İmam kim olur?

Kimden imam olmaz?

Bir erkeğin, kendisinden başka bir erkeğin veya eş, kız kardeş, hala, teyzze gibi bir mahreminin bulunmadığı bir evde kadınlara imamlık yapması da mekruhtur. Eğer kadınlar cemaati içinde bu anılanlardan birisi bulunur veya erkek, kadınlara mescitte namaz kıldırırsa, böyle bir cemaat mekruh olmaz.

2 kişi ile cemaat olur mu?

Cemaatle namaz kılmak için kişi sayısının önemi yoktur.

İmamın arkasında kim durmalı?

Kişi eğer birinci safta boş yer varsa hemen oraya koşar. Çünkü birinci safta durmak ikinci saftan; İkinci safta durmak, üçüncü saftan faziletlidir. Namaz kıldıran imamın arkasında durmak hem bilgi hem de sorumluluk ister. … Bu bilgiye ve dikkate sahip olmayanların imamın hemen arkasına durması caiz değildir.

Bir imam nasıl olmalı?

Diyanet’e göre ideal imam, yabancı dil bilmeli, interneti takip etmeli ve siyasi konularda tarafsız olmalı. İyi bir imamın herkese eşit mesafede olması gerektiğine vurgu yapan Diyanet, “Sadece peşinde namaz kılanların değil, herkesin hocası olmalıdır” uyarısını yaptı.

İmam yoksa namazı kim kıldırır?

Namazda İstihlâf. Namaz kıldırırken imamın bir mazeret sebebiyle devam edememesi durumunda cemaatten birini yerine geçirmesi ve başlanmış olan namazın bu kişi tarafından tamamlanması fakihlerin çoğunluğunca kural olarak câiz görülür ve bu cevaz cemaatin namazının korunması amacıyla açıklanır.

Kimlerin arkasında namaz kılınmaz hadis?

“İmâmın günah işlemekten sakınan, cemaat tarafından sevilen, güzel ahlaklı bir kimse olması tercih edilir. Bu durumda birisi varken, büyük günah işleyen birisinin imam olması mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 376; Mehmet Zihni Efendi, Nimet-i İslâm, 239).

Cemaat en az kaç kişi olur?

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

2 erkek 1 kadın cemaat olur mu?

Cemaatle kılınan namazlarda erkeklerin, kadınlarla aynı hizada olmalarına “muhâzât-ı nisâ” denir ki, kadının erkeklerle aynı safta yan yana veya erkeklerin önünde namaza durmasıdır. Cemaatle namazın erkekkadın karışık olarak bu şekilde kılınması bütün mezheplere göre doğru görülmemiştir.

Cami imamlarının arkasında namaz kılınır mı?

Kıble Ehlinden her imamın arkasında kılınan namaz caizdir, buna böyle inanmayan Ehli Sünnet dairesinden çıkmış olur. İmamın Diyanete veya özel bir vakfa bağlı olması ile müstakil olması fark etmez. Camide görevli imama ‘diyanet imamı’ yaftası vurmak ta ayrı yanlıştır.

İmamın arkasında namaz kılan kişiye ne denir?

İmama uyan kimseye muktedî veya me’mûm, imama ilk rek’attan itibaren sonuna kadar uyan muktedîye müdrik, baştan bir ve daha fazla rek’atı imamla kılamayana mesbûk, baştan imama uyduğu halde daha sonra namazın bir rüknünü onunla kılamayan kimseye de lâhiḳ denir.

Nasıl imamlık yapılır?

İmama uyan kişi (muktedî), namazdaki fiilleri yaparken imama uygun davranmak durumunda olup bu fiilleri imamla birlikte yapması gerekir. Rükû ve secdede imamdan önce başını kaldıramaz, yine rükû ve secdeye imamdan evvel gidemez. Kıraati sadece imam yapar. İmamın okuması, cemaatin okuması yerine geçer.

Din görevlisi ne yapar?

Cami ya da mescidin zamanında ibadete açılmasının ve huzurla ibadet edilmesini sağlamak, Cenazelerin yıkanması ve defin işlerini yapmak, Cezaevi, hastane, sanayi veya askeri kuruluşlarda din görevlisi olarak hizmet edebilir. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

İmam tekbiri nasıl alır?

Şafiler ve Malikiler göre eller omuz hizasına kadar kaldırılır. Hanefilere göre ise önce eller kaldırılır ve arkasından tekbir alınır. Cemaat ile kılınan namaza imam rükûdayken yetişen kimse iftitah tekbirini ayakta dik vaziyette olarak alması gerekmektedir. Bu tekbir namaza başlarken yapılmaktadır.

Diyanet imamlarının arkasında namaz kılınır mı?

Kıble Ehlinden her imamın arkasında kılınan namaz caizdir, buna böyle inanmayan Ehli Sünnet dairesinden çıkmış olur. İmamın Diyanete veya özel bir vakfa bağlı olması ile müstakil olması fark etmez. Camide görevli imama ‘diyanet imamı’ yaftası vurmak ta ayrı yanlıştır. … Her imamın ardından namaz kılmak haktır caizdir.

Devletten maaş alan imamın arkasında namaz kılınır mı?

zira laik olan devlet onlara göre darul harbtir ve bu devletin resmi görevlisi imamın ardında kılınan namaz kabul olmaz. hatta bazıları bulundukları ortamın gereği olarak maaşlı imamın arkasında namaz kılmışlar ise daha sonradan kaza ederler bu namazı.