Kadın kimlerle evlenemez?
Kimler birbiriyle evlenemez?
Kendileriyle evlenilmesi haram olan Müslüman kadınlar şunlardır: Anne, anne ya da baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam …
Hangi kadınla evlenilmez?
Bu ne kötü bir yoldur.” (Nisâ, 4/22) Bir sonraki ayette nesep ve süt hısımlığıyla sıhrî hısımlıktan dolayı evlenilmesi haram olan kadınlar sıralanmıştır: “Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren …
Kimler hangi durumda evlenemez?
Kesin Evlenme Engelleri
- Eşlerin Evlenmeye Engel Olacak Derecede Hısımlığın Bulunması …
- Kan Hısımlığı (Kaçıncı Dereceye Kadar Akraba Evliliği Yasaktır?) …
- Kayın Hısımlığı (Eski eşin hangi akrabasıyla evlenme yasağı vardır?) …
- Yapay Hısımlık (Evlatlık) …
- Akıl Hastalığı …
- Önceki Evlilik. …
- Bekleme Süresi. …
- Bulaşıcı Hastalıklar.
Kadına kimlerin nikahı düşmez?
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır:
- Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen.
- Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Kuzenler birbiriyle evlenebilir mi?
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası ‘Haramah’ dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.
Evlenmeye engel akıl hastalıkları nelerdir?
Medeni Kanunda akıl hastalığının evlenmeye engel derecede bulunması , kesin geçersizlik nedeni kabul edilmiştir. Başka bir anlatımla her türlü akıl hastalığı evlenme engeli sayılmamıştır.
Hukuki yönden yasak olan evlilikler nelerdir?
– Üstsoy ile altsoy arasında evlilik yapılamaz. Üstsoy anne ve baba ile onların anne ve babalarını ifade ederken, altsoy çocukları ve onların çocuklarını ifade etmektedir. Aynı şekilde kardeşlerin evlenmesi de mümkün değildir. Amca, teyze gibi üçüncü dereceden akrabalık bağı bulunan kişilerle de evlilik yapılamaz.
Baldız nikâh düşer mi?
Diyanetin bu günkü fetvası Baldız la zina yapmak nikahı düşürmez.
Kadının mahremi kimlerdir?
Bu erkeklerin kimler olduğu her iki âyette de bildirilmiştir. Bu âyetleri incelediğimizde; kadın için mahrem olan erkeklerin başlıcaları şunlardır: Babası, kayınpederi, oğlu, kocasının eski hanımından olan oğlu, kardeşi, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları, amcası, dayısı, süt kardeşi…
Annenin kuzenine nikah düşer mi?
Yukarıda sayılanların dışındaki akrabalarla evliliği yasaklayan bir delil bulunmamaktadır. Bazı kitaplarda nakledilen “Yakın akrabalarla evlenmeyin; çünkü çocuk zayıf doğar.” (İbn Hacer, et-Telhîsu’l-Habîr, III, 309) şeklindeki hadis güvenilir kaynaklarda yer almamaktadır.
Akrabayla evlenmek caiz mi?
Kur’ân, o ayette sayılan yakınlar dışındaki akrabayla evlenme konusunda herhangi bir yasak getirmemiştir. Kur’ân’in açıkça yasaklamadığı bir şeyi kimse yasaklama hakkına sahip değildir. Amca kızı, hala, dayı kızları gibi akrabayla evlenmekte dinen bir sakınca yoktur.
Akıl zayıflığı evlenmeye engel mi?
Akıl hastalığı ve evlilik Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Psikoz hastası evlenebilir mi?
Türk Medeni Kanunu’na göre akıl hastaları evlenemez. Şizofreni de bir akıl hastalığı olarak kabul edildiğinden yasal olarak evlenmeleri yasaklanmıştır.
Evliliğin hukuki şartı nedir?
Şu halde evlenme ehliyetinin temel iki şartı; evlenme yaşına ulaşmış olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmaktır. Bunun dışında sınırlı ehliyetsizler bakımından yasal temsilcinin izni de aranır. Evlenme, mahiyeti icabı, belirli bir bedensel, ruhsal ve zihinsel olgunluğu gerektirir.
Zihinsel engelli bireyler evlenebilir mi?
Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kuruluyla evlenmelerinde sakınca bulunmadığına yönelik rapor gereklidir.