Matkap nedir ne işe yarar?
Matkaplar ne işe yarar?
Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. … Breyz ise günümüzde hemen hepsi elektrik motorlu, tabanca şeklinde, ucunda bir mandren bulunan el aleti/makinesidir. Matkap, mandrene sıkıştırılarak kullanılır.
Matkapta darbeli ne işe yarar?
Darbeli matkaplar darbe mekanizmasına sahiptir. Bu, çalışırken dönme işlevinin yanında ileri-geri hareketle malzemeye darbe uygulayarak delme işlemini kolaylaştıran bir özelliktir. Eğer delme işlemi gerçekleştireceğiniz zemin dayanıklı bir beton ya da metal malzemeyse darbeli matkap tercih edebilirsiniz.
Matkap nedir nasıl kullanılır?
Matkap çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Ucuna takılabilen başlıklar sayesinde duvarda delik açmaktan vida sıkmaya kadar birçok farklı işte kullanılabilir. Hatta matkaba takılan uçlar sayesinde yüzeylere zımpara bile yapabilirsiniz. Matkap her el aleti çantasında muhakkak bulunması gereken bir üründür.
Matkap tezgahı ile ne iş yapılır?
Matkap tezgahları Madeni parçaların üzerine silindirik delikler açmak için kullanılan tezgahlar.
Matkap malzemesi nedir?
1) Metal matkap uçları Bunlar alüminyum, bakır, pirinç, çinko, demir ve alaşımsız çeliği içerir. Paslanmaz çelik için, kobalt alaşımlı Yüksek Hızlı Çelikten (HSS-E) yapılmış matkap uçları ya da titanyum kaplamalı düz matkap uçları gereklidir.
Matkap makinesi ne işe yarar?
Matkap olarak isimlendirilen kesici takımlar yardımıyla iş parçası üzerinden talaş kaldırarak silindirik delikler açmak için kullanılan iş makinalarına delme makineleri adı verilir.
Darbeli matkap kaç watt olmalı?
Ev işlerinde kullanılacak matkaplarda 500-800 W arasında seçenekler yeterli olabiliyor. Eğer zımparalama işlemi de yapılacaksa 900 W ve üzeri ürünler tercih edilebilir. Amper: Akülü matkaplarda batarya ömrünü belirtiyor. Amper değeri ne kadar yüksekse matkabı bir şarj sonrasında o kadar uzun süre kullanabilirsiniz.
Darbeli matkap nerelerde kullanılır?
Matkap tercihi kullanım amacınızla ilgilidir. Günlük hayatta basit düzeyde, fazla güç gerektirmeyen işlemlerde darbesiz matkap size hitap edebilirken; beton, tuğla gibi sert yüzeyleri delme ve yüksek güce ihtiyaç duyulan tadilat işlerinde darbeli matkabı tercih edebilirsiniz.
Matkap ne ile çalışır?
Prensip olarak bir kablo ya da çubukla bağlanan takıma peş peşe darbeler iletilerek, darbeler arasında da takım dönerek delme işlemi gerçekleştirilir. Her darbede matkap, takım ilerleme yapar. Darbeli delmede genelde havalı çekiçli deliciler seçilir. Kullanılan takımlar çubuk ya da tüp şeklinde olabilirler.
Matkap nasıl tutulur?
Matkabı sıkı tutun, sert ve sabit maddelerde bir elinizle tetiğe, diğer elinizle de matkabın altından veya arkasından bastırabilirsiniz. Matkap kesinlikle düzgün tutulmalıdır. Eğri tutulan bir matkap iyi bir verim sağlayamadığı gibi, kazalara da neden olabilir.
Matkap tezgahı nerelerde kullanılır?
Radyal matkap tezgâhları çok büyük ve ağır parçalarda delik delmek için kullanılır. Bu matkap tezgâhlarında sütun etrafında 360 derece dönüş kabiliyeti olan bir gövde bulunur. İmalat işlemlerinde ve çok büyük işlerde radyal matkap tezgâhları kullanılır.
Gövdeli matkap tezgahı nedir?
Gövdeli matkap tezgahı ya da diğer adıyla konsollu matkap tezgahı, konstrüksiyon olarak sütunlu matkaplara benzer. Aralarındaki en belirgin fark tezgah tablasının alttan bir konsolla desteklenmesidir. Ayrıca iş parçasının tezgah miline yaklaştırılması konsolun hareketiyle sağlanır.
Matkap ucu malzemesi nedir?
Kısmen taşlanmış uçlu metal matkap uçları, demir içermeyen metaller için uygundur. Bunlar alüminyum, bakır, pirinç, çinko, demir ve alaşımsız çeliği içerir. Paslanmaz çelik için, kobalt alaşımlı Yüksek Hızlı Çelikten (HSS-E) yapılmış matkap uçları ya da titanyum kaplamalı düz matkap uçları gereklidir.
Elmas uçlu matkap nedir?
Elmas Uç Nedir? Takım tezgahlarında kesme, şekillendirme ve delme işlemlerini gerçekleştirmekte kullanılan, talaş kaldırma sırasında körelmeye karşı dayanıklı olan hassas kesicilikte uçlardır. Elmas uçlar işlevsel parçalarında tanecikler halinde elmas barındırırlar.
Sütunlu matkap nedir ne işe yarar?
İmalat işlemlerinde sıkça kullanılan matkap tezgâhlarından biri sütunlu matkap tezgâhlarıdır. Bu tezgâh tipinde matkap milinin bulunduğu alan ve iş tablası sütun eksenine döndürülebilir ve istenilen konuma getirilebilir. Bu döndürme işlemi sayesinde çok daha büyük işler kolaylıkla halledilir.