Kuşkonmaz hangi yörelerde yetişir?
Kuşkonmaz hangi toprakta yetişir?
Kuşkonmaz hafif topraklarda yetiştirilmeye uygundur. Ağır toprakta da yetiştirebilir. Fakat ağır toprak, kuşkonmaz yetiştiriciliği için daha risklidir.
Kuşkonmaz hangi yöreye aittir?
Türkiye’de ticari amaçla sadece Sarıcakaya’da yetiştirilen kuşkonmaz, Anadolu kökenli olmasına rağmen Avrupa ve Amerika’da daha sık tüketiliyor.
Kuşkonmaz nasıl ortamda yetişir?
İklim olarak seçici olmamasına rağmen, hasat döneminde az yağışlı veya hiç yağış olmayan iklimlerde yetiştirilmesi uygun olmaktadır. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin bir diğer avantajı ise karakteri hafif olan topraklarda dahi yetiştirilmeye uygun olmasıdır.
Kuşkonmaz hangi ülkede yetişir?
Çok eskiçağlarda kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan sebze kuşkonmaz Eski Yunan ve Romalılar’dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır. Bugün en çok Fransa, İtalya, Çin ve ABD’de yetiştirilir.
Kuşkonmaz toprağı nasıl olmalı?
Kuşkonmaz çiçeğinin toprak değişimi çiçeğin gelişimine bağlı olarak 3 yılda bir defa olmak üzere sıcak ayların başlangıcı olan Nisan ayında yapılması uygun olur. Toprak seçiminde ise humuslu ve lifli toprak kullanmak bitki için uygundur.
1 dönümden ne kadar kuşkonmaz çıkar?
Kuşkonmaz bir sebze aslında baktığınızda bir meyve bahçesi kurar gibi bir gelişim döngüsü var. 2 yılın sonunda ortalama verimlerin altında yaklaşık dekardan, 500-600 kilo civarında ürün kesebileceğimiz bir verimlilik başlıyor.
Kuşkonmaz türkiyede nerede bulunur?
Kuşkonmaz, Türkiye iklim özelliklerinde yetişmeye uygun bir bitkidir. Ayrıca yabani ortamda da gelişim gösterebilen kuşkonmaz ülkemizde en çok Muğla, Aydın ve Manisa illerinde yetiştirilir. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde iklimin yanı sıra toprak özellikleri de önemli bir etken oluşturur.
Kuşkonmazın diğer adı nedir?
Asparagus officinalis olarak da bilinen kuşkonmaz çiçekli bir bitki türüdür. Ayrıca halk arasında serçe otu olarak da bilinir.
Kuşkonmaz hangi iklim şartlarında yetişir?
İklim olarak seçici olmamasına rağmen, hasat döneminde az yağışlı ya da hiç yağış olmayan iklimlerde yetiştirilmesi uygun olur. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin bir diğer avantajı ise karakteri hafif olan topraklarda dahi yetiştirilmeye uygun olmasıdır. Bu tür toprakların gerekli gübremeleri yapılması koşulu bulunur.
Kuşkonmaz soğuğa dayanıklı mı?
Kışın -7°C derece soğuğa bir hayli yıpranarak dayanır. Soğuk uzun süreli veya biraz daha şiddetli olursa toprak üstü kısmı kurur. İlkbaharda yeni sürgünlerle yeniden gelişir.
Kuşkonmaz kaç ayda yetişir?
Kuşkonmaz tohumunun çimlenme süresi normal şartlar altında 15, kötü şartlarda ise 30 gün kadardır. Çimlenme için ideal sıcaklık 20-30 °C arasıdır. Sebze tohumları, en geç çimlenen tohumlar arasında yer alır. Tohumların çimleri 3-6 yıl muhafaza edilebilir.
Kuşkonmaz yaprakları neden sararır?
– bitki için uygun koşullar oluştuğunda boyu 3 metreye kadar büyüyebilir. – Kuşkonmaz çiçeğinin sararması ve kuruması genellikle bulunduğu ortamda nemsiz kuru bir hava olduğuna alamet eder.
Kuşkonmaz suyu sever mi?
Sulamada en önemli unsurlar; -Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. -Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için günde en az iki kere sulanmalıdır. -Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği karlı mı?
Kilosu 30 TL’ye alıcı bulan bu sebzenin üretimi de tüketimi de her geçen gün artıyor. Kuşkonmaz, Türkiye’de de otellerin, restoranların vazgeçilmezleri arasına girdi. Kilosu 30 TL’ye alıcı bulan bu sebzenin üretimi de tüketimi de her geçen gün artıyor.
Kuşkonmaz mevsimi ne zaman?
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.