Hangi şive Türkiye Türkçesine daha yakındır?
Türkiye Türkçesine en yakın şive hangisi?
TÜRKMENCE: Türkmenistan Cumhuriyeti’nde bugün 6 milyon, diğer bölgelerde de (İran, Irak, Afganistan) yine yaklaşık 5 milyon Türkmen yaşamaktadır. Dilleri Oğuz grubunda yer alır ve Anadolu Türkçesine çok yakın nitelikler taşır.
Türkiye Türkçesine yakın lehçeler nelerdir?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türkiye Türkçesi şive midir?
Bu örnekler, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kırım Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Uygur Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Irak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Tatar Türkçesi‘nin lehçe (diyalekt) değil; “şive” olduğunun kanıtıdır; çünkü bu Türkçelerde kullanılan sözcükler aynı ya da ses, şekil …
İstanbul türkçesi şive mi?
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir. Konuşma dili, günlük yaşayışta kullanılan ve yazı dilinden az çok farklarla ayrılmış blunan dil, günlük konuşmadır.
Türkçeye en yakın dil hangisi?
Türkçeye En Yakın Diller Hangileridir? Türkçe Altay dil ailesine mensup olması ve sonradan eklemeli bir yapı taşıması nedeniyle diğer dillerden ayrışma özelliği gösterir. Bu durum dikkate alındığında Türkçe ile en çok benzeyen dillerden biri Moğolca, diğeri ise Mançu-Tunguzca dilleridir.
Türk dilinin şive grupları nelerdir?
Türk şiveleri:
- Güney-Batı (Oğuz) Grubu. a) Türkiye Türkçesi. b) Azerbaycan Türkçesi. c) Türkmen Türkçesi. d) Gagauz Türkçesi.
- Kuzey-Batı (Kıpçak) Grubu. a ) Kazak Türkçesi. b) Tatar (Kazan) Türkçesi. c) Kırgız Türkçesi. d) Başkurt Türkçesi. e) Karaçay-Malkar Türkçesi. f) Karakalpak Türkçesi. …
- Güney-Doğu Grubu :
Türkçenin uzak ve yakın lehçeleri nelerdir?
Yakın lehçelerin kendi aralarındaki anlaşılabilirlik oranları daha yüksek, uzak lehçelerin, farklılıkları daha fazla, anlaşılabilirlik oranları daha düşüktür. Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.
Azerbaycan lehçesi mi şivesi mi?
Bazı dil bilimciler “Türkçenin yalnızca iki büyük lehçesi olduğunu” kabul etmişler; bazıları ise Azerbaycan Türkçesi, Kazak Türkçesi, Başkurt Türkçesi… gibi birbirinden ayrı “yazı dilleri” olarak varlığını devam ettiren Türk Dilleri’ni birer “lehçe” olarak kabul etmişlerdir.
Türkiye Türkçesi ne ile başlar?
Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin III. dönemini oluşturur. Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının konuşma dilinden yeni bir yazı dili oluşturmak amacıyla “Genç Kalemler” dergisinde başlattıkları “Yeni Lisan Hareketi” (1911) bu dönemin başlangıcı kabul edilir.
Türkiye Türkçesi nereye ait?
Türkiye Türkçesi, dil ailesi sınıflandırmasında, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya’da konuşulan 30 kadar yaşayan dili kapsayan Türk dilleri ailesine mensuptur ve bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı Oğuz dil grubunda yer alır.
Istanbul türkçesi nasıl olur?
Istanbul Türkçesi, Istanbul‘da konuşulan Türkçe yanında, yazı dilimizi oluşturan standart Türkçe, asırlar boyunca Türk yazar ve şairlerinin kalemiyle meydana gelen Türkçe manasında kullanılır. Istanbul Türkçesi yanında bir de Istanbul ağzı vardır.
Istanbul türkçesi neden denir?
türkçe‘nin istanbul‘da konuşulan, istanbul da vaktinde imparatorluğun başkenti olduğundan dolayı türkiye türkçesi‘nin ana lehçesi sayılan, ama asıl türkçe‘ye birçok anadolu lehçesine nispetle uzak olan lehçesi.
Türkçe hangi dille en çok benzerlik gösterir?
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca’dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Türkçe hangi dilin etkisinde kalmıştır?
Türk dilinin yazılı kaynaklarla takip edilebilen ilk zamanları olan Göktürkler çağında Çince, Sanskritçe ve Moğolca; Selçuklu, Karahanlı ve takiben Osmanlı döneminde Arapça ve Farsça; Tanzimat döneminde Fransızca; yirmi birinci yüzyıl Türkiye’sinde ise genellikle İngilizce, dilimiz üzerinde büyük etki yapmıştır.
Şive nedir ve örnekleri?
Şive nedir? Bir dilin izlenebilen tarihi dönemlerinde ayrılmış koludur. Ayrılıklar, lehçede olduğu kadar değildir. İstanbul’da gelirim derken, Türkistan şivesinde kelür men denir.