Lityum hangi hastalıkta kullanılır?
Lityum tedavisi hangi hastalığın?
LİTYUM İLACI NE İŞE YARAR? Lityum tuzu, Bipolar afektif bozukluk tedavisinde kullanılan duygudurum düzenleyicidir. Lityum tedavisi bipolar bozukluğu bulunan hastalarda manik ve depresif arakların sıklığını, şiddetini ve süresini azaltmanın etkili bir yoludur.
Lityum eksikliği nelere yol açar?
Vücutta görülen lityum eksikliği en başta sinir sistemini etkiliyor ve sinir sistemine bağlı rahatsızlıklara yol açıyor. Halsizlik, yorgunluk gibi günlük sorunlar ilk belirtilerken ilerleyen zamanlarda depresyon, bipolar bozukluk gibi farklı sinir sistemi hastalıkları ortaya çıkıyor.
Lityum ne zaman etki eder?
Lityumun iyileştirici etkisi 7–10 günden önce görülmez. Lityum başlanan hastada 5 gün sonra kan düzeyine bakılır, etkin kan düzeyine gelinceye kadar doz ayarlaması yapılır. İlk 2 ay, bir-iki haftada bir lityum kan düzeyleri ölçülür. Kan testi gece alınan dozdan 12 saat sonra yapılmalıdır.
Lityum günlük hayatta nerelerde kullanılır?
Lityum tıbbi ilaçlarının kullanılması haricinde pillerde de kullanılmaktadır. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin bataryalarında lityum bulunmaktadır. Pillerde ve bataryalarda kullanılmasının en büyük sebebi ise uzun ömürlü olmasıdır. Lityum cam ve seramik sektöründe de kullanılan bir elementtir.
Lityum tedavisi ne kadar sürer?
Hastalığın tedavisinde lityum, karbamazepin, valproik asid, lamotrijin, antipsikotikler, antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi pek çok ilaç kullanılabilir. Ancak bunlardan en sık kullanılan lityum düzenli kullanımda, hastaların yaklaşık %80 de 2–3 haftada etkisini gösterir.
Lityum zararlı mı?
Zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Lityum kullanırken bazı yan etkiler izlenebilir. Susuzluk hissi ve sık idrara çıkma; bulantı hissi; ellerde titreme; hafif uyku hali (özellikle yüksek kan düzeylerinde); hafif kas güçsüzlüğü; hafif kilo alımı; ağızda metalik tat; aknelerde artış görülebilir.
Lityum eksikliği belirtileri nelerdir?
Lityum alkali metaller arasında bulunan, sembolü Li olan bir element….Ana sebeplere bakarsak Lityum Eksikliğinde ;
- Eklemlerde Ağrı
- Saçlarda Kırılma.
- Soğuğa Karşı Aşırı Duyarlılık.
- Yorgunluk.
- Depresyon.
- Kilo Alma veya Zayıflama Gibi Kilo Problemleri.
- Cilt Kuruluğu görülebilir.
15 May 2018
Lityum en çok hangi besinlerde bulunur?
Lityum içeren bazı besinler ise şunlardır; içme suları, maden suyu, süt, yumurta, marul, zeytin, tahıllar, çavdar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, domates, patates, sebzeler, portakal ve deniz ürünleri…
Lityum kaç sene kullanılır?
Bazı görüşlere göre, Lityum tedavisi başlandıktan sonra en az 3 yıl süreyle hiç atak geçirmeyenlerde tedavi sonlandırılabilir. Bazılarına göre de en az 5 yıl süreyle aralıksız Lityum tedavisi önerilmektedir.
Lityum hangi blokta yer alır?
Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum doğada saf halde bulunmaz.
Lityum içeren besinler nelerdir?
Lityum içeren bazı besinler ise şunlardır; içme suları, maden suyu, süt, yumurta, marul, zeytin, tahıllar, çavdar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, domates, patates, sebzeler, portakal ve deniz ürünleri…
Bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer?
İlk on yılın ardından, hastalık dönemleri arasında ortalama süre yaklaşık 1–2 yıldır. Bozukluk tedavi edilmezse, ortalama bir mani dönemi birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydır. Hastalık dönemleri arasında birçok kişi normal duygudurumlarına döner.
Bipolar bozukluk tamamen iyileşir mi?
Bipolar hastaların %15’i bir daha hiç hastalanmayacak şekilde tamamen iyileşir. Hastaların %45’i yaşam boyunca çeşitli dönemlerde ataklar yaşar, atakların arasında tamamen iyilik hali söz konusudur.
Lityumun yan etkileri nelerdir?
Lityum kullanırken bazı yan etkiler izlenebilir. Susuzluk hissi ve sık idrara çıkma; bulantı hissi; ellerde titreme; hafif uyku hali (özellikle yüksek kan düzeylerinde); hafif kas güçsüzlüğü; hafif kilo alımı; ağızda metalik tat; aknelerde artış görülebilir.
Lityum zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Sersemlik, baş dönmesi, bulantı, dehidratasyon, tremor, ataksi, hiperrefleksi. huzursuzluk ve komaya kadar giden bilinç değişikleri görülebilir.