Mahkemede kayyum atanması ne demek?
Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?
Temsil kayyımı vesayet makamı tarafından atanır. TMK m. 397/II’ye göre vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Öyleyse, sulh hukuk mahkemesince TMK m. 426’da anılan hallerin mevcudiyeti halinde temsil kayyımı atanabilecektir.
Kayyum atandıktan sonra ne olur?
Kayyum, bir ticaret şirketinde organ yokluğu nedeniyle atanmışsa, kayyumun görevi bu organın seçiminin tamamlanması ile son bulur. Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.
Hangi koşullarda kayyum atanır?
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.
Kayyumun görevi ne zaman biter?
I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Kayyım kim olabilir?
Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse, 2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, 3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.
Kayyım tayin etmek ne demek?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.
Kayyum ne zaman atanır?
Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.
Kayyum atanan şirket çalışanları ne olacak?
Firma ve inşaat devlet tarafından atanan kayyumun denetimine bırakılmıştı. Eylül 2016’dan itibaren kayyum atanan işyerleri OHAL kararnamesi ile TMSF (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna) devredilmeye başlandı. TMSF’ye bu şirketleri satma veya kapatma yetkisi verildi.
Kimler Temsil kayyımı olabilir?
Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa. İstek üzerine; -İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.
Kayyım davasını kim açabilir?
Dolayısıyla çocuk ile anne ve baba arasında doğrudan yarar çatışması vardır ve ebeveynlerin bu işte çocuğu temsil yetkisi yoktur. Bu nedenle çocuk, velayet altında ise çocuk adına açılacak soybağının reddi davası için bir temsil kayyımı atanması gereklidir ve bu doğrultuda kayyıma dava hakkı tanınmıştır.
Çocuğa kimler kayyım atanabilir?
Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka şekilde önlenemiyorsa hakim yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir. Aynı şekilde malların gelirlerinin de veliler tarafından uygun şekilde sarf edileceğinden kuşku duyulursa hakim bunların yönetimi içinde kayyım atayabilir(M.K.361).
Kayyım kime denir?
Türkiye’nin son aylar sıklıkla duyduğu kayyım, belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse veya kimselere denir. Kayyım belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.
Çocuğa kayyım atanması nasıl olur?
Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.
Kayyum ücretini kim öder?
(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.