Kara Bir Gün yazarı kim?

Kara Bir Gün kimin eseridir?

Zamanla bir destana dönüşen “Kara Bir Gün”ü, İşgal günlerinin İstanbul’unu ve makalenin yazarı Süleyman Nazif’i bir de olayın kahramanı Aziz Hüdâi Bey’den dinleyiniz!

Kara Bir Gün ne anlatıyor?

Yakın tarihimizde ve işgal İstanbul’unda bir silkinme ve isyan hamlesi sağlayan Kara Bir Gün hadisesini, hapiste iken günü gününe defterine kaydeden Aziz Hüdâi Bey, gazetelerde bu mesele hakkında yalan yanlış şeyler yazılması üzerine 12 yıl sonra Milliyet gazetesinde tefrika etmiştir.

1921 de Hadisat gazetesinin Kara Bir Gün başlığı ile ilgili yazısı hangi olay ile ilgilidir?

8 Şubat 1919’da işgal kuvvetleriyle birlikte İstanbul’a gelen Fransız General Franchet d’Esperey, İstanbul’dan Beyoğlu’na doğru bir zafer alayı tertiplemiş, kendisini karşılayan Osmanlı bandosunu, üzerine bindiği atı ürküttüğü için kırbacını sallamak ve susturmak suretiyle rencide etmişti.

Kara Bir Gün hangi dönem?

1919 yılının Şubat ayı. 466 yıldır Türklerin adaletle yönettiği İstanbul, İtilaf devletlerinin işgali altındadır. Savaşın galiplerinden olan Fransa’nın İşgal Kuvvetleri Komutanı Mareşal Franşe Desperey 8 Şubat 1919 günü İstanbul’a gelmiştir.

Kara bir gün ne zaman yazıldı?

9 Şubat 1919 tarihli Hâdisât gazetesinde siyah bir çerçeve içinde yayınlanan “Kara Bir Gün” yazısı Süleyman Nazif’in cesur kaleminden dökülen satırlardan oluşur.

Isbır Fe inne D dehre lâ Yesbır ne demek?

Arapların güzel bir sözü var: ‘Isbır feinne’d-dehre lá yesbır‘(Sen Sabret. Çünkü nasıl olsa zaman sabretmez), derler.

Hadisat gazetesi kara bir gün hangi olay?

Fransız generalin Fatih Sultan Mehmed’e nazire yapar gibi at üzerinde İstanbul’a girmesi ve azınlıkların taşkınlıkları Türk milletini yaralamıştı. Süleyman Nazif’in (1869-1927) 9 Şubat 1919 Pazar günü Hâdisât gazetesinde çıkan “Kara Bir Gün” başlıklı makalesi Fransızlar’ın yüzüne bir tokat gibi indi.