Klasik kemençe nedir özellikleri nelerdir?
Tırnak kemençesi nedir kısaca?
Perdesiz ve tırnak ile çalınan bir çalgıdır. Tırnaklar, tellere soldan değdirilerek notalara ulaşılabilir. Perdelere sol el ile basılır, yay sağ el ile tutulur. Diz üstünde ya da iki diz arasına alınarak çalınır.
Klasik Kemençe çalanlara ne denir?
kemençe çalan sanatkarlara kemençeci veya kemençevi denir.
Kemençe çalanlara ne denir?
Kemençe çalanlara, kemençe sanatçılarına “Kemençeci” denir Görele’de. Kemençeci, halk edebiyatımızdaki ozan tipidir.
Karadeniz kemençesi nerelerde kullanılır?
Bugün Doğu Karadeniz ve Ege yörelerimizde “Iklıkçı köyü” adında yerleşme merkezlerimiz vardır. Kemençe, Doğu Karadeniz‘in kendi folkloruna uyan çalgı olmakla birlikte en çok Giresun’un Görele kazasında yapılmakta, ayrıca kemençeci de yetişmektedir.
Karadeniz kemençesi nedir ve özellikleri?
Bir halk çalgısı olan ikincisi ise, “Karadeniz kemençesi” olarak anılır. “Klasik kemençe”, 40-41 cm boyunda, 14-15 cm genişliğinde küçük bir çalgıdır. Yarım armudu andıran gövdesi, elips biçimindeki burguluğu “kafa” ve sapı “boyun” tek bir ağaç parçasından yontularak ve oyularak yapılır.
Hegit nasıl bir çalgıdır?
Su kabağından veya ağaçtan yapılabilir. Su kabağı dikine kesilerek üzerine deri gerilir ve kabağın sapı da çalgının kolunu oluşturur. Ağaçtan yapılan hegit ise Karadeniz Kemençesiyle birlikte Türk halk müziği yaylı çalgılarının tahta kapaklılar sınıfına girer.
Karadeniz kemençesi ne zaman bulundu?
18. yy. sonlarına kadar Türk müziğinin tek yaylı sazı olan kemençenin yerini, Batının önce Viola d’amore’si (sinekemanı adıyla), sonra da Violino’su (keman) aldı. Ama Karadeniz kemençesi horonlar sayesinde, armudi kemençe ise 19. yy. ortalarına doğru girdiği fasıl topluluğu içinde günümüze kadar geldi.
Kemençe hangi yörelerde kullanılır?
Kemençe, biri Osmanlı Müziğinde, diğeri Karadeniz yöresi halk müziğinde kullanılan iki ayrı yaylı çalgının ortak adıdır.
Karadeniz kemençesi hangi yöreye aittir?
Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Ordu’nun Perşembe ilçesinden itibaren Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka’nın bazı köylerinde, Bayburt’un kuzeyinde kalan köylerinde, Sivas’ ın iç Karadeniz bölgesinde kalan Suşehri ,Akıncılar çevresinde ve Cumhuriyet döneminde …
Kemençe nedir özellikleri nelerdir?
“Klasik kemençe”, 40-41 cm boyunda, 14-15 cm genişliğinde küçük bir çalgıdır. Yarım armudu andıran gövdesi, elips biçimindeki burguluğu “kafa” ve sapı “boyun” tek bir ağaç parçasından yontularak ve oyularak yapılır. Göğsünde, yuvarlak kenarları dışarıda kalmak üzere D biçiminde iki iri delik bulunur.
Sol kemençe nedir?
Genelde horonlarda kullanılan la,sol,soldiyez sesli kemençelerdir. Akçaabat,Vakfıkebir,Ağasarda kullanılır. Zil kemençe olarakta adlandırılır.Görüntü olarak yine sürmene,rize,giresun kemençelerine benzer. Kemençe formlarımız bunlar.Beğendiniz kemençe formunu seçtikten sonra kemençeyi yaptıracağınız ustayı seçmelisiniz.
Kemane çalmak zor mu?
Kabak kemane çalmak zor mudur? Kabak kemane tellerden oluşan basit yapısıyla kısa sürede öğrenebileceğiniz bir enstrüman olarak bilinmektedir. Özellikle telli enstrümanlarla ilgilenen veya icra eden kişiler çok kısa bir zaman diliminde enstrümanı öğrenebilmektedir.
Kemençe hangi yılda çıktı?
Kemençenin 18. yüzyıl sonlarına kadar Türk müziğinin tek yaylı sazı olduğu öğrenildi. Hacivat-Karagöz ve Türk tatlısının ardından Yunanistan’ın sahip çıkmaya çalıştığı Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan kemençenin Yunanistan’a 1924’ten sonra göç eden Rumlar tarafından götürüldüğü kaydedildi.
Kemençe nedir tarihçesi kısaca?
Tarihçe. Bilinen en eski yaylı enstrüman olan rebap (Arapça rababah) Avrupa’ya, 9. yüzyılda Bizans üzerinden (lyra adıyla) ve MS 11. yüzyılda Müslüman Arapların kontrolü altında olduğu dönemde İspanya üzerinden Rebec adıyla iki koldan yayılmış, Orta Çağ ve Erken Rönesans dönemi boyunca yoğun olarak kullanılmıştır.
Kemençe hangi müzik türlerinde kullanılır?
Kemençe, geleneksel Türk saz müziğinde ve Anadolu halk müziğinde kullanılan iki farklı yaylı çalgının ortak adıdır. Geleneksel Türk saz müziğinde kullanılan kemençe, perdesiz, tırnakla, iki diz arasında veya dizin üzerinde icra edilmektedir.