Her beyaz leke vitiligo mu?
Vitiligo ile karıştırılan hastalıklar nedir?
Halk arasında “Ala Hastalığı” olarak da bilinmekle birlikte sıklıkla hatalı şekilde sedef (psoriasis) hastalığıyla karıştırılmaktadır.
Vitiligo ilk nasıl başlar?
Vitiligonun ilk ve en genel belirtisi, deride belirli bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz bir leke zamanla büyüyerek derinin önemli bir bölümünü kaplayacak boyutlara ulaşabilir.
Vücutta beyaz lekeler neyin belirtisi?
Cilde renk veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu olan hücrelere melanosit ismi veriliyor. Melanosit hücrelerinin hasar görmesi halinde ise pigment üretimi minimuma iniyor. Vücutta gerçekleşen bu değişim sonucunda ise sınırları belli olan irili ufaklı beyaz lekeler oluşuyor; buna vitiligo diyoruz.
Ciltte beyaz lekeler nasıl geçer?
Maalesef yüzdeki beyaz lekelerin bir tedavisi yoktur. Ancak daha da artmasını önlemek için cildinizi güneşten korumaya, düzenli olarak güneş kremi kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor.
Vitiligo Kaşinti yapar mi?
Vitiligo genellikle rahatsızlığa yol açmaz ancak bazen tutulan deri kaşıntılı olabilir. Lezyonlarda güneş yanığı gelişirse kızarık ve ağrılı olabilir.
Vitiligosu olanlar ne yememeli?
Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Vitiligo hizli yayilir mi?
Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir. Beyazlamanın kendiliğinden düzelmesi de mümkün olup % 15 ile 20 oranında görülebilmektedir.
Vitiligo ne kadar sürede geçer?
Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.
Deri beyazlaması hastalığı neden olur?
Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar. Halk dilinde “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur.
Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?
Sonuç: AA ve vitiligo hastalarında D vitamini eksikliği oldukça yaygındır. Her iki hastalıkta da yaşam kalitesi bozulmuştur. Özellikle AA hastalarında D vitamini düzeyi düştükçe yaşam kalitesi bozulmaktadır.
Vitiligonun çaresi var mı?
Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.
Beyazlama hastalığı nasıl geçer?
Duraksoy, “Vitiligonun tek etkin ve kalıcı tedavisi immunoterapi, yani bağışıklığı onarma tedavisidir. Bu tedavi aynı zamanda diğer risk faktörlerini de kişiye özel olarak ortadan kaldırmış olacaktır.
Güneş Vitiligoyu artırır mı?
Prof. Dr. Çalıkoğlu, vitiligoyu artırıcı faktörlerin başında stres ve güneşin geldiğine dikkati çekerek, “Vitiligo hastalığındaki beyaz alanlar güneşte kolayca yanabilir, bu nedenle en az 30 güneş koruma faktörü içeren güneş koruyucu kremler sürekli olarak kullanılmalı.
Vitiligosu olanlar ne yemeli?
Tahıllar: Vitiligo hastaları için tahıllar büyük vitamin, lif ve mineral kaynaklarıdır. Özellikle günlük besin gruplarında tam tahıllı gıdalara yer vermeleri gerekir. Yulaf: E vitamini bakımından zengin bir besin grubumuzdur. Ayrıca da vitiligo hastalarını olası bir enfeksiyonlara karşı da korumaktadır.
Vitiligo ne tetikler?
Ciltte meydana gelebilecek güneş yanığı ve yaralanmalar gibi hasarlar sonrası vitiligo meydana gelebilir. Bazı hastalarda ruhsal travmaların da vitiligoyu tetiklediği gözlemlenmiştir. Kaza, bir yakınını kaybetme, hastalık ve aşırı stres hastalığın başlangıcına neden olabilen etmenler arasındadır.