Jinekolog ve kadın doğum arasındaki fark nedir?
Jinekolog ve kadın doğum Uzmanı aynı mı?
Jinekolog, kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır. Bir kadın doğum uzmanı; hamilelik, doğum ve puerperium olarak bilinen doğumdan hemen sonraki zamanın yönetiminde uzmandır.
Kadın doğum jinekoloji neye bakar?
Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü, kadın hastalıkları ve gebelik dışında, pediatrik – ergen jinekolojisi, jinekolojik kanserler, ürojinekoloji, üreme sağlığı, yüksek riskli gebeliklerin takibi, cinsel fonksiyon bozuklukları, menapoz, jinekolojik operasyonlar gibi konularda modern tıbbın tüm olanakları ile hizmet veren …
Jinekolojik muayenede nelere bakılır?
Jinekolojik muayenede öncelikle kadının dış genital organları gözle incelenir. Bu sırada dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular varsa akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır. Daha sonra vajen ve rahim ağzına spekulum denen aletle gözle bakılarak incelenir.
Jinekoloji bilimi neyi inceler?
Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha çok kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile eğitim verilen tıp fakülterinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarıda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de içeren bilim dalıdır.
Jinekoloji ne doktorudur?
Kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalı olan jinekoloji ile ilgilenen ve bu eğitimi almış olan uzman hekimlere de jinekolog denir. Jinekolog, rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve vulva içeren kadın üreme sisteminde uzmanlaşmış bir cerrahtır.
Jinekolojik muayene ne demek?
Jinekolojik muayene (vajinal muayene) her kadının hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda bir kez kontrol amaçlı yaptırması gereken muayenedir. Bu sayede bazı hastalıkların erken tanısı konulabilir, ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi muayene sırasında yılda bir alınır.
Jinekoloji bölümü hangi hastalıklara bakar?
Jinekoloji, kadın bedenine ve üreme sağlığına odaklanan bir tıp dalıdır. Jinekoloji alt branşları; obstetri yani doğum, kadın hastalıkları, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel problemler gibi konulardır.
Alttan muayene hangi durumlarda yapılır?
Gerekli olan her durumda ve özellikle de acil durumların aydınlatılabilmesi için kanamalı olunan durumlarda da dahil her zaman jinekolojik muayene yapılabilir. Jinekolojik muayene esnasında doktorunuzun sizden beklediği, sorulara açık ve net cevap vermeniz ve sağlığınızı ilgilendiren ayrıntıları gizlememenizdir.
Alttan muayenede neler belli olur?
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.
Vajinal ultrasonda hangi hastalıklar belli olur?
Ultrason muayeneleri aşağıdaki bulguların teşhisine yardımcı olur.
- Pelvik ağrı
- Normal dışı (adet dönemi dışında, düzensiz) vajinal kanama.
- Adet sorunları
- Yumurtalık kistleri ve rahimdeki myomlar.
- Yumurtalık veya rahim kanserleri.
Jinekolog erkeğe bakar mı?
Evli ya da bekar her kadın yılda bir kere kadın doğum uzmanına gitmelidir. Olası hastalıkların önlenmesinde, erken tanı ve tedavide jinekolojik muayenenin rolü oldukça fazladır. Rahim ağzı, fallop tüpleri yumurtalıklar, vajina ve vulva gibi tüm kadın üreme sistemiyle jinekoloji bilimi ilgilenmektedir.
Vajinal muayenede neler belli olur?
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.
Jinekolojik muayene kimlere yapılır?
Evli ya da bekar her kadın 6 ayda veya yılda bir kez kadın doğum uzmanına giderek jinekolojik muayene yaptırması oldukça önemlidir. Jinekolojik muayene olası hastalıkların önlenmesi için erken tanı ve tedavisinde çok önemlidir. Birçok kadın jinekolojik muayeneye gitmekten çekinebilir.
Jinekolojik hastalıklar nelerdir?
Jinekolojik hastalıklar
- İdrar Yolu Sorunları ve Sistit.
- Rahim Ağzı Yaraları
- Rahim Ağzı İltihabı (Servisit)
- Rahimin Ters Durması
- Rahim Ağzında Naboth Kistleri.
- Yumurtalık Kistleri.
- Hormon Hastalıkları ve Polikistik Over.
- Mantar Enfeksiyonları ve Diğer Vajinitler.
Bakire kız alttan muayene olabilir mi?
Bunlar sırası ile dış genital organların muayenesi, spekulum incelemesi ve bimanuel muayenedir.Bekar ve genç kızlarda elle veya alet ile vajinal jinekolojik muayene yapılmaz.