Kokil kalıba döküm nedir?

Kokil döküm nerelerde kullanılır?

Genellikle demir dışı metallerin dökümünde kullanılan kokil döküm yöntemiyle üretilen parçalara örnek olarak soğutucu kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, alüminyum daktilo parçaları ve mutfak eşyaları gösterilebilir. Kalıcı kalıplara bir diğer örnek de grafit kalıplardır.

Kokil kalıp ne demek?

Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretebilmek için kokil kalıp tasarımı kullanılır.

Döküm teknikleri nelerdir?

Yöntem türleri:

  • Kokil (Metal) kalıba döküm.
  • Basınçlı döküm.
  • Savurma (santrifüj) döküm.

Kokil makinası nedir?

Kokil döküm: teknoloji Kalıp yüksek ısı iletkenlik özelliği sayesinde donan eriyiğin hızlandırılmış bir şekilde soğumasını sağlar. Yine bunun sonucunda iyileştirilmiş mekanik özelliklere sahip yoğun ve ince taneli bir doku ortaya çıkar. Eriyik bir sürekli kalıp içinde donmak suretiyle yeni bir yapı parçasına dönüşür.

Kum kalıba döküm hangi uygulamalarda kullanılır?

Bu yöntem pişirilmeden sertleşen kalıp ve bilhassa maça yapımında kullanılır. Yöntem, bilinen bütün döküm alaşımları için uygundur ve özellikle çelik, gri dökme demir ve bakır esaslı alaşımlarının dökümünde kullanılır.

Savurma döküm yöntemi nedir?

Savurma döküm yönteminde erimiş metal, bir eksen etrafında döndürülen kalıplar içine dökülerek biçimlendirilir. Merkezkaç kuvvetlerinin oluşturduğu basınç, metalin kalıp cidarına homojen olarak dağılmasını, parçanın dışının kalıbın iç şeklini almasını sağlar.

Kum kalıp nasıl yapılır?

Kuru kum kalıplama yönteminde kalıplar 150-350 °C sıcaklığa ısıtılıp kurutularak mukavemet kazandırılırlar. Kalıp hazırlama sırasında kumun içinde sıkıştırıldığı çerçevelere “derece” adı verilir. Kalıp hazırlanırken model derece içerisine yerleştirilir ve etrafı kalıp malzemesi yani kalıp kumuyla doldurulur.

Döküm ve döküm yöntemleri nelerdir?

Burada yüksek basınçlı ve düşük basınçlı döküm teknikleri de bulunmaktadır. Karmaşık şekilli parçaların üretiminde hassas döküm ve yüksek miktarlarda ise basınçlı döküm tercih edilmektedir….Döküm Çeşitleri Nelerdir?

  • Hassas döküm.
  • Sürekli döküm.
  • Savurma (santrifüj) döküm.
  • Kokil döküm.
  • Basınçlı döküm.
  • Alçı döküm.

15 Haz 2020

Döküm nedir döküm yöntemleri nelerdir?

Metalleri ve alaşımlarını ergitip hazırlanan kalıplara dökerek, istenilen şekli vermeye döküm denir. Döküm ile şekil verme avantajları: İçten ve dıştan karmaşık şekilli parçalar üretilebilir ve talaş kaldırma, kaynak vb. … Dökme demirlerin döküm yönteminden başka bir üretim yöntemi ile üretilmesi mümkün değildir.

Kum kalıp hangi amaçla kullanılır?

Döküm işleminde kalıp olarak kum kullanılması maliyet açısından en uygun yöntemdir ve özellikle pik dökümde yaygın olarak kullanılır. Tür olarak ise silis kumları tercih edilir. Bu kumların tane boyutu ve şekli dökümün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Kum kalıp nedir hangi amaçla kullanılır?

Demir esaslı ve demir dışı metallerin dökümünde, ucuz ve refrakter özelliğe sahip kum esaslı kalıp malzemeleri yaygın olarak kullanılır. Kum kalıba döküm bir harcanan kalıp yöntemidir, yani katılaşma sonrasında kalıp bozularak parça çıkarılır ve her dökülecek parça için ayrı bir kalıp hazırlamak gerekir.

Savurma döküm nerelerde kullanılır?

Gerçek Savurma Döküm: İç boşluklar maça kullanılmadan elde edilebilir. Bu yöntem boru üretiminde yaygın olarak kullanılır. Parçanın istenilen cidar kalınlığı, kalıp içine dökülen eriyiğin miktarının ayarı ile mümkündür. Dönme ekseni yatay veya düşey açılı olabilir.

Savurma santrifüj döküm nedir?

İnce cidarlı silindirleri dökmek için kullanılan yönteme Savurma Döküm ya da Santrifüj Döküm (Centrifugal Casting- Rotacasting)) denilmektedir. Yöntemde dökme demir, ekseni etrafında hızla dönen bir kokile dökülür. Döküm parçanın konfigürasyonuna bağlı olarak kalıp yatay veya dikey eksende dönebilir.

Kum kalıp parçaları nelerdir?

Yaş Kum Kalıpları

  • En yaygın olarak dökümhanelerde kullanılmaktadır.
  • Kum tanecikleri, kil, su ve diğer katkıların bir karışımıdır.
  • Kum tanecikleri kalıp malzemesinin esasını, bünyesine su alan kil ise bağlayıcıyı oluşturur.

Kalıp kumları nedir?

Kalıp kumu, silis + kil + rutubet ten oluşur. Kalıp malzemesi olan kumun esas görevi sıvı metal dökülüp de katılaşıncaya kadar boşluğu bozulmadan muhafaza etmektir. … İşte döküm sıcaklığında kalıbın bozulmasına kumların topaklanmasına ateşe dayanıklılık diyoruz. Dökme demir için bu sıcaklık 1300 °C civarındadır.