Kuşkonmaz hangi iklimde yetişir?

Kuşkonmaz ülkemizde nerede yetişir?

Kuşkonmazın yetiştiği ülkelerden birisi de Türkiye olmaktadır. Ülkemizde ekimine son dönemlerde başlanmıştır. Ancak ekonomik getirisi yüksek olduğundan dolayı devlet çiftçileri bu konuda teşvik etmekte ve gerekli yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye‘de en çok yetiştirilen iller ise Muğla, Manisa ve Aydın olmaktadır.

Kuşkonmaz soğuğa dayanıklı mı?

Kışın -7°C derece soğuğa bir hayli yıpranarak dayanır. Soğuk uzun süreli veya biraz daha şiddetli olursa toprak üstü kısmı kurur. İlkbaharda yeni sürgünlerle yeniden gelişir.

Kuşkonmaz mevsimi ne zaman?

Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.

Kuşkonmaz kaç ayda yetişir?

Kuşkonmaz tohumunun çimlenme süresi normal şartlar altında 15, kötü şartlarda ise 30 gün kadardır. Çimlenme için ideal sıcaklık 20-30 °C arasıdır. Sebze tohumları, en geç çimlenen tohumlar arasında yer alır. Tohumların çimleri 3-6 yıl muhafaza edilebilir.

Kuşkonmaz nerede var?

Kuşkonmazın ana vatanı Manisa olurken, halen dünyanın en büyük üreticisi Çin, en büyük tüketicisi ise ABD. Bununla birlikte Avrupa’da yaygın olarak üretilip tüketilen kuşkonmaz, dünyada yıllık 1 milyon ton dış ticarete konu oluyor.

Kuşkonmaz nerede yetişir nasıl yetişir?

İklim olarak seçici olmamasına rağmen, hasat döneminde az yağışlı ya da hiç yağış olmayan iklimlerde yetiştirilmesi uygun olur. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin bir diğer avantajı ise karakteri hafif olan topraklarda dahi yetiştirilmeye uygun olmasıdır. Bu tür toprakların gerekli gübremeleri yapılması koşulu bulunur.

Kuşkonmaz güneş sever mi?

Kuşkonmaz(Asparagus) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması: *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. *Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına fayda sağlamaz.

Kuşkonmaz dönüme kaç kilo verir?

Narin bitki, butik üretim İlk hasatta dekarda 500-600 kg civarında ürün alabiliyor. Tarla tam verime geldiği zaman 1 ton üzeri, hatta 1 ton 200 kg civarında ürün almak mümkün oluyormuş.

Kuşkonmaz hangi ayda yenir?

Mart ayının başlarından itibaren Pazar tezgahlarındaki yerini almaya başlayan kuşkonmaz, yılda sadece 1-2 ay yetişmesi nedeniyle bu lezzeti tatmak isteyenler tarafından büyük rağbet görüyor.

Kuşkonmaz tadı neye benziyor?

Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.

Kuşkonmaz ne kadar sürede yetişir?

Tohumdan yetiştirilen kuşkonmaz, doğru bakım yapıldığı takdirde, 2. yılda meyve verir ve yenilebilecek duruma gelir. Ancak 7. yıldan sonra kuşkonmazın meyve verme verimi azalır.

1 dönümden ne kadar kuşkonmaz çıkar?

Kuşkonmaz bir sebze aslında baktığınızda bir meyve bahçesi kurar gibi bir gelişim döngüsü var. 2 yılın sonunda ortalama verimlerin altında yaklaşık dekardan, 500-600 kilo civarında ürün kesebileceğimiz bir verimlilik başlıyor.

Kuşkonmaz nereye ait?

Kuşkonmazın ana vatanı Manisa olurken, halen dünyanın en büyük üreticisi Çin, en büyük tüketicisi ise ABD. Bununla birlikte Avrupa’da yaygın olarak üretilip tüketilen kuşkonmaz, dünyada yıllık 1 milyon ton dış ticarete konu oluyor.

Kuşkonmaz kaç yıllık bitki?

Kuşkonmazlığın kurulması için 1-3 yıl gereklidir. 3. Yıldan sonra verim almaya başlanır. Tohum ekimi soğuk yastıklara yapılır. Yastık yer, gün boyu güneş alan bir yer olmalı ve 30 cm derinliğinde işlenmelidir.

Kuşkonmaz su ister mi?

Kuşkonmazın toprağı çok kuru veya sulu olmamalı, nemli kalmalıdır.