Kinaye ve tevriye ne demek?

Kinaye nedir ve örnekler?

Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”

Tevriye nedir ve örnek?

İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: – Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.

Kinaye yaptım ne demek?

Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.

Sözcükte anlam kinaye nedir?

Bir sözün benzetme amacı güdülmeksizin hem gerçek hem de mecaz manasını düşündürecek şekilde kullanımına kinaye denir. Kinayede asıl kastedilen gerçek değil mecaz manadır. … Kinaye söz sanatı başka bir ifade ile hafif ve zarif bir biçimde alaya almak için yararlanılan bir söz sanatı.

Hüsn i talil nedir ve örnekleri?

Hüsn-i Talil (Güzel Neden Bulma): Herhangi bir olayı gerçek edeninin dışında daha güzel ve hayali bir nedene bağlayarak açıklama sanatıdır. Şair, “akşamın gelişini” ve “gülün solmasını”, “sevgilinin gidişine bağlamıştır.

Kişileştirme nedir ve örnekleri?

“Gün batımında ağaçlar hüzünle sallanıyordu.” cümlesinde ise, ancak insanlarda olabilecek hüzün duygusu, insan dışındaki bir varlık olan ağaçlara yüklenmiştir. Yani burada “kişileştirme” sanatı yapılmıştır. Örnek cümleler: – Gelişine sevinen bulutlar, ağlamaya başladı. – Güneş uyuduğu zaman şiir yazabilirdi.

Leff ü neşr nedir örnek?

Yağmurlar damlalardan oluştuğu için “yağmur-damla” arasında da ilgi vardır. “İçimde kar donar, buzlar çözülür Yağan ateş midir, kat mıdır bilmem.” Birinci dizede verilen “kor – buzlar” sözcükleri ile ilgili “ateş – kar” sözcükleri verilerek leffü neşr yapılmıştır. Burada üç sözcükle yapılmış bir leff ü neşr vardır.

Tenasüp nedir ve örnekleri?

Tenasüb (Uygunluk): Anlamca birbiriyle ilgili sözcüklerin bir arada kullanılması sanatıdır. Karşıt anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması tenasüp değildir. Divan şairleri, tenasüp sanatında, türlü bilim terimlerini, mitoloji, tarih ve mesnevi kahramanlarını, hayvan , bitki ve çiçek adlarını bol bol kullanmışlardır.

Kinayeli bir biçimde ne demek?

Kinayeli söyleyiş” dilimizde ve edebiyatta sıklıkla kullanılan, anlamı güzelleştiren bir sanat olarak gösterilir. Halk arasında; bir sözün üstü kapalı bir şekilde ifade edilmesi, alaya alınması, şakaya vurulması durumlarında “Kinaye yapmak” şeklinde kullanımı da mevcuttur.

Kinaye nedir ekşi sözlük?

üstü kapalı konuşma ve söz söyleme sanatı.

Kinaye nerelerde kullanılır?

“Kinayeli söyleyiş” dilimizde ve edebiyatta sıklıkla kullanılan, anlamı güzelleştiren bir sanat olarak gösterilir. Halk arasında; bir sözün üstü kapalı bir şekilde ifade edilmesi, alaya alınması, şakaya vurulması durumlarında “Kinaye yapmak” şeklinde kullanımı da mevcuttur.

Ad aktarması nedir ve örnekler?

Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”

Hüsn-i talil sanatı ne demek?

Hüsn-i ta’lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.

Hüsnütalil güzel nedene bağlama nedir?

Herhangi bir olayı ya durumu, asıl bilinen sebebinden başka daha güzel, etkileyici ve ilgi çekici bir sebebe bağlamayaHüsnütalil” sanatı denir. Sanatçılar eserlerinde hüsnü talil sanatına anlatımı daha etkili ve güzel kılmak amacıyla başvurmaktadır.

Kişileştirme nedir 10 tane örnek?

➥ Rüzgar sevincinden haykırıp ağlıyor. ➥ Akrep ile yelkovan, sanki bir yere yetişir gibi koşturup duruyorlar. ➥ Yağmur yağınca topraktaki sevinç kokusundan bellidir. ➥ Güneş nazlı nazlı batarken, koyu bir karanlık öptü denizi.