Hey Onbeşli türkü mü?
Onbeşliler nereli?
Türk Halk Kültürü Araştırmacısı Dr. Halil Atılgan, Tokat yöresine ait olduğu düşünülen ve Çanakkale Savaşları sırasında 1315 doğumluların cepheye gidişini anlatan “Hey Onbeşli” türküsünün Adana yöresine ait olduğunu söyledi.
Hey Onbeşli türküsü neden yazılmıştır?
Tokat’ın en sevilen türkülerinden biri olan “Hey Onbeşli” günümüzde oyun havası olarak algılansa da aslında bir ağıttır. 15 ile 19 yaşında olan gençlerin cepheye katılması üzerine yazılmıştır. Bir efsaneye göre de Tokatlı Halil’in Çanakkale Savaşı’na katılmasını anlatmaktadır.
Hey Onbeşli kime yazıldı?
Halil Atılgan’ın yaptığı araştırmalara göre Çanakkale kahramanları için söylenen ‘Hey Onbeşli‘ türküsü Adana’da yıllardır İboş Ali Ağa tarafından söylenmiştir. İboş Ali, Adanalı Topal Selahattin’in kızı Hediye’ye olan aşkının açıklaması olarak ‘Hey Onbeşli‘ türküsünü yazmıştır.
Misket türküsü hangi yöreye aittir?
Sevdalarını da şarkılarında dinler hüzünlerine ortak oluruz. Misket aslında bir elma ağacı türüdür; bodur, kırmızı elmaları olan bir ağaçtır. Türküye ve güzeller güzeli bir kıza isim olmuş bu isimden yola çıkarak, bir Ankara türküsünü anlatalım…
Onbeşliler olayı nedir?
Çanakkale Savaşı sırasında cephede asker kalmadığı için 15-19 yaşındaki erkekler cepheye çağrılıyordu. Hicri takvime göre 1315 yılında doğanlar o sırada 15 yaşındaydı. Bu yüzden halk tarafından “onbeşli” diye çağrılıyorlardı.
Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?
Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Kız bey kızıdır zaten bey de kızını vermez bu delikanlıya.
Hekimoğlu türküsünün hikayesi nedir?
Rivayete göre, yörede hakimiyet kuran bir Gürcü beyi vardır. Bu Gürcü beyi, Asya adında güzel ve narin bir kızla sözlüdür. Ancak bu kız Gürcü beyine aşık değildir ve aslında gönlünde Hekimoğlu vardır. Dostluk ve sevgiyle başlayan Hekimoğlu ve Asya ilişkisi ilerleyen zamanlarda daha da samimileşir.
15 liler ne demek?
Türküdeki “15‘li” ibaresiyle askere hicri 1315 yılında giden şahıs kastediliyor. Hicri 1315 doğumlu Tokatlı Halil evin en küçüğüdür. Yasa gereği her evde bir erkek, ailesinin güvenliğini ve geçimini sağlamak için askere alınmayabiliyordu.
Güvercin uçuverdi türküsünün yazarı kimdir?
Misket (Güvercin Uçuverdi) 1 Zamanla ağıt özelliğini yitirerek oyun havası şekline dönmüştür. Sözleri Abbas Ener tarafından gönderilen bu türkü 119,899 defa görüntülenmiştir. «Misket (Güvercin Uçuverdi) 1» isimli türküye ait nota ve hikaye kaydı bulunmaktadır.
Gesi Bağları ne anlatıyor?
Gesi Bağları Kayseri yöresine aittir. Evlendikten sonra aile özlemi çeken bir kızın hikayesi anlatılmaktadır. Kayseri ilinin Gesi ilçesine gelin giden kızın buruk hikayesi bu yörede yaşanmıştır.
Sarı Gelin türküsü hangi yöreye aittir?
“Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Sözlü kültürel bir miras olan bu geleneksel türkü, anonim olduğu için yazarı veya bestecisi bilinmez.
Akşam olur karanlığa kalırsın hikayesi nedir?
Kaçak aşıkları dağda bulur ve oğlanı orada öldürüp kızını yanına alarak ilçeye döner. Beyin kızı babasının istediği biriyle evlendirilse de kız artık bir daha normal bir hayat süremez. Her gün ağıtlar yakar. İşte bu ağıtlardan bir tanesidir bu ve günümüzde derlenerek türkü olarak gönül telimize dokunur.
Allı turnam türküsünün hikayesi nedir?
Allı Turnam Türküsünün Hikayesi Muharrem Ertaş’ın çırağı olarak yetişen ve türkülerinde genellikle Anadolu insanının yanıklığını, hüznünü ve yer yer de sevincini işleyen Keskinli mahalli sanatçı Hacı Taşan (1930-1983), “Allı Turnam ” türküsünde, Turna larla eşe dosta selam gönderilir.
15 liler kaç doğumlu?
Sözlerdeki “onbeşli” vurgusundan ötürü I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi’ne giden ve halk arasında “Onbeşliler” diye bilinen 1315 doğumlu (1898-1899 yıllarında doğmuş) çocuklar için yazılmış ağıt olduğu; sonrdan ritmik bir oyun müziği haline geldiği iddia edilmiştir.
15 liler kaç yaşındaydı?
Çanakkale Savaşı sırasında cephede asker kalmadığı için 15-19 yaşındaki erkekler cepheye çağrılıyordu. Hicri takvime göre 1315 yılında doğanlar o sırada 15 yaşındaydı. Bu yüzden halk tarafından “onbeşli” diye çağrılıyorlardı.