Matkap tezgahı çeşitleri nelerdir?
Matkap çeşitleri nelerdir?
Kullanma yerlerine göre matkaplar iki temel bölüme ayrılırlar: Atölye matkapları, maden matkapları. Atölye matkapları ev, atölye ve endüstride en çok kullanılan dönel tipte matkaplardır. Bunlarda genellikle helisel matkap uçları olmasına karşılık, marangoz atölyelerinde kullanılan yassı uçlu türleri de vardır.
Sabit matkap tezgahı nedir?
Matkap tezgahları Madeni parçaların üzerine silindirik delikler açmak için kullanılan tezgahlar. … Radyal matkap tezgahı, geniş bir çalışma alanını içine alır. Ayarının kolaylığı ve daha büyük iş kapasitesine sahip olmasından dolayı, büyük ölçüdeki dik matkap tezgahlarının yerini almıştır.
Radyal delme makinesi nedir?
Radyal matkap, sıradan delme makinelerinde nadiren gerçekleştirilebilen çok büyük ve ağır parçaların delik açma işlemi için tasarlanmış bir makinadır. Bu cihazlar, sert metaller üzerinde farklı boyutlarda delik açma hassasiyeti sunduğundan metal imalat endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Masa üstü matkap tezgahı nedir?
Masa üstü matkap tezgahı, metal ve ahşap olmak üzere çeşitli malzemelerde hassas delikler açmak için kullanılan güçlü bir araçtır. Masa üstü matkap makinaları, minimum çabayla hassas delikler açmak için kullanılan güçlü aletlerdir.
Kaç çeşit matkap ucu vardır?
Fakat genel olarak ahşap, metal ve duvar olmak üzere üç çeşit matkap ucu vardır diyebiliriz.
Düz ve konik saplı matkaplar nedir?
Helisel matkaplar silindirik ve konik saplı olmak üzere iki şekilde imal edilir. Genel olarak çapı 16 mm ye kadar olan matkaplar silindirik saplı,çapı 16 mm den yukarı olan matkaplar konik saplı yapılmaktadır.
Sütun matkap tezgahı nedir?
İmalat işlemlerinde sıkça kullanılan matkap tezgâhlarından biri sütunlu matkap tezgâhlarıdır. Bu tezgâh tipinde matkap milinin bulunduğu alan ve iş tablası sütun eksenine döndürülebilir ve istenilen konuma getirilebilir. Bu döndürme işlemi sayesinde çok daha büyük işler kolaylıkla halledilir.
Delik büyütme tezgahı nedir?
Kayış kasnaklarla veya dişli çarklı sistemle çalışır. delik delme, delik büyütme, rayba ve kılavuz çekme, havşa açma vb. işler için kullanılırlar. Devir sayıları hız kutusu aracılığıyla ayarlanırken ilerlemeler otomatik ya da elle verilebilir. Sağlam yapılı olan bu tezgahlar hassas işler için elverişlidir.
Radyal matkap ne demek?
Radyal matkap tezgâhları çok büyük ve ağır parçalarda delik delmek için kullanılır. Bu matkap tezgâhlarında sütun etrafında 360 derece dönüş kabiliyeti olan bir gövde bulunur. İmalat işlemlerinde ve çok büyük işlerde radyal matkap tezgâhları kullanılır.
Breyizler nedir?
Matkap adı verilen kesici takımlar yardımıyla iş parçası üzerinden talaş kaldırarak silindirik delikler açmak için kullanılan makineler Delme Makineleri denilir. Ancak bunlardan 13 mm ye kadar delme yapabilen ve taşınabilir olanlarına Breyiz adı verilir.
Darbeli mi darbesiz mi?
Matkap tercihi kullanım amacınızla ilgilidir. Günlük hayatta basit düzeyde, fazla güç gerektirmeyen işlemlerde darbesiz matkap size hitap edebilirken; beton, tuğla gibi sert yüzeyleri delme ve yüksek güce ihtiyaç duyulan tadilat işlerinde darbeli matkabı tercih edebilirsiniz.
Matkap ucu adı nedir?
Matkap, halk arasında genellikle “matkap ucu” olarak anılmakta, “matkap” denildiği zaman genellikle gerçek adı “breyz” olan makine ifade edilmektedir. Teknik olarak “matkap ucu“, matkabın, aralarında genellikle 118 derecelik açı olan iki kesme kenarının bulunduğu uç kısmını (“sivri” kısmını) ifade etmektedir.
En iyi metal delme ucu hangisi?
1) Metal matkap uçları Paslanmaz çelik için, kobalt alaşımlı Yüksek Hızlı Çelikten (HSS-E) yapılmış matkap uçları ya da titanyum kaplamalı düz matkap uçları gereklidir.
Düz ve konik saplı matkaplar matkap tezgahına nasıl bağlanırlar?
Mandrenlere konik saplı matkaplar bağlanmamalıdır. Mors kovanları ile bağlama: büyük çaplı matkaplar, genellikle konik saplı yapıldığından tezgâhın mors kovanına takılarak kuvvetli ve salgısız bağlama temin edilir. Konik saplı matkaplar ise tezgâhın mors kovanına takılarak bağlanır.
Matkaplar hangi araçlara bağlanarak kullanılır?
Silindirik saplı matkaplar mandren vasıtasıyla tezgah miline bağlanırken, konik saplı matkaplar için mors kovanları kullanılır, Mandrenle Bağlama: Mandren merkezi olarak sıkan üç çeneli bir bağlama aracıdır. Silindirik saplı matkapları mile bağlamak üzere özel olarak yapılmıştır.