Malatya’da Ermeni var mi?
Malatyada ne kadar Ermeni var?
Malatya’da 4-5 bin mühtedi, 3 bin 500 kadar da ‘evlatlık’ ve ‘Gizli Ermeni‘ var. Prof. Dr.
Malatya kökeni nereden geliyor?
Malatya’nın tarihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü’nde M.Ö. 8. asra ait Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö.
Malatya ne zaman kuruldu?
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti’ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur. İl olduktan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi’ne de ismi verilen son Osmanlı beyi Hasan Derinkök’tür.
Darende Ermeni mi?
Osmanlı arşivlerine göre 35 bin nüfuslu Malatya’da 15 bin, Arapgir’de 10 bin ve Darende‘de 2 bin 800 civarında Ermeni kayıtlı imiş.
Malatya Yeşilyurt Kürt mü?
Etraftaki yerleşimlerin çoğu Türk olduğu için zaman içinde Türk ve Kürt nüfusu aynı oldu. Bugün ise ilçe dediğimiz yer İl merkezi ile birleştiği için Kürt nüfusu Battalgazi genelinde oldukça düşük orana inmiştir. Yeşilyurt ise Sünni Türk nüfusun olduğu bir ilçe idi.
Malatya hangi ırk?
Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.
Malatya halkı nedir?
Tarih Oğuzların bir boyundan birinin mensubu olduğu Battal Gazinin ata yurdudur. Bölgede Türkler ve Kürtler daima beraber yaşamışlardır. Yöre halkı kayısı ticaretinden dolayı zenginleşmiştir. Türkiyenin en güvenli yerlerinden biridir.
Malatya Pütürge Kürt mu?
Pütürge ilçesi Malatya‘nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu ilçelerindendir. Buradaki Kürt nüfusunun tamamına yakını Canbeg Aşiretindendir. Cihangir denilen bir aşirete bağlı olan insanların yaşadığı köy de vardır. Hem ilçe merkezi hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur.
Malatya Darende halkı kürt mu?
Bugün ilçe merkezi Sünni Türk ve Sünni Kürt ağırlıklıdır. İlçe nüfusunun %30 civarı nüfusunu Alevi Türkmenler oluşturmaktadır.
Darende ismi nereden gelir?
Cumhuriyetin ilanından sonra 1934’te hem yakınlığı, hem de iklim ve coğrafik benzerliği nedeniyle Malatya’ ya bağlanmıştır. İlçemizin ismi bir çok değişiklikten sonra, bu günkü adı olan DARENDE ismini almıştır. Darende; Farsça da sahip ve var olan anlamına geldiği gibi, Türkçe de “Otuz Yapraklı Gül Şehri” demektir.
Malatya hangi ilçeleri Kürt?
Malatya‘nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.
Malatya Darende Kürt mü?
Darende ilçesi Sünni Türk nüfusun ağırlıklı olduğu bir ilçedir. İlçe merkezinde de köylerde de Türk nüfusu oldukça yüksek orandadır. %80 ile 90 arası bir nüfusa tekabül eder.
Malatya Kürt mu Türk mu?
Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.
Malatya Hekimhan Kürt mu?
İlçede hem Sünni ve Alevi Türkmen nüfusu baskındır. Birkaç köy ve kasabada Kürt nüfusu da vardır.
Malatya Pütürge hangi Türk boyundan?
İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya’dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.