Kayyım davası ne demek?
Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?
Temsil kayyımı atamasında yetkili mahkeme, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Kimlere kayyum atanır?
Kayyım, bir kimse hakkında belirli bir kısım işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye denir. Nitekim Türk Medeni Kanunu (“TMK”) m. 403/II : “Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” hükmünü ihtiva etmektedir.
Kayyım kim olabilir?
Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse, 2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, 3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.
Kayyum atandıktan sonra ne olur?
Kayyum, bir ticaret şirketinde organ yokluğu nedeniyle atanmışsa, kayyumun görevi bu organın seçiminin tamamlanması ile son bulur. Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.
Davada kayyum atanması nedir?
Kayyum atanan bireyler belirli işlerin yapılmasını veya mal varlıklarının yönetilmesini kayyum aracılığıyla gerçekleştirirler. Vesayet makamı olan ilgili sulh hukuk mahkemesi kayyum atanmasına karar verir ve seçtiği kişiyi veya grubu kayyum sıfatıyla atar.
Kayyım tayin etmek ne demek?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.
Kayyım kim tarafından atanır?
Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı bir temsil kayyımı atar. Vesayet makamı tarafından temsil kayyımı atanabilmesi için belirli şartların sağlanması gereklidir.
Çocuğa kimler kayyım atanabilir?
Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka şekilde önlenemiyorsa hakim yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir. Aynı şekilde malların gelirlerinin de veliler tarafından uygun şekilde sarf edileceğinden kuşku duyulursa hakim bunların yönetimi içinde kayyım atayabilir(M.K.361).
Kayyım davasını kim açabilir?
Dolayısıyla çocuk ile anne ve baba arasında doğrudan yarar çatışması vardır ve ebeveynlerin bu işte çocuğu temsil yetkisi yoktur. Bu nedenle çocuk, velayet altında ise çocuk adına açılacak soybağının reddi davası için bir temsil kayyımı atanması gereklidir ve bu doğrultuda kayyıma dava hakkı tanınmıştır.
Kayyumun görevi ne zaman biter?
I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Kayyum atanan şirket çalışanları ne olacak?
Firma ve inşaat devlet tarafından atanan kayyumun denetimine bırakılmıştı. Eylül 2016’dan itibaren kayyum atanan işyerleri OHAL kararnamesi ile TMSF (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna) devredilmeye başlandı. TMSF’ye bu şirketleri satma veya kapatma yetkisi verildi.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.
Mahkeme neden kayyum atar?
4721 sayılı Türk Medeni kanununa göre mahkemeler gerçek ve tüzel kişilere gereken hallerde kayyum atayabilirler. Medeni kanuna göre kayyum atamaları bireylerin fiil ehliyetlerini sınırlandırmadan, mağduriyetlerini önlemek amacıyla yapılır.
Kayyum olarak atanmak ne demek?
Kayyumluk görevi kayyumlara mahkemelerce verilir. Kayyumlar, bir makamda usulsüz bir durum olması halinde geçici bir süreliğine makama atanmaktadır. Burada makam için yapılması gereken görev ve sorumlulukları belli bir süre kayyum yerine getirir. Kayyum görevleri mahkemelerce atanır.
Kayyum olma şartları nelerdir?
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.