Maraş ne olarak geçiyor?
Kahramanmaraş neyi ile meşhur?
Kahramanmaraş ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Tirşik Çorbası
- Ciğerli Bulgur Pilavı
- Maraş Köfte.
- Maraş Dondurması
- Un Sucuğu.
- Maraş Tarhanası
- Maraş Tava.
- Eli Böğründe.
Maraş nemli mi?
Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Kartalya, Menzelet ve Sır barajlarında su toplanması ile Kahramanmaraş‘ta nem ve yağış oranında değişme olmuştur. Bitki Örtüsü: İl topraklarının % 42’si orman ve fundalıklarla, % 27’si ekili-dikili alanlarla, % 24’ü çayır ve mer’alarla kaplıdır.
K Maraş hangi bölgeye aittir?
Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi‘nin Adana Bölümü’nde bulunur. Bu ilimizi çevresinde bulunan iller; Malatya, Sivas, Kayseri, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman’dır. Kahramanmaraş, Türkiye’nin kalabalık şehirlerinden bir tanesidir. Bu şehrimiz 2021 yılı Türkiye nüfus sıralamasında 18. sırada yer almaktadır.
Kahramanmaraş hangi mezhep?
Bunların bir kısmı Türk, bir kısmı Kürt Alevileridir. Bu grup Türkmenlerle birlikte; Türkistan ve Horasan bölgelerinden Anadolu’ya gelmişlerdir. Alevilerin dışında Maraş’ta yaşayan Sünni Kürtler de mevcuttur. Bir de Maraş’ta Osmanlı döneminde Kafkasya’dan göç edenlerin iskânı söz konusudur.
Kahramanmaraş’ın tarihi eserleri nelerdir?
- Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü) Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
- Germenicia Antik Kenti. Çarşılar.
- Kapalıçarşı Mimari Yapılar.
- Taş Medrese.
- Kocabaş Konağı
- Deligönüller Konağı
- Dedeoğlu Konağı Kaleler.
- Kahramanmaraş Kalesi.
Kahramanmaraş’ın hangi meyvesi meşhur?
Kahramanmaraşın birçok ev bahçe ve bağlarında bulunan birbirinden şirin incir (yemiş) çeşitleri eşşiz lezzete sahiptir, önde gelen cinsler ise abbas ve bardak inciridir, merkeze bağlı fatmalı köyü ise inciri ile ilimizde meşhurdur.
Maraş Hangi Dağın Eteğinde?
Coğrafya. Kahramanmaraş‘ın merkezi Ahir Dağı‘nın eteklerine kurulmuştur. Bu yüzden şehir merkezi engebelidir.
Kahramanmaraş’ın en yüksek dağı hangisi?
Ahır Dağı, Kahramanmaraş il merkezinin kuzeyinde, doğu-batı uzanışlı, Güneydoğu Toroslar üzerinde 2301 m yüksekliğindeki dağ.
Kahraman Maraş nereye yakın?
Kahramanmaraş ülkemizde bulunan şehirlerden birisidir. Akdeniz’in doğusunda yer almaktadır. Kahramanmaraş‘ın kuzeyinde Kayseri, Sivas ve Malatya illerimiz yer almaktadır. Güneyinde ise Osmaniye ve Gaziantep şehirleri bulunmaktadır.
Kahramanmaraş Hangi millet?
Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Maraş halkı için, “kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir” der. Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.
Kahramanmaraş’ta Alevi var mı?
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık’ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan’da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş‘ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Kahramanmaraş hangi boydan?
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur. İlin %84’ten fazlasını Türk’ler, %13’ünü Kürt’ler ve %3’ünü Kafkas kökenliler oluşturur.
Kahramanmaraş’ın tarihi ve turistik yerleri nelerdir?
- Abdulhamid Han Camii. Dini Yerler.
- Başkonuş Yaylası Ulusal Parklar • Doğa ve Vahşi Yaşam Bölgeleri. Şu anda açık.
- Ashab-ı Kehf. Tarihi Yerler • Dini Yerler.
- Ulu Camii. Dini Yerler.
- Kahramanmaras Kalesi. 103. …
- Tarihi Ceyhan Köprüsü Merkezi ve İlgi Çekici Noktalar.
- Meryemçil Kalesi. Kaleler.
- Hurman Kalesi. Eski Kalıntılar • Kaleler.
Kahramanmaraş tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Kahramanmaraş Doğal Güzellikleri
- Başkonuş Yaylası Maraş’ın doğal güzellikleri arasında önemli bir yeri olan Başkonuş Yaylası, çam ağaçları ile çevrilmiş muhteşem bir manzaraya sahiptir. …
- Tekir Yaylası …
- Çokran Şelalesi. …
- Döngel Mağarası …
- Kumaşır Gölü …
- Savruk Mağarası …
- Gümüşkaya Mağarası …
- Bulut Deliği Mağarası
Kahramanmaraş’ta hangi meyveler yetişir?
Kahramanmaraş‘ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, …