Kuşeyri hangi mezhep?

Kuşeyri kimden etkilenmiştir?

Burada bir rastlantı sonucu dönemin tanınmış sûfîlerinden Ebû Ali ed-Dekkâk’ın sohbet meclisine katıldı ve kendisinden etkilenerek müridi olmak istedi. Dekkâk ona önce ilim tahsil etmesini söyledi. Bunun üzerine Kuşeyrî Ebû Bekir Muhammed et-Tûsî’den Şâfiî fıkhını öğrendi.

Er risalenin konusu nedir?

ErRisâle’nin yazılma amacı ehl-i hadîsin, ehl-i re’yin fıkıh usulüne dair görüşlerine sistematik olarak cevap vermek istemesidir. Nitekim İmâm Şâfiî, ehl-i hadîsi temsil ederken Ebû Hanîfe ehl-i re’yi temsil etmektedir.

Letaifu l işarat kimin eseri?

Çalışmamızın konusu olan ünlü tasavvuf âlimi Abdulkerîm el-Kuşeyrî’ye ait “Letâifu’lİşârât” adlı eser de tasavvufî tefsir çalışmalarının en önemli klasik örneklerinden biridir.

Risale i tasavvuf kimin eseri?

Risale-i Tasavvuf Aziz Mahmud Hüdâî (950-1038 H.) 200×138, 138×84 mm., 7 yk., 17 st. Başında Fetih Sûresi’nin son ayeti bulunan eser, Tarîk-i Celvetiye’yi “kulun sıfâtullahla muttasıf olmak tariki” şeklinde açıklayarak başlamakta, sonrasında Celvetî erkânını anlatmaktadır (2b).

er-Risale özellikleri nelerdir?

Fıkıh usulü kitabı olarak günümüze ulaşan en eski eser olma özelliği taşıyan bu eser, fıkıh usulünde var olan iki ana damardan biri olan Mütekellim’in temelini oluşturuyor. Mütekellim ekol, hüküm istinbat ederken aklı ön planda tutmak ve fazla örnek vermemek ile bilinir.

er-Risale gunumuze kadar ulasmis midir?

3 Eski (kadim) Risâle günümüze kadar ulaşmamıştır. Bugün mütedavil olan ikinci kez kaleme alınandır. Bununla birlikte Aybakan, iki Risâle arasında pek fazla bir fark olmadığı kanaatindedir.

Işari tefsir ekolü nedir?

İşârî tefsir, tasavvufun daha çok amelî yönünün bir yansımasıdır. Dine önem veren her anlayışta olduğu gibi işârî tefsir de kendine referans olarak öncelikle Kur’an’ı almıştır. Ancak delil olarak başvurulan ayet, hadis ya da haberlerin hepsinin konuya delaletlerinin sarih olduğu söylenemez.

Letaifi işaret kimin?

Çalışmamızın konusu olan ünlü tasavvuf alimi Abdulkerîm el-Kuşeyrî’ye ait “Latâifu’l-İşârât” adlı eser de, tasavvufî tefsir çalışmalarının en önemli klasik örneklerinden biridir.

Tasavvuf Terimleri nelerdir?

Tasavvuf terimleri listesi

  • Tasavvuf.
  • Mutasavvıf.
  • Tecelli.
  • Mürşit.
  • Tövbe (tasavvuf)
  • Mürit.
  • Râbıta.
  • Vird.

Er-Risale Türkçe tercümesi var mı?

Günümüze kadar bir çok kere basilmis olan bu eser, ilk defa 1940 yilinda Ahmed Muhammedi Sâkir tarafindan, Rabî’ b. Süleyman nüshasi esas alinarak tahkik edilmistir. Elinizdeki eser de bu nüshaya göre tercüme edilerek Türkçe‘ye kazandirilmistir.

er-Risale turkceye tercume edilmis midir?

Günümüze kadar bir çok kere basilmis olan bu eser, ilk defa 1940 yilinda Ahmed Muhammedi Sâkir tarafindan, Rabî’ b. Süleyman nüshasi esas alinarak tahkik edilmistir. Elinizdeki eser de bu nüshaya göre tercüme edilerek Türkçe’ye kazandirilmistir.

er-Risale ile ilgili bilgiler nelerdir?

erRisale, imam Şafii’nin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti’ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır. Eserde Mürcie’den olduğu yönündeki iddiaları reddeder.

Er Risale özellikleri nelerdir?

Fıkıh usulü kitabı olarak günümüze ulaşan en eski eser olma özelliği taşıyan bu eser, fıkıh usulünde var olan iki ana damardan biri olan Mütekellim’in temelini oluşturuyor. Mütekellim ekol, hüküm istinbat ederken aklı ön planda tutmak ve fazla örnek vermemek ile bilinir.

Hadis usulünün bazı konularını da içeren imamı Şâfiî’nin er risalesini çok dakik bir şekilde tahrik ederek yayınlayan alim kimdir?

er-Risale, imam Şafiinin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti’ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır.

Ilk sûfî kimdir?

Sûfî” lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim’dir. Her ikisi de Kûfe’li olduklarından, “sûfî” kavramının önce Kûfe ve Basra’da ortaya çıktığı söylenebilir.