Kuzey-Doğu Türkçesi tarihi dönemleri nelerdir?
Türkçenin istilası hangi dönemde?
Diğer bir deyişle, Orta Türkçe döneminin 1200’lerden itibaren, Moğol istilası ile başlatılmasıdır. Türk dilinin yeni bir dönemini başlatmada Róna-Tas’ın seçmiş olduğu olgu, Türklerin İslâmiyeti kabulü değil Moğol istilasıdır.
Türkçenin en eski dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.
Kuzey Türkçesi Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi hangi dönemdir?
Böylece 12-13. asırdan sonra biri Kuzey–doğu Türkçe‘si, diğeri Batı Türkçe‘si olmak üzere iki Türk yazı dili meydana geldiğini görmekteyiz. … Selçuklulardan başlayarak bugüne kadar gelen ve devam etmekte olan bu yazı dili, Türklüğün en büyük ve en verimli yazı dili durumundadır.
Kuzey-Doğu Lehçeleri nelerdir?
Altayca 1948’e kadar Oyrotça olarak adlandırılmıştır.
- Yakutça (Sahaca) Rusya Fed. Yakutistan (400.000)
- Tuvaca. Rusya Fed. ( Altay bölgesi ve Güney sibirya) (200.000) Moğolistan (6000) Çin (400)
- Hakasça. Rusya Fed. Hakas otonom cum. ( 58.000) (10.000) (Şorca)
- Altayca. Rusya Fed. ( 52.000) (Oyrotça, Teleütçe)
Türkçenin lehçeleri hangi dönemde oluşmaya başlamıştır?
Bugünkü Türkiye Türkçesinin yazılı tarihî gelişimini Anadolu’da 13. yüzyıldan itibaren başlatabiliriz. Eski Anadolu Türkçesi veya eski Oğuz Türkçesi olarak adlandırabileceğimiz bu tarihî devre 13 ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu’da yerleşen Oğuz Türklerinin kendi lehçeleri temelinde kurdukları yazı dilidir.
Türkçe ne zaman kullanılmaya başlandı?
13 Mayıs Türk Dil Bayramı Türk yazı dilinin tarihi Orhun vadisindeki yazıtlarla başladı. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati’t-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277.
Türk dilinin tarihi dönemleri nelerdir?
Türkçenin metinlerle takip edilebilen bu dönemleri sırasıyla şöyledir:
- ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6.– yüzyıllar arası) Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alır. …
- ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13.– yüzyıllar arası) …
- YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15.– yüzyıllar arası) …
- MODERN TÜRKÇE DÖNEMİ
Eski Türkçe dönemi kaç döneme ayrılır?
Eski Türkçe devresi kendi içinde Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılır.
Türkiye Türkçesi Doğu Türkçesinin kaçıncı dönemidir?
6) Yeni Türkçe Devresi: 13. yüzyılın sonlarına doğru Doğu ve Batı Türkleri arasında yeni ve birbirinden farklı yazı dilleri meydana gelmeye başlamıştır. Doğu Türkçesi, Eski Türkçenin ve Karahanlı Türkçesinin bir devamı olarak ortaya çıkmıştır.
Modern Türkçe Dönemi Lehçeleri nelerdir?
Bugünkü modern Türk dili alanını coğrafi ve lingusitik esaslarda 6 gruba ayırarak size kısaca bahsetmekgerekir:
- Güney-Batı Türk ~ Oğuz Türk Lehçeleri. Türkiye Türkçesi. …
- Güney-Doğu ~ Uygur ~ Karluk Lehçeleri. Tatarca. …
- Kuzey-Batı ~ Kıpçak Türk Lehçeleri. Özbekçe. …
- Kuzey-Doğu ~ Sibirya Türk Lehçeleri. …
- Çuvaşça.
- Halaçça.
Kuzeybatı Grubu Türk Lehçeleri nelerdir?
Kitabın alt başlığı ise, Kuzeybatı/ Kıpçak Grubu Türk Lehçeleri‘dir. Bu kitapta, Kuzeybatı/ Kıpçak grubu Türk yazı dillerini oluşturan Tatar Türkçesi, Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Başkurt Türkçesi, Nogay Türkçesi, Kırım Tatar Türkçesi, Karakalpak Türkçesi, Kumuk Türkçesi, Karaçay-Balkar Türkçesi ele alınmıştır.
Kuzey-Doğu Türkçesi kaça ayrılır?
Kuzey–Doğu Türkçesinin çağdaş kolları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçeleri; Batı Türkçesinin çağdaş kolları ise Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz ve Türkiye Türkçeleridir.
Dilde sadeleşme hareketi ne zaman başladı?
Tanzimat döneminde “dilde sadeleşme” olarak başlayan hareket 20.yüzyıl başında Türkçeleşme olarak kendini göstermiştir. II. Meşrutiyet dönemine gelindiğinde, Türk alfabesi konusunda kuvvetli tartışma ve girişimlerle karşılaşılmaktadır.
Türkçe hangi evrelerden geçmiştir?
Türkçenin, bilinen yazılı metinlerinden önceki dönemleri “karanlık dönem” olarak kabul edilmektedir. Türkçenin yazılı ürünlerle takip edilebilen VII. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar olan dönemine “Eski Türkçe” denir. Türkçe, yaklaşık altı asır boyunca; ses, biçim ve söz varlığı bakımından son derece durudur.
Türkiye Türkçesi ne zaman başladı?
Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin III. dönemini oluşturur. Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının konuşma dilinden yeni bir yazı dili oluşturmak amacıyla “Genç Kalemler” dergisinde başlattıkları “Yeni Lisan Hareketi” (1911) bu dönemin başlangıcı kabul edilir.