Marmara’da müsilaj bitti mi?

Müsilaj bitti mi?

Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj tam bitti derken yeniden hortladı. İstanbul’da Marmara Denizi kıyısında olan Maltepe’nin açıklarında müsilaj yeniden görüldü. Müsilaj tabakası havadan görüntülendi. Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi.

Müsilaj tehlikesi bitti mi?

Aslında müsilaj geçen sene Kasım ayından itibaren vardı. Bahar aylarında yoğunlaşıp yaz aylarında devam etti. 17 Ağustos itibarıyla yüzeyde ve su kolonunda müsilaj kalmadı. Müsilajla mücadele kapsamında 6 Haziran 2021 tarihinde Çevre Bakanımız 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Çevre Koruma Eylem Planını açıkladı.

Marmara denizinde salya temizlendi mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bugüne kadar Marmara Denizi‘nden toplam 6 bin 929 metreküp müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini bildirdi.

Marmara denizine girilebilir mi?

Marmara bir iç deniz ve yıllardır o bölgedeki bütün endüstriyel ve kentsel sıvı atıklar bu denize boşaltılıyor. Bu bölgede denize girmek doğru bir şey değil. Sonuç olarak biyolojik açıdan kirli bir ortam. Mikroorganizmalar açısından kirli bir ortam.

Müsilaj nasıl geçti?

Sıcaklığın etkisi ile tabaka yüzeye çıkamadan parçalanıyor. “Su sıcaklığının artması mikrobiyal faaliyetleri de hızlandırdı, müsilajın parçalanma süresi kısaldı. Artık yüzeye yaklaşan müsilaj kümeleri tabaka haline dönüşmeden parçalanıyor.

Müsilaj ne durumda?

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde dibe çöken müsilajın (deniz salyası) parçalanmaya devam ettiğini söyledi. Sarı ayrıca parçalanmış simsiyah renkte müsilaj gözlemlediğini belirtirken, ‘Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda bulunduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun.

Müsilaj nasıl kayboldu?

Şu anda müsilajın yüzeyde görünmeme nedeni Karadeniz’den gelen suyun sirkülasyonu artırmasına bağlı.

Müsilaj temizlendi mi?

Görüntüsüyle vatandaşları tedirgin eden, yapışkan yapısıyla balıkçıların korkusu haline gelen müsilaj, başlatılan çalışmalarla yüzeyden temizlendi.

Marmara denizine girmek tehlikeli mi?

Bu bölgede denize girmek doğru bir şey değil. Sonuç olarak biyolojik açıdan kirli bir ortam. Mikroorganizmalar açısından kirli bir ortam. Cilt hastalıklarına, eğer ağız yoluyla alınırsa da ishalli hastalıklara da yol açar” dedi.

Marmara Denizi’ne girmek tehlikeli mi?

Hekimler denizde görülen müsilajın, besin ve su yoluyla bulaşan pek çok hastalığa neden olabileceği konusunda uyardı: “Marmara Denizi‘ne girmeyin” Marmara Denizi‘nde görülen müsilaj (deniz salyası), günden güne yoğunluğunu artırırken, özellikle Marmara sahillerinde denize girmek isteyenleri ise endişelendiriyor.

Deniz salyası nasıl yok olur?

DENİZ SALYASI NE ZAMAN GİDER? Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde.

Müsilaj ne zaman biter?

O zamandan beri, müsilaj varlığı farklı zamanlarda rapor edilmişti, ancak son 30 yılda bu fenomenin sıklığı önemli ölçüde artmıştır. Yüzeyde veya su sütununda yüzen deniz müsilajları uzun bir yaşam süresi (2-3 aya kadar) gösterebilir.

Marmara’daki müsilaj ne durumda?

Marmara Denizi’nde Nisan ayında başlayan müsilaj su yüzeyinde ortadan kalksa da bazı bölgelerde deniz dibinde sürüyor. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar bir an önce kirliliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Geçen Nisan ve Mayıs aylarında Marmara Denizi’nin yüzeyinde görülen müsilaj sorunu hâlâ sürüyor.

Marmarada müsilaj ne durumda?

Marmara Denizi’nde 1990’ların başında görülmeye başlayan müsilajın (deniz salyası) etkileri, 2021 yılında ‘çevre felaketi’ denilebilecek boyuta ulaştı. İlk olarak 1992’de Erdek Körfezi’nde gözlemlenen müsilaj, 2000’lerin başında Çanakkale Boğazı’nda, 2007’de ise İzmit Körfezi’nde kaydedildi.

Müsilaja ne iyi gelir?

Müsilaj sorununun ortadan kalkması için atıkların tamamen arıtılarak denize verilmesi, denizdeki azot ve fosfor miktarının azaltılması gerekiyor.