Idari yargı üst derece mahkemeleri nelerdir?
Ust derece mahkemeleri nelerdir?
Adli yargıda Yargıtay, idari yargıda Danıştay gibi yargı kollarına göre mahkemelerin, başvurulacak son merci yeri, üst derece mahkemeleridir. Yüksek mahkemeler olarak anılır ve aynı zamanda temyiz mahkemeleri olup, temyiz başvurularını inceleyen ve karara bağlayan yüksek mahkemelerdir.
Idari yargı alanında 2 derece mahkemeleri nelerdir?
İstinaf ve temyiz kanun yolu incelemesi de dahil olmak üzere idari davalara bakma görevi şu mahkemelere aittir:
- İdare mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
- Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
- Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi),
- Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).
Derece mahkemeleri nelerdir?
Madde 2 – Adli yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 – Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4 – Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.
Idare hakimi hangi davalara bakar?
danıştayda, bölge idare mahkemesi , idare mahkemesi ve vergi mahkemesinde görev yapan, kişiler ile idare arasındaki anlaşmazlıkllar ile ilgili davalara bakan (rüyet eden) yargıçlardır.
Adli yargı kolunun en üst derece mahkemesi nedir?
Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.
Bir üst mahkeme ne demek?
Bölge Adliye Mahkemesi yani bir diğer ismiyle istinaf mahkemesi ise ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkemeye denmektedir.
Idari yargı davaları nelerdir?
İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.
Idari yargı mercileri nelerdir?
İdare ve vergi mahkemeleri, idari yargı kolunda ilk derece mahkemesi olarak görev yaparlar. Vergi mahkemeleri, görev alanı 2576 sayılı Kanun’un 6. maddesinde belirlenen özel görevli yargı yerleridir. İdare mahkemeleri ise, 2576 sayılı Kanun’un 5. maddesi uyarınca, idari yargı kolunun genel görevli yargı yerleridir.
Derece mahkemesi nedir?
İlk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay Medeni Usul Hukukunda incelenmesi gereken mahkemelerdir. Mahkemeler, uyuşmazlık konusu somut olayların hukuki değerlendirilmesinin yapılarak hakkında hüküm kurulduğu devletin bağımsız yargı organlarıdır.
Danıştay kaçıncı derece mahkemedir?
Bu kapsamda Danıştay‘ın görevlerini şu şekilde liste halinde belirtmek mümkün olmaktadır: – Danıştay, İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemeleri tarafından verilmiş durumda olan kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak görev üstlenir.
Adli mi idari hakimlik mi?
Adli Yargı Hakimlik Sınavına sadece Hukuk mezunu olan adaylar girebiliyor. İdari Yargı Hakimlik Sınavına ise Hukuk mezunu adaylarla birlikte yeteri kadar Hukuk dersi almış İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi, İİBF ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu adaylar girebiliyor.
Idari yargı hakimliği kimler girebilir?
“Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz. Ayrıca bu iki sınav için de 35 yaş sınırı vardır.
Üst mahkeme ne kadar sürer?
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.
Istinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi ile yeniden bir karar verir. Teknik açıdan yerel mahkeme kararının bozulması veya onanması söz konusu değildir. İstinaf mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden ele alarak yeni bir karar verir.
Idari yargıda hangi davalar açılabilir?
İdari Dava Hangi İşlere Karşı Açılır? İdarenin hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği iş ve işlemlerin iptali ve uğranılan zararın tazmini için açılır. Dava açılması için ilgili işin idare (bir kamu kurumu) tarafından yapılmış olması gerekir. Ayrıca bu işlemin kesin olarak tamamlanmış olması gerekir.