İdari vesayet yetkisi kime aittir?

Vesayet yetkisini kim kullanır?

Vesayet yetkisi kanuna dayanır ve kanunla sınırlıdır. Yani merkezi idare bu yetkisini kanunda açıkça belirtilen yerlerde ve kanunun öngördüğü şekilde kullanabilir.

Vesayet yetkisi hangi anayasa?

Anayasanın 127’nci maddesinin 5’inci fıkrasında idari vesayet yetkisi; merkezi idarenin, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli …

Idari birimlerin hangisi üzerinde idari vesayet denetimi yapılamaz?

İdari vesayette yasa tarafından belirtil meyen konu ve işlemler üzerinde denetim yapılamaz.

Vali kaymakamın hiyerarşik amiri midir?

Kaymakam görevlerini valinin gözetimi ve denetimi altında yürütmekle görevlidir. Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasını taşıyan bir kararname ile atanır. ilçede bulunan merkezi idareye ait bütün kuruluşların, bütün bakanlık teşkilatlarının hiyerarşik amiridir.

İdari vesayet yetkisi kim tarafından kullanılır?

1) İdari vesayet yetkisi bir idarî yetkidir. Bu sebeple ancak idarî makamlar tarafından kullanılır. İdari vesayetin özel hukuktaki vesayet ile bir ilgisi bulunmamaktadır. 2) İdari vesayet yetkisi merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde kullandığı bir yetkidir.

Vesayet makamı nedir idare hukuku?

Vesayet makamı, vesayete ilişkin kararı veren mahkemedir. Yani Sulh Hukuk mahkemeleridir. Vesayet makamı vesayete ilişkin kararı veren ve karar sonrası atanan vasiyi düzenli aralıklarla denetleyen, önemli malvarlıkları için tekrardan başvurulması gereken makamdır.

İdari vesayet anayasada düzenlenmiş midir?

Anayasa‘nın 127. maddesinde yer alan idarî vesayet yetkisi yerel yönetimlere tanınan ve güvence altına alınan özerkliğin istisnasıdır.

Anayasamızın 127 maddesi nedir?

Anayasanın 127 nci maddesine göre de: – Yerel yönetimler, il, belediye ya da köy halkının yerel ortak gereksinimlerini karşılamak üzere, kuruluş ilkeleri yasayla belirlenen, yasada gösterilen karar organları seçmenlerce seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.

İdari vesayet denetimi ne demek?

İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.

Vesayet Denetimi ne şekilde uygulanır?

Yerinden Yönetim Kuruluşlarının merkezi yönetim tarafından, yasal düzenlemelerle sınırlı olarak denetlenmesidir. Vesayet denetimi, devlet kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki denetim mekanizmasıdır. Kanunda öngörülen denetim yetkisinin kullanılmasıdır.

Kaymakam hiyerarşik olarak kimlerle çalışır?

Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar.

Valinin vesayet yetkisi var mı?

Vali, il özel idaresi üzerinde bir yandan merkezi idarenin vesayet yetkisini sürdürürken, diğer yandan özel idare üzerinde özellikle personeli üzerinde hiyerarşik yetkisini kullanmaktadır.

Idari vesayetin kullanım amaçları nedir?

İdari vesayet yetkisinin amacı, idarenin diğer faaliyetlerinde olduğu gibi, kamu yararıdır. Bu yetkinin özel amaçları ise mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanmasıdır.

Hiyerarşik denetimi kim yapar?

aynı tüzel kişilik içinde, hiyerarşinin üst kademelerinde olan yöneticilerin, genel yetki ilkesi gereğince, astların eylem ve işlemlerini hukukilik( hukuka uygunluk) ve yerindelik (işlemin ussallığı ve verimliliği) bakımından denetlemeleridir.

Vesayet makamı ne demek?

Vesayet; Vesayet, velayetin sağladığı himayeden yoksun olan küçükler veya yasal hakları kısıtlanmış olan kısıtlılar için velayetin yerini tutan ve medeni kanunda düzenlenen bir kurumdur. Vesayet organları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır.