Istanbul kadı sicilleri nedir?
Şeriyye Sicilleri nerede yer alır?
şeriyye sicillerine ayrıca kadı sicilleri de denilmektedir. ilk zamanlarda her ilin müzesinde tutulan kadı sicil defterleri, daha sonra istanbul dışındaki illerin sicilleri milli kütüphane’de , istanbul sicilleri ise istanbul müftülüğünde olmak üzere biraraya toplanmıştır.
Şer iyye sicilleri kim tutar?
1. Osmanlı Tarihinin Ana Kaynakları 1.1. Şeriye Sicilleri: Osmanlı mahkemelerinde alınan kararların kadı ve naibi tarafından tutulduğu defterlere şer‘iyye sicilleri denilmektedir. Kadı defteri, kadı sicilleri, kadı divanı, sicillat-ı şer‘iyye gibi farklı kullanımları da literatürde yer almaktadır (Uğur, 2010: 8).
Seriye ne demek tarih?
Seriyye (Arapça: سریه), İslam peygamberi Muhammed döneminde, Muhammed’in bizzat katılmadığı askerî harekâtlardır. Seriyyelerin sayısı konusunda 35 ila 66 arasında rakam verilmektedir.
Sicilde kullanılan defterler nelerdir?
IV- Tasdike Tabi Defterler (213 Sayılı Vergi Usul Kanunu)
- Yevmiye ve envanter defterleri,
- İşletme defteri,
- Çiftçi işletme defteri;
- İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil),
- Nakliyat Vergisi defteri,
- Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri,
- Serbest meslek kazanç defteri,
26 Ara 2011
Kadı Sicilleri hangi şehirde bulunmaktadır?
Türkiye’deki defterlerin sayısı yaklaşık olarak 18.000’dir. Bunların İstanbul ve civarına ait olan 9.866’sı İstanbul müftülük arşivindedir. Diğer şehirlere ait olan 7.493’ü ise 1991 yılına kadar şehir müzelerinde muhafaza edildi.
Reaya vergi verir mi?
Asker dışındaki halk, “reaya“, devlete vergi ödemekteydi.Osmanlı siyasal uygulamasında asker ve reaya kesin kurallarla ayrılmıştı. Reayanın reaya olarak kalması ve asker çocuklarının asker olması teşvik ediliyordu.I.
Ruznamçe i kim tutar?
kazaskerlerin tuttuğu deftere “ruznamçe” denir .. kadıların tuttuğu defter ise “şeriye sicili” ‘dir…
Ruznamce nedir kısaca?
En basit tarifiyle ruznamçe Osmanlı Devleti’nde malî bürolarda günlük gelir-gi- der hesabının tutulduğu defterlere verilen addır. Farsça kökenli olan bu kelime, rûz gün, nâmçe ise defter anlamına gelen kelimelerin birleşmesinden oluş- muştur.
Seriyye seferleri nelerdir?
İslam literatüründe Muhammed’in katılıp bizzat komuta ettiği askeri harekatlara gazve denilir. Emrini verdiği fakat bizzat katılmadığı askeri harekatlara da seriyye denilmektedir.
Seriye nelerdir?
Seriyye kelimesi İslam peygamberi olan Hz. Muhammedin bizzat kendisinin katılmadığı askeri harekatlar anlamına gelmektedir. Gerekli olduğu durumlarda Hz. Muhammed askeri harekatlara katılmakta idi.
Sicilleri nedir?
Kadı defterleri (Şer’iyye sicilleri), Osmanlı Devleti’nde kaza kadılarının her türlü davalarda verdikleri kararları ve merkezden gelen emirleri kaydettirdikleri mahkeme kayıtlarıdır.
Hurufat defteri nedir?
Hurûfât defterleri, vakıf müesseselerine günlük tayin ve terfi işlemleri ile ilgili berat içeriklerinin kaydedildiği defterlerdir. Bu defterler harf sırasına göre tutulmuş olup genellikle XVII. yüzyılın sonları ile XIX. yüzyılın ilk yarısına ait dönemi kapsamaktadır.
Tarih kadı ne demek?
Kadı, tarihte İslam ülkelerinde insanlar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kimsedir.
Reaya vergiden muaf mı?
Osmanlılar, bazı kiĢi ve zümreleri çeĢitli sebeplerle vergiden muaf tutmuĢlardı. Halkın askerî (yöneticiler) ve reâyâ (yönetilenler) olmak üzere iki ana sosyal sınıfa bölündüğü Osmanlı Devleti‟nde XV.-XVIII. yüzyıllarda uygulanan vergi muafiyeti, yöneticileri yönetilenlerden ayıran en önemli özellikti.
Reaya vergisi kimden alınır?
Osmanlı İmparatorluğunun Müslüman olmayan reayadan topraklı, topraksız, evli veya bekar olup olmadıklarına bakılmaksızın alınan bu vergi, Müslümanlardan alınan çift resminin bir karşılığıdır. Bu vergiyi veren gayrimüslimlerden çift resmi ve bennak gibi vergiler alınmıyordu.