Mandaterlik düşüncesi ne demek?

Mandaterlik ne demek?

i. (Fr. mandataire) Bir ülkeyi mandası altına alan ve bu sisteme göre yöneten devlet, mandacı: Çünkü mandater olmak isteyen bir devlet, mandası altına girecek memlekette kolayca hâkim olmak ister (Ziyâ Gökalp).

Mandacılık ne demektir?

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

Manda sistemi neye karşı?

Manda Sistemi Hakkında Detaylı Bilgi Manda Sistemi Milletler cemiyeti sistemi içinde bağımsızlığına kavuşmamış bir kısım yerlerin veya toplulukların başka devletlerin geçici yönetimine bırakılması. Bu durum Birinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıktı.

Mandacılık ne ile başlamıştır?

Birinci Dünya Savaşı’yla ortaya çıkmıştır. Güney Afrikalı General Smuts savaşın sonunda Aralık 1918’de bir kitapçık yayınladı. Bu kitapçıkta savaştan yenilmiş olarak çıkan devletlerden ayrılacak ülkelerin kendi kendilerini idare edebilecek duruma gelinceye kadar yenmiş devletler tarafından yönetilmesini istiyordu.

Inkılap Manda ve himaye nedir?

Kendini yönetemeyecek durumda olarak görülen ülkelerin, kendi kendini idare edecek duruma gelene kadar başka ülkelerin yönetimi altına girme olayına manda denir. Himaye, kendisini koruyamayacak konumda olan ülkelerin kendisine bir koruyucu ülke bulmasına denir. …

Mandaterlik ne demek Wilson ilkeleri?

Amerikan mandası fikri Ayrıca cemiyet üyelerinin bir kısmı, barıştan sonra ülkenin Amerikan mandası altına girmesi için çalışıyor, Osmanlı Devleti’nin ancak Amerikan mandası altına girerse Milletler Cemiyeti içinde diğer devletler ile eşit hukuka sahip olabileceğini savunuyordu.

Mandacılık sisteminin amacı nedir?

Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı’ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.

Mandacılık ve sömürgecilik arasında ne fark vardır?

Manda ve himaye altına girmiş ülkelerin sömürge devletlerinden birçok farkı vardır. Sömürge devletler iç ve dış işlerinde tamamen bağımlıyken, başka bir devletin himayesine girmiş ülkeler iç işlerinde özgürdür. Sömürge belirsiz bir tarihe kadarken, manda ve himaye belirli bir zaman dilimini kapsar.

Manda sisteminin amacı nedir?

Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı’ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.

Manda ve himaye kabul edilemez ne anlama gelir?

Manda ve himaye kavramları bir devletin kendi hakkını kendisinin değil de başka devletlerin eline bırakması olarak ifade edilmektedir. Başka devletlerin manda ve himayesine girmek isteyen devletler en baştan yenilgiyi kabul etmiş devletler olarak nitelendirilmektedir.

Mandacılık ilk olarak nerede ortaya çıktı?

Manda ve Himaye ‘nin kabul edilmeme fikri ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün aracılığıyla gerçekleşmiştir. Amerikan mandası ilk olarak 1919 yıllarında Erzurum’da ve aynı yıllarda toplanan Sivas Kongresi’nde konu olmuştur.

Mandacılık nasıl ortaya çıktı?

Manda ve himaye kavramları I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa tarafından ”hasta adam” olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti için ortaya atılan bu kavram, egemenliğin geçici süreliğine başka bir devlete verilmesi demektir.

Manda ve himaye nedir çok kısa?

Sömürgecilik, bir ülkeyi ekonomik yönden sömürmek, o ülkenin yer altı zenginliklerinden faydalanmak demektir. Manda ve himaye ise bir ülkeyi kendi etkisi altına almaktır. Yönetimi ve idareyi devralıp yönetmek demektir.

Erzurum ve Sivas Kongrelerinde manda ve himaye niçin kabul edilmemiştir?

Bu durum, güçlü devletlerin daha da güçlenmesine, zayıf durumdaki devletlerin daha çok zayıflamasına neden olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk bunun bağımsızlığın önünde engel teşkil ettiğini söylemiştir. Bu sebeple Manda ve Himaye ilk olarak Erzurum Kongresinde reddedilmiştir.

Wilson prensiplerinin temel amacı nedir?

Wilson Prensipleri Cemiyeti (veya Wilson İlkeleri Cemiyeti), 4 Aralık 1918’de İstanbul’da kurulmuş ve iki ay faaliyet göstermiş bir dernektir. I. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra yabancı işgaline uğrayan Anadolu’daki egemenlik sorununa Wilson İlkeleri doğrultusunda bir çözüm bulmayı amaçlar.