Kayısı hangi bölgede yetişmektedir?

Kayısı hangi bölgemizde yetişir?

Kayısı, Türkiye‘de yaygın olarak Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Malatya ve Elazığ’da yetiştirilmektedir.

Kayısı en çok hangi ilde yetişir?

Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur’da yetişen kayısı ile Malatya’da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.

Kayısı Türkiye’de en çok hangi bölgede yetişir?

Kayısı meyvesi Türkiye‘de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi‘nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir. Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir.

Iğdır kayısısı mı Malatya mı?

ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.

Kayısı çeşitleri nelerdir?

KAYISI ÇEŞİTLERİ

  • Hacıhaliloğlu. Malatya’nın en önemli kurutmalık kayısı çeşididir. …
  • Hasanbey. 1930 Yılında Malatya’nın eski Belediye Başkanlarından Hasan Derinkök’ ün bahçesinde bulunan Malatya’nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. …
  • Kabaaşı …
  • Soğancı …
  • Çataloğlu. …
  • Çöloğlu. …
  • Alyanak. …
  • Şalak (Aprikoz)

Kayısı dünyada en çok nerede yetişir?

2017 yılında dünya kuru kayısı üretimi 227 bin ton olup Türkiye 142 bin ton üretim ile %63’lük bir paya sahiptir. Ülkemizi İran (%14), Özbekistan (%4) ve Çin (%3)’lük pay ile takip etmektedir. 2018 yılında ise 187 bin tonluk dünya üretiminin 98 bin tonunu ülkemiz üretmekte olup %52’lik bir paya sahiptir.

Dünyanın en iyi kayısısı nerede?

Malatya’da yarım asırdır üretim yapan 73 yaşındaki Fahri Sürenkök’ün binbir emek harcayarak, uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından elde ettiği gün kurusu kayısılar, dünyanın çok sayıda ülkesinde ağızları tatlandırıyor.

Malatya’nın kayısısı meşhur mudur?

Kayısı Tatlısı Kayısısıyla meşhur olan ilimizin kayısının başrolde olduğu bir tatlısı olmazsa olmazdı. Tereyağında kavrulan kayısıların içine kaymak konularak servis edildiği bu lezzeti denemeden Malatya‘dan ayrılmamalısınız.

Kayısının kaç çeşidi vardır?

Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.

Kac cesit kayısı var?

“Malatya’da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.

Kayısı en çok nerede yetişir?

Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.

Kayısı hangi memleket?

Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunu barındıran ve birbirinden farklı irilik ve lezzette kayısı çeşidinin yetiştiği Malatya’da, 50 bine yakın aile geçimini kayısı üretiminden sağlıyor.

Kayısının Neyi Meşhur?

Kayısı Tatlısı Kayısısıyla meşhur olan ilimizin kayısının başrolde olduğu bir tatlısı olmazsa olmazdı. Tereyağında kavrulan kayısıların içine kaymak konularak servis edildiği bu lezzeti denemeden Malatya’dan ayrılmamalısınız.

Malatya hangi meyvesi meşhur?

Malatyanın Neyi Meşhur? Malatya denince akla ilk gelen şey şüphesiz kayısı olacaktır.

En iyi kayısı cinsi hangisi?

1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök’ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.