Karadeniz somonu alabalık mı?

Karadeniz somonu alabalık mi?

Peki, ‘Karadeniz Alası’ veya ‘Türk Somonu‘ nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan ‘Karadeniz Alası’ ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür. Anadrom yani göçmen bir balıktır.

Karadeniz’de somon balığı var mı?

Karadeniz‘de, 15 Nisan’da balık avı sezonunun sona ermesiyle birlikte balıkçılar, kültür balıkçılığına yöneldi. Denize kurulan kafeslerde yetiştirilen kültür balıkları, tezgâhları ve sofraları süslemeye başladı. … Deniz kenti olan Trabzon’da, Karadeniz somonu olarak da anılan Türk somonu üretiliyor.

Alabalık ve somon aynı mı?

Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. “Alabalık” diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.

Karadeniz somon nedir?

Karadeniz somonu dünyada yeterince bilinmemesine rağmen besin değerleri olarak muadilleri Norveç ve Şili somonundan daha yüksek besleyici değerlere sahip ve en az onlar kadar kaliteli bir balık türüdür.

Türk somonu alabalık mı?

iri bir alabalık cinsi. 800 – 1000 gr. civarında olurlar. lezzeti alabalıkla hemen hemen aynıdır.

Karadeniz somon mu Norveç somon mu?

Norveç somonu genellikle yüzde 11,2–16.3 yağ ve yüzde 17,5–20.2 protein değerine sahiptir. Türkiye’de üretilen somon alabalıklar ise yaklaşık yüzde 9-11 yağ ve yüzde 14-19 protein değerine sahiptir. Gökkuşağı alabalıkları ne kadar büyüseler de Karadeniz koşullarında Norveç somonu kadar yağlanamazlar.

Somon balığı ülkemizde var mı?

Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu’da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor.

Karadeniz somonu iyi mi?

bir karadenizli olarak söyleyebilirimki iyi balığı pek tatmamış kişilerin sevdiği balık türüdür. az önce yediğim, süper bi tarifle mükemmel hale getirdiğim balık. kilosu şu anda izmir civarı 10-14 tl arasında değişmekte. kılcığı az, eti lezzetli, norveç somonu kadar olmasada, yağlı balık.

Somon hangi balığın büyüğü?

Somon balıklarının genel olarak boyları 1 metre ve ağırlıkları da 9-15 kg’dır. Pasifikte yaşayan “Kral Som” ise, 1,5 – 2 metre civarlarında bir uzunluk ve 50 kg’a varan ağırlığıyla, en büyük som balığı çeşididir.

Karadeniz somon derisi yenir mi?

Efsane: Somonun derisi pişirilmeden önce ayrılmalı. Gerçek: Somonun derisi, omega-3 yağ asitlerini yüksek miktarda içeriyor ve pişirme sırasında etin içine işliyor. Yemeğe uygun ancak bazı bireyler derisini, hoşlarına gitmeyen yoğun yağlı balık tadı aldığı için tercih etmez.

Karadeniz somon ne zaman yenir?

15 Eylül ve 31 Ocak ayları arası en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarsı, buğulaması, pilakisi ve haşlaması yapılarak tüketilir. Somon: İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur.

Yerli somon mu Norveç somonu mu?

Norveç somonu genellikle yüzde 11,2–16.3 yağ ve yüzde 17,5–20.2 protein değerine sahiptir. Türkiye’de üretilen somon alabalıklar ise yaklaşık yüzde 9-11 yağ ve yüzde 14-19 protein değerine sahiptir. Gökkuşağı alabalıkları ne kadar büyüseler de Karadeniz koşullarında Norveç somonu kadar yağlanamazlar.

Turk somonu nedir?

tatlı sularda yumurtadan çıkıp belli büyüklüğe gelince karadeniz’e taşınarak ağ kafes tesislerinde deniz ortamında büyütülen ve 3 kilogramın üzerine çıkarak dünyada marka olmaya başlayan somon türü.

Karadeniz somonu ile Norveç somonu arasındaki fark nedir?

Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor” dedi.

Türkiyeye somon balığı nereden gelir?

Türk tüketicilerin yüzde 70’i somon tercihlerini Norveç somonundan yana kullanırken bu seçimlerini etkileyen kriterler sağlık, lezzet, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik olarak sıralanıyor. Parlak derileri ve gümüş renkleriyle somon ve alabalık, zaman zaman tüketiciler tarafından karıştırılabiliyor.