Kahramanmaraş Yeşilgöz kaç metre?
Kahramanmaraş Yeşilgöz derinliği ne kadar?
Çok berrak olması ve bu nedenle de çok net bir görüş imkânı sunan Yeşilgöz‘ün suyunun geldiği koridora giren dalgıçlar 135 metre sonra dar bir boğazla karşılaşırken, derinliği de 47.5 metre olarak ölçtü. Mevcut ekipmanlar nedeniyle daha fazla ilerleyemeyen dalgıçlar geri dönmek zorunda kaldı.
Yeşilgöz kaç metre?
Yaklaşık 135 metre eğimli olarak gidebiliyoruz ama maksimum derinliğe geldiğimizde 47,5 metre. Yani 47,5 metre derinliğe kadar 135 metre uzaklığa kadar gittikten sonra küçük bir boğaz oluşuyor bir dalgıçın girebileceği kadar bir boğaz var.
Yeşilgöz Obruğu nasıl gidilir?
Kayseri yolu üzerinde bulunan Tekir Mahallesinin 3 km kuzeydoğusunda yer alır. Kahramanmaraş’tan, gelecekler sırasıyla, (Kayseri-Kahramanmaraş yolundan) Kürtül, Bulutoğlu, Şahinkayası’nı geçtikten sonra Tekir’e geldiğinizde tabelalardan Yeşilgöz Mesire alanına doğru dönerek gidebilirsiniz.
Yeşilgöz Obruğu nerede?
Kahramanmaraş’ta hemen hemen herkesin bildiği doğal güzelliklerinden bir tanesi Yeşilgöz. Kahramanmaraş il merkezine 50 km uzaklıktadır. Kayseri yolu üzerinde bulunan Tekir Mahallesinin 3 km kuzeydoğusunda yer alır.
Kahramanmaraş efsaneleri nelerdir?
Kahramanmaraş‘a korku salan Ali Göl efsanesi. Nurhak dağlarının tepesindeki krater gölü, yörede Ali Gol olarak anılır. Göle “ALİ” adını veren yöre halkı, bu ismi bir efsaneye dayandırır, söylenceye göre; yörede yaşayan Ali adlı çoban, beyin kızına sevdalanır, kız da çobanı sevmektedir.
Yeşilgöz neresi?
Kahramanmaraş şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Tekir Mahallesi’nde bulunan Yeşilgöz, suyunun rengi ve eşsiz doğası ile görenleri hayran bırakıyor.
Ali Göl nerede?
Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesindeki “Ali Gölü” hem yazları hem de kışları fotoğrafçıların ve dağ sporcularının uğrak yeri haline geldi.Nurhak Dağları’nın 2 bin 500 metre yüksekliğinde bulunan buzul krater gölü doğallığının yanı sıra kenarında bulunan mağaralar dikkat çekiyor.
Türkoğlu Gavur Gölü nerede?
Alanın Tanımı: Gavur Gölü Kahramanmaraş’ın güneyindeki Sağlık Ovası’nda yer alır. Türkoğlu ile Nurdağı ilçelerini bağlayan karayolu alanın batısından geçer. Alanın doğusunda bozkırlarla kaplı tepeler kuzey ve güneyinde ise tarım alanları bulunur.
Kahramanmaraş Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Burcun doğusu mazgal deliklidir. İçten haç planlı burç, haçın uzun kolu üstündeki başka bir kapıyla kaleye açılır. Kale surlarının içi park olarak düzenlenmiştir….
Kahramanmaraş Kalesi | |
---|---|
Temel atma | MÖ.1.yüzyıl |
Yükseklik | |
En tepe nokta | Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır |
Göl Efsanesi nerede?
Kahramanmaraş’a korku salan Ali Göl efsanesi. Nurhak dağlarının tepesindeki krater gölü, yörede Ali Gol olarak anılır. Göle “ALİ” adını veren yöre halkı, bu ismi bir efsaneye dayandırır, söylenceye göre; yörede yaşayan Ali adlı çoban, beyin kızına sevdalanır, kız da çobanı sevmektedir.
Gavur Gölü neden kurudu?
Tehditler: Gavur Gölü 1970’lerde kurutulmuş bir göldür. Kurutma sonucu göl tabanında bulunan turbalıkların yanması söz konusu olmuş, bu sebeple göl tabanında çökmeler meydana gelmiştir. Çökmeler zaman zaman göllenmelere sebep olmuş ve TİGEM tarım arazileri bu göllenmeler sebebiyle su basmasıyla karşı karşıya kalmıştır.
Gavur Gölü neden önemlidir?
Gavur Gölü sadece papatyalara, yüzen adalara oluşturacak su bitkilerine, kuşlara ve kurbağalara can vermemiş, 2000 yıl öncesine kadar Maraş Fili’ne dahi ev sahipliği yapacak düzeyde hayat kaynağıymış Gavur Gölü.
Kahramanmaraş Kalesinde ne var?
Kale duvarlarının bir bölümü ve üç burcu onarılmıştır. Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır. Yarıdan çoğu yıkılmış iç duvarlarda, iç kapı koridoru ile kapı söve yerleri onarılmıştır. Burcun güney yüzünde sivri kemerli, çift kanatlı kapı yer alır.
Kahramanmaraş Kalesi kim tarafından yapılmıştır?
Geç Hititler zamanında yapılan Kahramanmaraş Kalesi, daha sonraları yöreye hâkim olan Asur, Med, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli tamir ve ilaveler yapılarak günümüze kadar gelmiştir.
Acıgöl kurudu mu?
Gölün 1970’li yıllarda 160 kilometrekare olan yüzey alanı, 2021 yılında 40 kilometrekarenin altına indi. Geçtiğimiz Mayıs ayına göre de su seviyesi yarı yarıya azal göl suların, kıyıdan yaklaşık 1 kilometre çekilmesiyle ciddi bir bölümünün de tamamen kuruduğu görülüyor.