Idare mahkemelerinin tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi kim tarafından incelenir?
Reddi hâkim talebini kim inceler?
(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.
Idare mahkemelerinde hakimin reddi istemi kim tarafından incelenir?
Bir başka ifade ile, hâkimin çekilme kararı da ret talebini incelemeye yetkili merci tarafından karara bağlanır. Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir.
Hakimin reddi istemi hangisi tarafından incelenir?
Hakimin reddi istemi, reddi istenen hakim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. Reddedilen hakimin iştirak etmemesinden dolayı mahkeme teşekkül edemez veya mahkeme tek hakimden oluşuyor ise, ret istemi o yerde asliye hukuk hakimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hakim tarafından incelenir.
Reddi hâkim talebine kim karar verir?
Hakimin reddi veya çekinmesi halinde red istemiyle ilgili karar verecek mercii CMK m.27’ye göre belirlenir. Hâkimin reddi istemine mensup olduğu mahkemece karar verilir.
Hakimin reddi dilekçesi hangi merciye sunulur?
Hakimin Reddi Talebini İncelemeye Yetkili Merci Neresidir? Hakimin reddi talebini incelemeye yetkili merci HMK’nun 40. Maddesi ile belirlenmiştir. Yasaya göre, mahkeme birden çok hakimden oluşuyor ise, red talebi reddi istenen hakim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir.
Hakimin reddini kim ister?
Madde 24 – (1) Hâkimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir. (2) Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların müdafii; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler.
Hâkim nişanlısının davasına bakabilir mi?
Madde Metni (1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.
Hakimin reddini kim isteyebilir?
Madde 24 – (1) Hâkimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir. (2) Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların müdafii; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler.
Suç duyurusunda bulunan hakim davaya bakabilir mi?
Ceza Muhakemesi Kanununun 22. maddesinde Hakimin davayı bakamayacağı haller kazuistik (sayma) metodla belirtilmiştir. Bu maddede, uyuşmazlığımıza konu olduğu üzere hakimin yaptığı suç duyurusu ile ilgili olarak açılan davada yargılama hakimi olamayacağına dair açık bir hüküm bulunmamaktadır.
Dava reddi nasıl olur?
Reddi hakim sebepleri şu şekilde sıralanmıştır:
- Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. …
- Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması.
- Davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması.
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme başkanı veya hâkim, iddianamenin kabulü kararını okur. Burada “okuma” kelimesine dikkat edilmelidir. Yargılamaya başlanabilmesi için Mahkemenin iddianamenin kabulüne dair bir karar vermiş olması gereklidir. Bu kararın mutlaka yazılmış olması gereklidir.
Sulh ceza hakimi reddedilebilir mi?
Özetle; 1- Soruşturma aşamasında tutuklama ve buna itirazı incelemeye yetkili olan sadece sulh ceza hakimlikleridir. … 2- Sulh ceza hakimi de reddedilebilir, bu konuda boşluk olduğu iddia edilse, hatta kimisine göre de sulh ceza hakiminin reddedilemeyeceği söylense de, bu düşünce doğru değildir.
HMK hakimin reddini kimler isteyebilir?
Hakimin reddi Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirlenmiş belli usul ve esaslara tabidir. Taraflar ya da vekillerinin yargılama devam ettiği sırada hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren önemli bir sebebi fark ettiği hallerde hakimin reddini isteyebilirler.
Hakim reddini kim isteyemez?
Madde 27 – (1) Hâkimin reddi istemine mensup olduğu mahkemece karar verilir. Ancak, reddi istenen hâkim müzakereye katılamaz.
Hâkim eski eşinin davasına bakabilir mi?
Örnek vermemiz gerekirse; hakimin eski eşinin veya nişanlısının davasına bakamayacağı kanunda açıkça belirtilmiştir. Bu durum hakimin davaya bakmasının yasaklı olduğu hallerden biridir.