Hayvan yemi olarak kullanılan bitkiler nelerdir?

Yem Bitkileri Çeşitleri Nelerdir?

a) Çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera, ak üçgül, çayır üçgülü, gazal boynuzu ve tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, iskenderiye üçgülü, italyan çimi (lolium …

Korunga mı yonca mı?

Korunga bitkisi içerdiği besin maddeleri ve lezzet bakımından yoncaya eş değer sayılabilecek bir bitkidir. Hayvanlarda hazmı olumsuz etkileyen lignin maddesi korungada yoncadan daha az oranda bulunmaktadır. Korunga bitkisi hayvanlarda şişkinliğe neden olmaz. Korunga otu yaklaşık -25 oranında ham protein içerir.

Yem bitkileri kaça ayrılır?

Yetiştirme ve değerlendirme amacı yönünden; kuru ot yembitkileri, yeşil yembitkileri, silaj bitkileri, tane yembitkileri, yeşil gübre bitkileri ve öz sulu yembitkileri şeklinde sınıflandırılabilir.

Alternatif yem bitkileri nelerdir?

Bu derlemede, hem tarla bitkisi olarak üre- tilebilen hayvan pancarı, yem şalgamı, karamba, trinova, yemlik bezelye ve karabuğday’a hem de endüstriyel bir yan atık olan ve alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanılabilecek pirina, elma posası ve silajı, narenciye posası ve silajı, domates posası ve silajı gibi yem

Kaba yem çeşitleri nelerdir?

Kaba yem çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:Korunga,yerli fiğ,macar fiğ,yem bezelyesi,yem şalgamı,süni mera,lolium multiflorum,sorgum sudan otu,slajlık mısır tohumu,yonca,rygrass,ryegrass mix vb kaba yemlerdir.Hayvan beslemenin olmazsa olmazıdır kaba yem.Kaba yemsiz bir hayvancılık düşünülemez.

Mera bitkileri nelerdir?

Çayır Mera Yem Bitkileri Nelerdir?

  • Çayır Üçgülü (Trifolium pratense): 3 – 4 yıl ömrü olan çok yıllık bir çayır mera yem bitkisi çeşididir. …
  • Otlak Ayrığı (Agrropyron cristatum): Mera karışımları içinde yer bulan çok yıllık buğdaygil bir yem bitkisidir.

En iyi yem bitkisi hangisi?

En yaygın baklagil yem bitkileri olan yonca, korunga, fiğ serin iklim bitkileri grubunda, fiğ ve sudan otu tek yıllık, yonca ve korunga çok yıllık yem bitkileri grubunda, mısır, sudan otu, fiğ ve tahıl karışımları yeşil yem bitkileri grubunda, yem bezelyesi ve fiğ tane yem bitkileri grubunda, fiğ, yem bezelyesi ve …

Korunga yılda kaç kez biçilir?

Sulama ve Hasat : Korungada en yüksek kalitede ot, çiçeklenme başlangıcında biçildiği zaman elde edilir. Biçim geciktirilirse gövde sertleşir ve otun kalitesi düşer. Aynı zamanda ilk biçim çiçeklenme başlarında yapıldığından arkasından ikinci defada biçilebilir. Sulanan veya yağışlı yerlerde yılda iki biçim yapılır.

2021 yem bitkileri desteği ne kadar?

Yem bitkileri üretim desteği, dekar başına olmak üzere, korunga için 90 lira, tek yıllık yem bitkileri için 60 lira, silajlık ekilişler (sulu) için 100 lira, yapay çayır mera için 150 lira, çok yıllık yem bitkilerinde sulu olanlar için 90 lira, kuru olanlar için de 40 lira olacak.

Sudan otu kaç kere biçilir?

Sorgun ve Sudanotu uygun yetişme koşullarında 6-7 kez biçilir ve toplam olarak 8-10 ton/da yeşil ot verebilir.

Kaba yemler kaça ayrılır?

Fabrika yemi, arpa, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi gibi, birim hacimde daha fazla besin maddesi bulunduranlar kesif yem olarak adlandırılır. Buna karşılık yonca otu, mısır silajı, fiğ otu, çayır otu, arpa samanı gibi, birim hacimde daha az besin maddesi taşıyanlar da kaba yem olarak tanımlanır.

Kaba yemler kaç gruba ayrılır?

Kaba yemlerde bulunan yapısal karbonhidratlar NDF (selüloz, hemiselüloz ve lignin) ve ADF (selüloz, hemiselüloz) olarak iki gruba ayrılır. Yapısal karbonhidratların hayvan beslemede kullanımı, ruminatlarda yemden yaralanmanın artırılması ve rumen sağlığının korunması için önemlidir.

Çayır mera yem bitkileri Nelerdir?

Çayır Mera Yem Bitkileri Nelerdir?

  • Çayır Üçgülü (Trifolium pratense): 3 – 4 yıl ömrü olan çok yıllık bir çayır mera yem bitkisi çeşididir. …
  • Otlak Ayrığı (Agrropyron cristatum): Mera karışımları içinde yer bulan çok yıllık buğdaygil bir yem bitkisidir.

Buğdaygil yem bitkileri nelerdir?

Buğdaygil Yem Bitkileri

  • Çayır Kelp Kuyruğu (Phleum Pratense)
  • Çayır Salkım Otu (Poa Pratensis)
  • Çayır Tilki Kuyruğu (Alopecurus Pratensis)
  • Domuz Ayrığı (Dactylis Glomerata)
  • İngiliz Çimi (Lolium Perenne)

5 li karışım yem bitkisi ne zaman ekilir?

Hayvanlarda çok yüksek verim artışı sağlar. Hem kuru ot olarak hem de silajı yapılarak değerlendirilir. Karışımında kullanılan tohumlarımızın tamamı sertifikalıdır. Dekara 12-15 kg ekilir, ekim zamanı sonbahar buğday ekim zamanıdır.