Marmara denizinde müsilaj devam ediyor mu?
Müsilaj hala devam ediyor mu?
Aslında müsilaj geçen sene Kasım ayından itibaren vardı. Bahar aylarında yoğunlaşıp yaz aylarında devam etti. 17 Ağustos itibarıyla yüzeyde ve su kolonunda müsilaj kalmadı. Müsilajla mücadele kapsamında 6 Haziran 2021 tarihinde Çevre Bakanımız 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Çevre Koruma Eylem Planını açıkladı.
Marmara’da müsilaj bitti mi?
MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJ TAMAMEN BİTTİ Mİ? Prof. Dr. Saadet Karakulak: Müsilaj belirli yerlerde hala dip tabakada devam diyor, bitmiş değil.
Marmara Denizi’nde yüzülür mü?
Kirleticilerin sınır değerlerini aştığı sahillerde yüzmeye kesinlikle izin verilmemeli. Marmara Denizi‘nin çoğu sahilleri deniz salyası yüzünden yüzme kriterlerini sağlaması mümkün değil.
Müsilaj hala var mı?
17 Ağustos 2021 tarihi itibariyle su kolonundaki müsilajı artık görmediklerini ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Yani büyük kümeler, tüller şeritler halinde kilometrelerce uzanan müsilaj artık su kolonunda görülmüyor. Bunun anlamı, ‘müsilaj tamamen bitti, kurtulduk’ değil.
Müsilaj ne zaman biter?
O zamandan beri, müsilaj varlığı farklı zamanlarda rapor edilmişti, ancak son 30 yılda bu fenomenin sıklığı önemli ölçüde artmıştır. Yüzeyde veya su sütununda yüzen deniz müsilajları uzun bir yaşam süresi (2-3 aya kadar) gösterebilir.
Müsilaj bitti mi?
Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj tam bitti derken yeniden hortladı. İstanbul’da Marmara Denizi kıyısında olan Maltepe’nin açıklarında müsilaj yeniden görüldü. Müsilaj tabakası havadan görüntülendi. Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi.
Müsilaj sorunu bitti mi?
Geçtiğimiz kasım ayından bu yana Marmara Denizi’nin yüzeyini kaplayan ve derinlerini saran deniz salyası (Müsilaj) tehlikesi nihayet son buldu. İstanbul, Adalar ve Tekirdağ’ın yanı sıra Çınarcık, Bursa, Erdek gibi bölgelerde de yoğun olarak görülen müsilaj temizlendi.
Marmara denizine girmek tehlikeli mi?
Bu bölgede denize girmek doğru bir şey değil. Sonuç olarak biyolojik açıdan kirli bir ortam. Mikroorganizmalar açısından kirli bir ortam. Cilt hastalıklarına, eğer ağız yoluyla alınırsa da ishalli hastalıklara da yol açar” dedi.
Müsilaj olan denizde yüzülür mü?
Kokusu ve yapış yapış dokusuyla dikkat çeken deniz salyası, zehirli olmasa da pek çok bakteri barındırıyor. Bu sebeple uzmanlar, müsilajın bulunduğu yerde denize girilmesinin doğru olmadığını, bakterilerin yüzenleri olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.
Deniz salyası ne zaman biter?
İklim değişikliği ve su yüzeyinin ısınmasıyla bağlantılı olduğu belirtilen deniz salyasının 2 ila 3 aya kadar yaşam süresi olduğu belirtiliyor. İklim değişikliği ve denize yönlendirilen atıklar nedeniyle oluşan deniz salyası deniz altındaki hayatı olumsuz etkiliyor.
Deniz salyası varken denize girilir mi?
Müsilajlı (deniz salyası) olan denize girilir mi? Milliyet’ten Meltem Günay’ın haberine göre; Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu üyesi Halk Sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal, müsilajın olduğu yerlerde denize girmenin doğru olmadığını vurguladı. … Bu bölgede denize girmek doğru bir şey değil.
Müsilaj nasıl geçti?
Sıcaklığın etkisi ile tabaka yüzeye çıkamadan parçalanıyor. “Su sıcaklığının artması mikrobiyal faaliyetleri de hızlandırdı, müsilajın parçalanma süresi kısaldı. Artık yüzeye yaklaşan müsilaj kümeleri tabaka haline dönüşmeden parçalanıyor.
Müsilaj ne durumda?
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde dibe çöken müsilajın (deniz salyası) parçalanmaya devam ettiğini söyledi. Sarı ayrıca parçalanmış simsiyah renkte müsilaj gözlemlediğini belirtirken, ‘Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda bulunduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun.
Marmara’da müsilaj temizlendi mi?
Bakan Kurum: Marmara Denizi’de 4 bin 202 metreküp müsilajı temizledik. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliğiyle ilgili yaptığı açıklamada “Toplam 4 bin 202 metreküp müsilajı temizleyerek depolama sahalarına gönderdik” dedi.
Müsilaj neden tehlikeli?
Marmara Denizi’nde etkili olan deniz salyası (müsilaj), deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini artırıyor. Bu durum balıkçıların avlanmasını engellerken, denizdeki canlı çeşitliliğinin de azalmasına neden oluyor.