Ilk siyer eseri kime aittir?
Siyer ilminde yazılan ilk eser ve yazarı kimdir?
Peygamber’in siretiyle ilgili elimize geçen en eski kaynak İbn İshak (ö.150/767)’ın, Siretü İbn İshak adlı eseridir. El-Vâkîdî (ö. 207/822)’nin el-Megâzî adlı eseri de siyer-i Nebî sahasındaki en eski kaynaklardandır. Bu sahadaki en önemli isim ise, ilk defa eserinde sîret kelimesini kullanan İbn Hişâm (ö.
En eski Türkçe siyer kimin?
Peygamber’in hayatını bütün yönleriyle ele alan eserlerdir. Bugün değişik dillerde yazılmış çok sayıda siyer kitabı mevcuttur. Türkçe ilk siyer, Erzurumlu Kadı Mustafa Darîr tarafından790/1388 yılında Mısır’da yazılmıştır. Darîr’in hayatı hakkında bilinenler, kendisinin eserlerinde verdiği bilgilerle sınırlıdır.
Siretün Nebi kime aittir?
Ünlü İslam bilgini İmam Şiblî Numânî’nin kaleme aldığı ve öğrencisi Süleyman en-Nedvî’nin yayına hazırladığı Siretü’n–Nebî adlı eser, Hz. Peygamber’in (s.a.v) hayatını bütün yönleriyle ortaya koymaktadır. İki ciltlik bu eserin ilk bölümü klasik siret, ikinci bölümü de Hz.
Siretünnebi kimin eseri?
Hz. Muhammed’in hayatının anlatıldığı Sîretü’n-Nebî, Erzurumlu Darîr’in en önemli eseridir.
Rıdvan biatı ne demek?
İslam tarihine “Rıdvan biatı” olarak geçen bu hadise Hudeybiye Antlaşmasından önce yapılmıştır. Hz. Muhammed ve müminler Mekke şehrinin yakınlarında iken ve bir ağacın altında yapılmış olan bu biata Rıdvan biatı adı verilmiştir.
Siyerin kaynakları nedir?
Siyer ilminin temel kaynağı olarak Kuran’ı Kerim ifade edilebilir. Sonrasında ise ikincil kaynaklar olarak Hz. Muhammed’in hadisleri ve sünnetleri kaynak olarak alınmaktadır.
Eski Türkçe Siyerin müellifi kimdir?
Peygamber’in siyerini yazma geleneğini başlatmıştır. Bu gelenek Türk edebiyatında 14. yüzyılda Erzurumlu Kadı Darîr’in tercüme niteliğindeki Sîretü’n- Nebî adlı eseriyle başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Darîr’in mensur olan Sîretü’n-Nebî’sinde, yer yer manzum parçalar da vardır.
En eski turkce Siyerin muellifi kimdir?
Hazâ Kitâbu Sîreti Resûlillâh adlı eseriyle kitabının adında doğrudan “sîre” kelimesini kullanan ilk müellif, İbn Hişâm5 (öl. H. 218/ M. 833)’dır.
Ilk Türkçe telif Siyerin kim tarafından yazıldı?
Kim Yazmıştır? Siyer-i Veysî diye meşhur olan eserin tam adı Dürretü’t-tâc fî sîreti sâhibi’l-mi’râc’dır. Siyer alanında daha önce Arapça ve Farsça’dan Türkçe‘ye tercüme edilmiş eserler bulunmakla birlikte Dürretü’t-tâc ilk Türkçe telif siyer kitabı olarak kabul edilmektedir.
Siretün Nebî ne demek?
Yeni bir kitap ve şeriatla gelmeyip kendinden evvelki Resul’ün getirdiği kitap ve şeriatı devam ettiren Peygamber. Haber getiren.
Meğazi ne demek?
İslam dininde kullanılan bir kelime ve ilim olarak bilinen megazi kelimesi özellikle Hazreti Peygamberin savaşlarını konu edinen bir ilim olarak bilinmektedir. Megazi kelimesi din ve devlet uğruna yapılan savaş ve gazveleri ifade etmek için kullanılan bir kelime olmaktadır.
Siretü n Nebeviyye kimin eseri?
1. es-Sîretü’n–nebeviyye (Sîretü İbn Hişâm, Sîretü Resûlillâh). Hz. Peygamber’in hayatına dair tamamı zamanımıza intikal etmiş en eski kitaptır. İbn İshak’ın es-Sîre’sinin farklı râviler tarafından nakledilen birçok nüshasının hiçbiri tam olarak günümüze gelmemiştir (bk.
Addas kim?
Aslen Musul civarındaki Ninevâ şehri halkından bir hıristiyan olan Addâs, Mekkeli müşriklerin ileri gelenlerinden Şeybe b. Rebîa’nın veya kardeşi Utbe b. Rebîa’nın kölesiydi.
Rıdvan biatı nerede gerçekleştirildi?
Rivayete göre Hz. Peygamber, ölüm üzerine veya savaştan kaçmamak üzere ashabıyla biatlaşmıştır. Biat, Hudeybiye’de “semure” denilen sakız veya mugaylân cinsi bir çeşit çöl ağacının altında meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu biat “Bi’atü’ş-şecere” veya “Şeceretü’r-Rıdvan” isimleriyle de anılmıştır (Fayda, 1992: 39-40).
Siyerin ikinci kaynagi nedir?
Hz. Peygamber’in hayatına dair bilgi veren en sahih kaynak olma özelliğinden dolayı Kur’an-ı Kerim, siyer ve meğâzî ilminin esas kaynağıdır. Nübüvvet, menâkıb, meğâzî ve cihat gibi konuları ihtiva etmesi sebebiyle hadisler de bu ilme kaynaklık eder.