Ilk Nutuk nerede?
Nutuk ilk ne zaman basıldı?
Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır. Aynı yıl, tek cilt halinde lüks bir baskısı da yapılmıştır. 677 Sayfa. 658 sayfa.
Nutuk nasıl başlar ve nasıl biter?
Nutuk, durumu özetleyerek başlar ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile biter. Bu hitabe de biraz dikkatli okunduğunda içinde bugüne dair pek çok dersi barındırmaktadır.
Nutuk ilk cümlesi nedir?
“1919 yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun’a çıktım.” Atatürk, NUTUK‘ a bu unutulmaz cümle ile başlar…
Ilk Nutuk hangi dilde yazıldı?
TürkçeNutuk / Özgün diliTürkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya’da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dil. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Vikipedi
Nutuk 1 el kaynak mıdır?
Yurdumuzun parçalanıp işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklâl Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkılâpların yapılışını anlatan Nutuk, siyasî ve millî tarihimizin birinci elden, pek değerli bir kaynak eseridir.
Nutukta harf inkılabı var mı?
Nutuk‘un Atatürk tarafından 1926’da bir hafta süreyle Meclis’te okunduğunu ifade eden Turan, eserin ilk baskısının 1927’de Osmanlıca yapıldığını, harf inkılabının ise 1928’de gerçekleştiğini söyledi.
Nutuk hangi cümleyle baslar?
Atatürk, NUTUK‘a o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: ”1919 senesi Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım…” Sonra ”Genel Durum ve Manzara”yı anlatmaya başlar….
Nutuk’un sonunda ne yazıyor?
Gençliğe Hitabe, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet Halk Fırkasının II. Büyük Kongresi’nde, Nutuk adlı eserini meydana getiren konuşmasının sonunda 20 Ekim 1927 günü Türk gençliğine hitap etme amacıyla söylenen metindir.
Ilk cümlesi nedir?
Paragraftaki konuyu, bakış açısını belirten cümle ya da cümlelerdir. Paragrafın ilk cümlesi genellikle açıklamaya, geliştirmeye, desteklemeye gerek duyar. Genelde tek cümleden oluşan giriş bölümünde parçada anlatılacak konu verilir.Çoğu kez bir cümledir. “Sanatçı, toplumun sorunlarına duyarlı olmalıdır.”
Nutuk nasıl baslar?
Atatürk, NUTUK‘a o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: ”1919 senesi Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım…” Sonra ”Genel Durum ve Manzara”yı anlatmaya başlar…. … Mustafa Kemal de o tabloyu zaten gelecek kuşaklara NUTUK‘da bunun için anlatmıştır…
Nutuk’un dili nedir?
Günümüz Türkçesine göre ağır ve anlaşılması zor görülse de aslında Atatürk’ün yetiştiği dönemin milliyetçi aydınlarının kullandığı sade ve akıcı bir dille yazılmıştır. Anlatılan konuların gerektirdiği yerlerde diplomatik dilin yansımaları olan Arapça ve Farsça tamlamalar mevcuttur.
Nutuk hangi konuları ele alır?
Nutuk‘ta Nelerden Bahsedilir?
- Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı,
- Osmanlı Devletinin genel durumu,
- Milli Mücadele çalışmaları,
- Milli Mücadele’yi içeriden ve dışarıdan engelleme çabaları,
- Kongreler,
- Mustafa Kemal’in şahsına ve Heyet-i Temsiliye’ye karşı ortaya çıkan tepkiler ve.
- TBMM’yi açma çalışmalarından bahseder.
Birinci el kaynaklar nelerdir?
Birinci elden kaynaklar, anlattığı veya açıklama getirdiği olayın yaşandığı dönemde yapılmış yani o döneme ait kaynaklardır. Birinci elden olan kaynaklara Orhun Kitabeleri örnek verilebilir. Çünkü zamanını anlatan bir kaynaktır.
Nutuk yazılı kaynak mı?
Yurdumuzun parçalanıp, işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklal Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkılapların yapılışını anlatan Nutuk, siyasi ve milli tarihimizin birinci elden, değerli bir kaynak eseridir.
Nutuk nerede okundu?
Daha sonra İstanbul’da, yoğun bir çalışma sonucunda kısa bir sürede eserini tamamlamıştır. Sonuçta, aylarca süren bir çalışma, belge toplama ve görüş alışverişi sonrasında, Mustafa Kemal Paşa, 15–20 Ekim 1927 tarihleri arasında toplanan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İkinci Büyük Kurultayında Nutuk’u okumuştur.