengi dengelemesi ve stereo değerlendirme aşamalarıdır ve bu alanların hepsi birbirine bağlıdır.

Fotogrametri nedir kısaca tanımı?

Fotogrametri, fotoğrafik görüntüleri ve elektromanyetik radyant görüntü ve diğer fenomenlerin desenlerini kaydetme, ölçme ve yorumlama sürecinde fiziksel nesneler ve çevre hakkında güvenilir bilgi edinme bilim ve teknolojisidir.

YLT sistemi nedir?

YLT yönteminde taranan objeye ait üç boyutlu (3B) nokta bulutu hızlı bir şekilde elde edilebilmektedir. Elde edilen bu nokta bulutundan kültürel mirasın 3B modeli üretilebilmektedir. Bu çalışmada YLT tekniği ile elde dilen verilerin kültürel mirasın dokümantasyonu çalışmalarında kullanılabilirliğini araştırılmıştır.

YLT Sistemleri Nedir?

YLT sistemleri lazer darbeleri kullanarak objeye ait X, Y ve Z koordinatlı veriler temin edilmektedir. Bu sistem ile taranan hedefin çok hassas yüzey ve yükseklik bilgileri elde edilebilmektedir. YLT sistemleri hızlı ve tekrarlanabilen veri üretimi için önemli bir sistemdir.

Metrik kamera nedir?

Metrik kameralar kamera kalibrasyonları özel laboratuar koşullarında yapılmış, iç yöneltme elemanları bilinen, birden çok mercekten oluşan ve kusursuz sayılabilecek nitelikteki kameralardır ve hava fotogrametrisi çalışmalarında tercih edilen bir donanımdır.

Stereoskopik görme nedir?

Stereoskop, temelde, aynı nesnenin biraz farklı açılardan çekilmiş iki fotoğrafının aynı anda her bir göze tek tek sunulduğu bir araçtır.

Binoküler görüş nedir?

her iki göz kullanılarak yapılan görmeye denir. binoküler görme için, her iki gözün görme alanlarının çakışması, her iki gözün aynı nesneye odaklanabilmesi ve her iki gözle bakılan nesnelerin uzaysal konumlarının retina üzerinde düştüğü noktalardaki karşılıklarının eşdeğer olması gerekir.

Fotogrametrik harita ne demek?

Bir arazinin yükseklik eğrisini ve eğimini gösteren, uçak veya uydu ile çekilen fotoğraflarının düzenlenmesi sonucu oluşan haritalara fotogrametrik harita denir. Fotogrametrik haritaların hazırlanabilmesi için bazı yapım süreçlerinin izlenmesi gerekir.