Malatya ilinin ilçeleri nelerdir?

Malatya ilinin kaç tane ilçesi var?

Malatya‘nın ilçeleri 13 tanedir. Merkez ilçeler: Battalgazi. Yeşilyurt.

Malatya’nın en büyük ilçesi neresi?

Malatya ilinin en kalabalık ilçesi Yeşilyurt ve Battalgazi ilçeleridir. Yeşilyurt ilçesinin nüfusu 319,618 iken Battalgazi ilçesinin nüfusu 304.787 olmaktadır. Malatyanın nüfusunun büyük bir bölümü bu ilçelerde yer almaktadır. Ayrıca nüfus açısından en küçük ilçesi Kale ve Doğanyol ilçeleridir.

Malatya’nın en güzel ilçesi neresi?

ARAPGİR – MALATYANIN GÜZEL VE HÜZÜNLÜ İLÇESİ

Malatya merkez ilçeleri hangileri?

Battalgazi (300.000 – merkez ilçe)

Malatya Türk mü Kürt mü?

Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.

Malatya ve ilçeleri arası kaç km?

Malatya İlçeleri Malatya‘nın komşu olduğu iller ile arasındaki uzaklık şöyledir; Adıyaman (182 Km), Diyarbakır (258 Km), Elazığ (99 Km), Erzincan (321 Km), Kahramanmaraş ( 220 Km), Sivas ( 248 Km).

Malatya il olmadan önce nereye bağlıydı?

Osmanlı Dönemi’nde Malatya, merkezi Maraş olan Dulkadir Beylerbeyliğinin (eyaletinin) beş sancağından biri olmuş, 18. yy ortalarında iç ayaklanmalar sebebiyle Kahramanmaraş’tan ayrılarak Diyarbakır Eyaleti’ne bağlanmıştır.

Malatya merkez neresi oluyor?

Malatya Merkez Doğu Anadolu bölgesinde yer almakta olup, Malatya Merkez ilçesi Malatya iline bağlıdır. Malatya Merkez yüzölçümü 12,259 km2 alan olup, alan olarak Türkiye’nin 12. en büyük ilçesidir.Malatya Merkez haritası konumu ise 38° 21′ 19.3032” Kuzey ve 38° 20′ 0.6972” Doğu gps koordinatlarıdır.

Malatya Yeşilyurt merkez ilçe mi?

Yeşilyurt, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası Bölümü’nde yer alan Büyükşehir Malatya‘nın iki merkez ilçesinden biridir.

Malatyanın kökeni nedir?

Malatya’nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen “melid”den türediği ve Hitit kitabelerinde “öküz başı ve ayağı” ile ifade edildiği belirtilmiştir. “Melit+ava” ise “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Sonra bu isim “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia”, “Melitea” olarak kitabelerde geçmiştir.

Malatya ne kadar Kürt var?

Malatya merkeze bağlı köylerde ise durum şu şekilde. 38 bin 459 kişi Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. Kürtçeyi ise 17 bin 97 kişi Anadil olarak seçmiştir. 19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor.

Adıyamanın ilçeleri nelerdir?

Adıyaman’ın ilçeleri

  • Adıyaman (İl merkezi)
  • Besni.
  • Çelikhan.
  • Gerger.
  • Gölbaşı
  • Kâhta.
  • Samsat.
  • Sincik.

Pütürge Malatya arası kaç kilometre?

Malatya Pütürge Arası Kaç Km

Malatya Pütürge Kaç Km 72 Km
Malatya Pütürge Kaç Saat 54 Dakika
Uçuş Mesafesi 51 Km
Uçuş Süresi 8 Dakika

Malatya elazığdan ne zaman ayrıldı?

1875’te müstakil mutasarrıflık, 1879’da tekrar vilayet olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921’de bu iki sancak Elazığ‘dan ayrılmıştır.

Malatya Harputtan ne zaman ayrıldı?

1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti’ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.