Kayısı Türkiye’de nerede yetişir?

Kayısı hangi illerde yetişir?

Kayısı, ılıman ve sıcak iklimleri tercih etmektedir. Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.

Kayısı ağacı hangi iklimde yetişir?

İklim: Kayısı, mevsimlerin birbirinden kesin olarak ayrıldığı soğuk ve sürekli bir kış, kurak ilkbahar ve güneşli-sıcak yaz mevsimine sahip iklim bölgelerinde iyi yetişmekte ve kaliteli ürün vermektedir.

Malatya kayısısı ne zaman meyve verir?

Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.

Kayısı dünyada en çok nerede yetişir?

2017 yılında dünya kuru kayısı üretimi 227 bin ton olup Türkiye 142 bin ton üretim ile c’lük bir paya sahiptir. Ülkemizi İran (), Özbekistan (%4) ve Çin (%3)’lük pay ile takip etmektedir. 2018 yılında ise 187 bin tonluk dünya üretiminin 98 bin tonunu ülkemiz üretmekte olup R’lik bir paya sahiptir.

Türkiyede kayısı en çok hangi şehirde yetişir?

Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya ilimiz başta olmak üzere sırası ile Elazığ, Mersin, Iğdır, Antalya illerinde yetişmektedir. Ayrıca Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.

Kayısı en cok hangi ilde yetisir?

Kayısı meyvesi Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir. Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir.

Kayısı ağacı kaç rakımda yetişir?

“Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz.

Kayısı ağacı kaç derece soğuğa dayanır?

Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.

Malatya’da kayısılar ne zaman olur?

Temmuz sonunda hasat dönemi bitiyor Kuru kayısı ihracatının yüzde 85’ini karşılayan Malatya‘da, 15 Haziran’da başlayan hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor. 15 bin işçi ile hasadı devam eden kayısının kilosu, boyutu ve kalitesine göre 10 ila 30 TL arasında alıcı buluyor.

Kayısı ağacı hangi mevsimde meyve verir?

Kayısı ağaçları ilkbaharda çiçek vermeye başlar, Meyvelerinin olgunlaşması ve ballanması da yaz aylarının başlarına denk gelir. Olgunlaşan meyveler genellikle haziran sonu temmuz başlarında görülür.

Iğdır kayısısı mı Malatya mı?

ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.

Kayısı en çok nerede yetişir?

Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.

Türkiye’de ilk kayısı nerede yetişir?

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Türkiye‘de en erken yetişen kayısı türü olan magador cinsi kayısının hasadına başlandı. Kırıkhan’ın meyve üreticilerinden Kenan Atasoy’un Söğütlüöz köyündeki meyve bahçesinde yapılan hasatta 30 ton kayısı toplanarak İhracatçı firmaya teslim edildi.

Kayısının anavatanı neresi?

Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.

1 dönüm araziye kaç kayısı ağacı dikilir?

Cevap:Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.