Giresun Şebinkarahisar hangi Türk boyundan?

Şebinkarahisar halkı nereden gelmiştir?

Tarih. 1895 yılı itibarıyla Şebinkarahisar merkez nüfusunun üçte bir kadarı Ermenilerden oluşmaktadır. 1901 yılında kentte 332 erkek ve 105 kız öğrencinin okuduğu iki Ermeni okulu mevcuttu. Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak) partisinin liderlerinden olan Antranik Ozanyan Şebinkarahisar doğumlu idi.

Şebinkarahisar Adı Nereden Gelmiştir?

‘Hisar'” bilindiği gibi kuşatma anlamına gelmektedir. Bu iki şehir de kuşatılarak, can verilerek, acılarla elde edildiği için adlarına da “karahisar” demişler, her iki şehre de kara taşlardan büyük bir kale yapmışlardır.

Giresun hangi Türk boyundan?

Giresun‘da yaşayan hemşehrilerimizin büyük bir kısmının atası olan Çepni Türkleri, Karadeniz’i Türkleştiren Oğuz boylarından biridir.

Giresun Şebinkarahisar Neyi Meşhur?

Parça ekmeklerle hazırlanan Gelecoş ve Cevizli Şebinkarahisar Helvası da yine bu yöreye özgü. Şebinkarahisar‘ın cevizi ve dutu çok ünlü. Her yıl adına festival düzenlenen Şebin Cevizi Şebinkarahisar kökenli bir tür.

Şebinkarahisar hangi tarihte yandı?

Şebinkarahisar isyanı

Tarih 2 – 30 Haziran, 1915
Bölge Şebinkarahisar
Sonuç İsyan bastırıldı.

Şebinkarahisar kalesini kim yaptı?

Şebinkarahisar Kalesi‘nin kimler tarafından ne zaman yapıldığı belli değildir. Tarihsel kaynaklarda Pers (MÖ 550 – 331), Pontus (MÖ 293 – 65) ve Roma (MÖ 65 – MS 226) hakimiyetinde olan kalenin ilk onarımı, Roma komutanı Pompeyüs tarafından yapılmıştır.

Şebinkarahisar Karadeniz mi?

Şebinkarahisar Doğu Karadeniz Bölgesinde olduğu halde iklim bakımından Orta Anadolu iklim özelliklerini taşır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlı geçmektedir.

Giresun halkı nereden gelmiştir?

Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı “Kiraz diyarı” olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni’dir.

Çepni ne demek Giresun?

Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu’da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir. Karadeniz bölgesindekiler çoğunlukla Sünni olmakla birlikte, Alevi olan gruplara da rastlanır.

Giresun Şebinkarahisar arası yol nasıl?

GiresunŞebinkarahisar yolu 118 km mesafede olup çok virajlı, bozuk ve heyelan tehlikesi sebebiyle son derece sıkıntılıdır.

Tamzara Yaylası Nerede?

İlçede yer alan başlıca doğal güzellikler arasında Tamzara Yaylası, Çatalgöl Şelalesi ve Çağlayan Şelalesi bulunmaktadır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Tamzara Yaylası, Şebinkarahisar’da mutlaka gezilmesi gereken doğal yapılar arasında bulunmaktadır.

Ermenice Tamzara ne demek?

Tamzara (Ermenice: Թամզարա; Azerice: Tənzərə; Yunanca: Τάμσαρα or Τάμζαρα), adını Şebinkarahisar’a bağlı yerleşkeden alan halk oyunu. Azerbaycan Türkleri, Hemşinliler, Ermeniler, Süryaniler, Rumlar, Türkler, Acaralılar tarafından oynanan bir halk oyunudur. 1 veya 2 kadın ve 1 erkekle oynanır.

Atatürk Şebinkarahisar a ne zaman geldi?

Alışılmış yurt gezilerine devam eden Atatürk Erzurum’da bir deprem olması dolayısı ile Erzuruma gitmiş , dönüşte Şebinkarahisarlı halkın daveti üzerine 11 Ekim 1924 Cumartesi günü Erzincan’dan hareket ederek gece oldukça geç vakitlerde Şebinkarahisar’a gelmiştir.

Şebinkarahisar Kalesi ne zaman yapıldı?

Şebinkarahisar Kalesi‘nin kimler tarafından ne zaman yapıldığı belli değildir. Tarihsel kaynaklarda Pers (MÖ 550 – 331), Pontus (MÖ 293 – 65) ve Roma (MÖ 65 – MS 226) hakimiyetinde olan kalenin ilk onarımı, Roma komutanı Pompeyüs tarafından yapılmıştır.

Şebinkarahisar ne zaman fethedildi?

M.Ö. 65 yıllarında Romalılar’ın egemenliğine giren Şebinkarahisar M.S. 391’de Orta Asya’dan Peçenek ve Koman Türkleri tarafından istila edilmiş ve 60 yıl kadar bu Türklerin himayesinde kalmıştır.